«Εξυγίανση και έλεγχος από ΑΑΔΕ»: Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Καλαβρύτων, Παύλος Σατολιάς, στην «Π» για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Οσοι έβαλαν το χέρι στο μέλι να τιμωρηθούν – Η πρότασή του για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ενας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, γύρω από τα αγροτικά ζητήματα και κατ΄ επέκταση τα όσα έχουν συμβεί στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι ο αχαιός πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς, ο οποίος εδώ και χρόνια είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για κακώς κείμενα.
Μάλιστα, χθες, η ΕΘΕΑΣ μαζί με τον περιφερειάρχη Ηπείρου και υπεύθυνο για τον πρωτογενή τομέα της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας, Αλέξανδρο Καχριμάνη, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για το θέμα του ΟΣΔΕ και τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται.
Ο Παύλος Σατολιάς μίλησε, χθες, στον peloponnisos FM 103,9 και έκανε λόγο για τα όσα είχε αναφέρει τα προηγούμενα χρόνια, ενώ μίλησε και για τη λύση που προτείνεται, ώστε οι αγρότες που δικαιούνται να παίρνουν την ενίσχυσή τους.
Ο Παύλος Σατολιάς τόνισε: «Δεν ένιωσα έκπληξη από τις εξελίξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ήταν αναμενόμενο. Ως ΕΘΕΑΣ, το είχαμε επισημάνει με όλους τους τόνους, αρχής γενομένης το 2017-18, που είχε εκτροχιαστεί η λειτουργία του. Τότε, είχαμε παρέμβει με μήνυση και για τα βοσκοτόπια και πολλά ακόμα, αλλά δεν εισακουστήκαμε. Μάλιστα, ως ΕΘΕΑΣ δεν είχαμε κάνει μόνο κριτική, είχαμε καταθέσει προτάσεις για το πώς θα βελτιωθεί η λειτουργία του οργανισμού, όμως δεν έγινε τίποτα».
Ως ΕΘΕΑΣ, τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;
«Εμείς βγάλαμε και ανακοίνωση που αναφερθήκαμε στα προβλήματα και, φυσικά, δεν τα φάγαμε όλοι μαζί, όπως λένε κάποιοι. Ομως, το σημαντικότερο δεν είναι να κοιτάξουμε πίσω, αλλά μπροστά. Για εμένα, θα πρέπει να υπάρχει ένας οργανισμός με αδιαφανή λειτουργία, να ελέγχει τον αγρότη και να τον πληρώνει σωστά. Και, επίσης, όσοι έβαλαν το χέρι στο μέλι να τιμωρηθούν όπως ορίζουν οι νόμοι και να επιστρέψουν τα χρήματα πίσω».
Η επομένη μέρα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Πρέπει να καταργηθεί;
«Οχι, πρέπει να γίνεται διασύνδεση με την ΑΑΔΕ, η οποία θα ελέγχει τα πάντα για να καθαρίσει η Ηρα από το στάρι. Σήμερα με το mydata, όποιος πουλάει ένα κιλό καλαμπόκι, κόβει τιμολόγιο και αυτόματα ανεβαίνει στην πλατφόρμα. Αρα, όταν ένας αγρότης ζητά ενίσχυση θα μπορεί να ελέγξει το κράτος αν έχει δραστηριότητες. Οπότε, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν πρέπει να καταργηθεί, ανεξάρτητα με το πώς θα λέγεται θα πρέπει να περάσει στην κυριαρχία του κράτους, ώστε να υπάρχει έλεγχος και να συνεχίσει τη λειτουργία του».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News