ΕΡΕΥΝΑ – Πάτρα: Μεγάλο «ψάρι» στο λιμάνι με κοκαΐνη και χασίς
Το λιμάνι της Πάτρας συμπεριλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών και της Εθνικής Μονάδας Πληροφοριών.
Μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών κατασχέθηκαν στην Ελλάδα το 2022, με την εκτιμώμενη εμπορική αξία τους να ξεπερνά τα 223 εκατομμύρια ευρώ, με βάση την ετήσια έκθεση του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών και της Εθνικής Μονάδας Πληροφοριών, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η δραστηριότητα της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Σημαντικές ποσότητες εντοπίστηκαν και στο λιμάνι της Πάτρας από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου και μάλιστα με την τεχνική της «ελεγχόμενης παράδοσης».
Την προηγούμενη χρονιά στο ΣΟΔΝ-ΕΜΠ υποβλήθηκαν 28 αιτήματα για διενέργεια ελεγχόμενης παράδοσης ναρκωτικών ουσιών, σημειώνοντας μείωση σε σχέση με το 2021 όπου αυτά ήσαν συνολικά 31. Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, κοκαΐνη κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη ακατέργαστη και κατεργασμένη κάνναβη, ηρωίνη και MDMA, γνωστή και ως «κοκαΐνη των φτωχών.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι μεγαλύτερες κατασχέσεις κοκαΐνης έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε Αττική και Θεσσαλονίκη και ακολουθούν τα λιμάνια εισόδου–εξόδου της χώρας σε Αχαΐα και Θεσπρωτία.
Σε τοπικό επίπεδο, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εντοπισμού στο λιμάνι της Πάτρας (31-1-2022) οπότε και κατασχέθηκαν 24,318 κιλά κοκαΐνης και 109,8 κιλά ακατέργαστης κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας (skunk), φορτωμένα σε νταλίκα προερχόμενη από την Ιταλία. Για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά 4 Ελληνες, ενώ επιχείρηση από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου με τη συνδρομή και άλλων υπηρεσιών πραγματοποιήθηκε και στην Αττική.
Στην αποτελεσματικότητα του ΣΟΔΝ-ΕΜΠ συμβάλλει η λειτουργία 14 Σημείων Επαφής, που έχουν συσταθεί σε περιοχές της Ελλάδας αναφορικά με τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, μεταξύ των οποίων και η πόλη της Πάτρας που καλύπτει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
ΚΟΚΑΙΝΗ:Η διαδρομή του εμπορεύματος
Σημαντικές ποσότητες κοκαΐνης διακινήθηκαν προς την Ελλάδα με φορτηγά οχήματα, μέσω των λιμανιών της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας. Το 2022 κατασχέθηκαν συνολικά ποσότητες 899,688 κιλών, σημειώνοντας μείωση σε ποσοστό 17,14%, σε σχέση με το έτος 2021. Το ποσοστό της κατασχεμένης κοκαΐνης προερχόταν από χώρες της Λατινικής Αμερικής σε ποσοστό 60,77%.
Ως μέσα μεταφοράς χρησιμοποιήθηκαν εμπορευματοκιβώτια έμφορτα με μπανάνες που είχαν προορισμό ελληνικούς λιμένες.
Μικρότερες ποσότητες εισήχθησαν στη χώρα με ταχυδρομικά δέματα, με ταξιδιωτικές αποσκευές ή ενδοσωματικώς σε επιβάτες που διακινήθηκαν μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τα μέλη των κυκλωμάτων ήταν κυρίως Ελληνες (57%) και Αλβανοί (31%), ενώ το λοιπό ποσοστό από τρίτες χώρες.
Η εκτιμώμενη «εμπορική» αξία των κατασχεμένων ποσοτήτων κοκαΐνης ξεπέρασε το ποσό των 76,5 εκατομμυρίων ευρώ.
ΚΑΝΝΑΒΗ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΙΑ
Η συνολική ποσότητα κάνναβης, κατεργασμένης και ακατέργαστης, που κατασχέθηκε το 2022 στην Ελλάδα, ήταν 6.264,578 κιλά, εμφανίζοντας μείωση σε ποσοστό 39,55% σε σχέση με 2021.Το 40,28% της ακατέργαστης κάνναβης εξακριβώθηκε ότι προερχόταν από την Αλβανία, που θεωρείται εδώ και χρόνια ο βασικός «τροφοδότης» της χώρας.
Εισήχθη, κυρίως, μέσω των χερσαίων συνόρων με αυτοκίνητα, φορτηγά, νταλίκες και, δευτερευόντως, μέσω των θαλασσίων συνόρων από την Ισπανία. Ο συνολικός αριθμός δενδρυλλίων κάνναβης που κατασχέθηκε στην Ελλάδα ήταν 44.544 τεμάχια, εμφανίζοντας μείωση σε ποσοστό 49,35% σε σχέση με το 2021.
Τα μέλη των οργανωμένων εγκληματικών ομάδων διακίνησης κάνναβης ήταν σε ποσοστό 54% Ελληνες και το 27% υπήκοοι Αλβανίας. Μέλη των κυκλωμάτων ήταν περίπου 47%, Ελληνες και υπήκοοι Αλβανίας το 42%.Εκτιμάται πως η αξία των κατασχεθέντων ναρκωτικών ξεπερνά τα 141 εκ. ευρώ.
ΗΡΩΙΝΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Στα 139.71 κιλά ανέρχεται η συνολική ποσότητα ηρωίνης, που κατασχέθηκε το προηγούμενο έτος, εμφανίζοντας μείωση σε ποσοστό 61,66% σε σχέση με το 2021, με την αξία των κατασχεθέντων ουσιών να ξεπερνά τα 2.6 εκ ευρώ.
Μειωμένος κατά 8,81% εμφανίστηκε ο αριθμός των σχετικών υποθέσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το 87,38% των ποσοτήτων ηρωίνης που κατασχέθηκαν στην Ελλάδα δεν εξακριβώθηκε, ενώ το 10,74%, όπως προέκυψε προερχόταν από την Τουρκία.
Τα μέλη των οργανωμένων εγκληματικών ομάδων ήταν κυρίως ημεδαποί περίπου 68% και μικρότερη συμμετοχή είχαν υπήκοοι Αλβανίας περίπου στο 19%.
Οσον αφορά στα συνθετικά ναρκωτικά, οι μεγαλύτερες ποσότητες που κατασχέθηκαν ήταν 351.483 δισκία Captagon, 40,8 κιλά μεθαμφεταμίνης, 16,44 κιλά κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης και 20,948 κιλά MDMA, εκτιμώμενης αξίας 2,9 εκ. ευρώ.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News