Εξωσωματική γονιμοποίηση έως τα 54: Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Εξωσωματική γονιμοποίηση έως και τα 54, χρήση κρυοσυντηρημένων ωαρίων από τις γυναίκες και μετά το διαζύγιο. Το νέο πλαίσιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή βάζει τέλος σε αναχρονιστικές πρακτικές και εκσυγχρονίζει τη χώρα μας βάζοντάς τη στο ίδιο επίπεδο με άλλες ευρωπαϊκές. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας τέθηκε προς διαβούλευση αργά χθες το βράδυ, η οποία θα διαρκέσει έως τις 4 Ιουλίου.

Εξωσωματική

Με το σχέδιο νόμου επιδιώκεται η αναμόρφωση του πλαισίου για την ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή και η διαμόρφωση ενός δικαιικού πλαισίου ικανού να ανταποκριθεί στις σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις για ιατρική υποβοήθηση στην τεκνοποιία.

Η πιο βασική ρύθμιση του νομοσχεδίου αφορά στην αύξηση του ηλικιακού ορίου των γυναικών που δύνανται να προσφύγουν σε μέθοδο ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από το 50ο έτος στο 54ο έτος της ηλικίας, με βάση τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρόνια της πανδημίας το όριο ηλικίας για εξωσωματική γονιμοποίηση αυξήθηκε προσωρινά στα 52 έτη.

Παράλληλα, εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και διασφαλίζονται τα δικαιώματα της γυναίκας. Μεταξύ άλλων, επιτρέπεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να διατηρήσουν τα ωάρια τους και να κάνουν χρήση αυτών όποτε το επιθυμήσουν. Ετσι, καταργείται η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντήρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί και επιτρέπεται στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του συζύγου/ συντρόφου, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι σήμερα, με τη χώρα μας να έχει σε εφαρμογή ένα αναχρονιστικό νομικό πλαίσιο που στερούσε ελευθερίες από τις γυναίκες.

Με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα και στα άτομα με HIV για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Συγκεκριμένα, ιδρύετα και εγκαθίσταται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο “Αττικόν” Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τράπεζα Κρυοσυντήρησης, με ειδικό εργαστήριο, αποκλειστικά για την υποβολή προσώπων οροθετικών στον ιό της ανθρώπινης ανοσοποιητικής ανεπαρκείας σε ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Εκτός των παραπάνω, θεσπίζεται ένα νομικό πλαίσιο ικανό να διασφαλίσει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των ίντερσεξ ατόμων και να εξασφαλίσει την ομαλή ανάπτυξη του φύλου τους και της προσωπικότητας τους.

Ειδικότερα, οι ιατρικές πράξεις και θεραπείες, όπως χειρουργική ή ορμονική, για την ολική ή μερική αλλαγή των χαρακτηριστικών φύλου όπως αυτά ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 4491/2017 (Α’ 152) δύνανται να διενεργηθούν σε ανήλικο ίντερσεξ άτομο που έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του, μόνο με την ελεύθερη συναίνεση κατόπιν ενημέρωσης του ιδίου και των προσώπων που ασκούν τη γονική μέριμνα ή ασκούν την επιμέλειά του.

Απαγορεύεται οποιαδήποτε ιατρική πράξη ή θεραπεία, σε ανήλικο ίντερσεξ άτομο που δεν έχει συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο 15ο έτος της ηλικίας του, εάν δεν έχει προηγουμένως δοθεί η σχετική άδεια με αμετάκλητη απόφαση του αρμόδιου Ειρηνοδικείου του τόπου διαμονής του ανηλίκου, η οποία χορηγείται κατά την εκουσία διαδικασία. Η επ’ ακροατηρίω διαδικασία διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών.