ΕΡΕΥΝΑ – Πάτρα: Πού «κολλάει» το Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας – ΦΩΤΟ
Το ΠΕΚΕΠΠ Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα, εντάσσεται στο δεύτερο πακέτο του project, που έχουν αναλάβει οι «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», με χρόνο ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του 2024.
Δύσκολο εγχείρημα αποδεικνύεται η κατασκευή του Περιφερειακού Kέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας στη Δυτική Ελλάδα με έδρα την Πάτρα, που αποτελεί ένα από τα συνολικά 13 ΠΕΚΕΠΠ –προϋπολογισμού 131,5 εκ ευρώ– που θα δημιουργηθούν, με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).
Η δυσκολία εντοπίζεται στην εξεύρεση του χώρου όπου θα αναγερθεί το «στρατηγείο» 2.919.76 τ.μ., της Πολιτικής Προστασίας σε τοπικό επίπεδο. Στην υπό αναζήτηση έκταση, προβλέπεται, κατά πληροφορίες, να κατασκευαστεί και το νέο Πυροσβεστικό Μέγαρο Πατρών.
Στη διαδικασία αναζήτησης του χώρου για τη δημιουργία του σύγχρονου κτιρίου, έχει «μπει» και η ΕΤΑΔ, με πηγές της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας», να αναφέρουν ότι «δεν έχει ακόμα βρεθεί το οικόπεδο. Γίνεται προσπάθεια και μέσω ΕΤΑΔ σε όλη την περιοχή της Πάτρας».
ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Μεταξύ των προτεινόμενων σημείων, όπως είχε γράψει προ μηνών η «Π», είναι το οικόπεδο που προοριζόταν αρχικά για την ανέγερση του νέου Αστυνομικού Μεγάρου της Πάτρας, πλησίον της μικρής περιμετρικής, έκταση της Περιφέρειας κοντά στον ογκολογικό ξενώνα «Ελπίδα» στα όρια με το Πανεπιστήμιο Πατρών και μια ακόμα επί της οδού Διοδώρου, στο Προάστιο στο ύψος του ΚΤΕΟ, η οποία μέχρι πρότινος φαίνεται πως προκρίνετο. Βασική προϋπόθεση είναι η έκταση να διασφαλίζει την άμεση πρόσβαση σε κύριους οδικούς άξονες με κυριότερη την ευρεία παράκαμψη.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΕΚΕΠΠ
Το ΠΕΚΕΠΠ της Δυτικής Ελλάδας εντάσσεται στο δεύτερο πακέτο του project, που έχουν αναλάβει οι «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», με χρόνο ολοκλήρωσης συνολικά της επένδυσης τον Δεκέμβριο του 2024.
Ο ρόλος του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου θα είναι επικεντρωμένος στη διαχείριση του συνόλου των συμβάντων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας.
Θα αποτελεί στρατηγικό σημείο υποδοχής και επεξεργασίας όλων των σχετικών πληροφοριών καθώς και κέντρο λήψης αποφάσεων και συντονισμού όλων των εμπλεκομένων φορέων για την αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπιση κάθε συμβάντος. Επιπλέον, το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο θα αποτελεί και κεντρικό σημείο ενημέρωσης και αλληλεπίδρασης των πολιτών με τον θεσμό και τις λειτουργίες της Πολιτικής Προστασίας, ενώ θα στεγάσει μονίμως και διοικητικές λειτουργίες αυτής.
ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Το σύγχρονο κτίριο 2.919.76 τ.μ. θα περιλαμβάνει αίθουσα επιχειρήσεων με κλιμακωτή διάταξη των θέσεων εργασίας, γραφεία του περιφερειακού διοικητή, του περιφερειάρχη, των επικεφαλής των εμπλεκόμενων φορέων διαχείρισης κρίσεων, Control room, αίθουσα συσκέψεων, γραφεία του διευθυντή και τμημάτων της αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, γραφείο Τύπου, αίθουσα συνεντεύξεων Τύπου–ανακοινώσεων και σεμιναρίων, ενημέρωσης πολιτών και επιμορφώσεων. Τους χώρους συνδέουν ευρύχωροι και φωτεινοί διάδρομοι με εξόδους διαφυγής, σε όλες τις κατευθύνσεις για την ασφάλεια εργαζομένων και επισκεπτών. Το κάθε κτίριο θα καλύπτει την απαίτηση για σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας και θα διαθέτει ισχυρή και ευέλικτη υποδομή πληροφορικής, με σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα.
Ε. ΓΙΑΝΝΙΑ: «Κομβικός ο ρόλος λόγω κλιματικής κρίσης»
Η Ευσταθία Γιαννιά, πρώην περιφερειακή συντονίστρια Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Ελλάδας, αντιστράτηγος εα της ΕΛΑΣ, Ευσταθία Γιαννιά, μιλώντας στην «ΠτΔ», δήλωσε: «Το 2020 η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ψήφισε τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Καταστροφών. Ηταν το πρώτο βήμα ανασχεδιασμού και μετασχηματισμού της Πολιτικής Προστασίας, με δομές και δράσεις που δεν υπήρχαν ποτέ στο παρελθόν. Στον συγκεκριμένο νόμο προβλέπεται η συγκρότηση 13 Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας, ένα εκ των οποίων στην Αχαΐα. Είναι ένας αποκεντρωμένος μηχανισμός πρόληψης και καταστολής, στον οποίο είχα την τιμή να είμαι η πρώτη περιφερειακή συντονίστρια στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Η αποτελεσματικότητά του δοκιμάστηκε στην πράξη, από την άμεση αντιμετώπιση όλων των κρίσεων που κληθήκαμε να διαχειριστούμε». Και συνέχισε: «Ως περιφερειακή συντονίστρια είχα την ευθύνη του συντονισμού όλων των φορέων της Πολιτικής Προστασίας διασφαλίζοντας τη συνεργασία, τη συνέργια και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ τους. Σήμερα που οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι αισθητές στον πλανήτη μας, τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα έχουν κομβικό ρόλο. Μάλιστα, η κατασκευή του στην Αχαΐα είναι στα 80 και πλέον έργα, που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».
Χ. ΜΠΟΝΑΝΟΣ: «Διευκολύνει η βόρεια περιοχή της Πάτρας»
Την εκτίμηση πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει «ευτυχής κατάληξη» εξέφρασε στην «ΠτΔ», ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας Χαράλαμπος Μπονάνος. «Πολύ πιθανά, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει θέσει το υπουργείο να διευκολύνει η περιοχή βόρεια της Πάτρας. Εχουμε κάνει κάποιες προτάσεις στον γγ Πολιτικής Προστασίας τον κ. Παπαγεωργίου, με τον οποίο είμαστε σε επαφή και έχουμε πολύ καλή συνεργασία, το τονίζω είναι ένας άνθρωπος που έχει βοηθήσει πολύ την περιοχή μας γενικότερα προέρχεται από την Πυροσβεστική και ξέρει», δήλωσε ο κ. Μπονάνος.
Πού εντοπίζεται όμως αδυναμία εξεύρεσης χώρου;
«Το υπουργείο και η γγ Πολιτικής Προστασίας έχουν ζητήσει την παραχώρηση χώρου, που δεν είναι εύκολο, καθώς ούτε εμείς ως Περιφέρεια έχουμε στην ιδιοκτησία μας τέτοιους χώρους, ούτε ο Δήμος απ’ ό,τι γνωρίζω. Συνεπώς υπάρχουν κάποιες δυσκολίες. Εκείνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι πως, εάν υπάρξει ανάγκη αγοράς οικοπέδου, ελλείψει ιδιοκτησίας, θα πρέπει να εγκριθεί μέσω του υπ. Εθνικής Αμυνας», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, προσθέτοντας: «με το να έχουμε ένα υπερσύχρονο Κέντρο Επιχειρήσεων, σίγουρα θα υπάρξει μια αναβάθμιση και ηλεκτρονική στο τι παρακολουθούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι, στη διασύνδεση με την Πολιτική Προστασία, θα είναι γενικά ένα άλλο επίπεδο».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News