Φαρμακεία Πάτρας – Αιγίου: Προβληματίζει η μειωμένη προσέλευση για αντιγριπικό εμβόλιο
Η επιδημιολογική επιτήρηση ξεκίνησε στις 3 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Μαΐου 2023.
Η μειωμένη προσέλευση των Αχαιών στα φαρμακεία για τη διενέργεια του αντιγριπικού εμβολίου, δείχνει ότι δεν πείστηκε η πλειοψηφία των πολιτών από τις διαρκείς εκκλήσεις και επισημάνσεις των επιστημόνων για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι φέτος αναμένεται τριπλή επίθεση, από τρεις αναπνευστικούς ιούς, που μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο και τείνουν να εμφανίζουν αύξηση των κρουσμάτων κατά τους χειμερινούς μήνες. Η ταυτόχρονη εμφάνισή τους, απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, καθώς τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες είχαν έλθει σε μικρότερο βαθμό σε επαφή με άλλους τις τελευταίες δύο σεζόν και για αυτό τον λόγο δεν διαθέτουν φέτος τη φυσική ανοσία έναντι της γρίπης (ινφλουένζας) και του συγκυτιακού ιού (RSV), που παρατηρούνταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19.
Στο ερώτημα εάν το μήνυμα του κινδύνου έφτασε στους πολίτες, η απάντηση είναι μάλλον αρνητική.
Απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας, Ανδρέα Σοφιανόπουλο, και στον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιγιαλείας, Γιώργο Σπηλιόπουλο, προκειμένου να καταγράψουμε την προσέλευση των πολιτών για εμβολιασμό.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Τα ποσοστά είναι χαμηλά» μας είπε ο κ. Σοφιανόπουλος και εξηγεί: «Φαίνεται ότι ο κόσμος βλέπει το θέμα χαλαρά δεν έχει φοβηθεί απ’ όλα αυτά που ακούει. Μπορώ να σας πω ότι τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλότερα από τις προηγούμενες χρονιές τέτοια περίοδο. Ερχονται και εμβολιάζονται οι πολίτες που συνήθιζαν να εμβολιάζονται».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
Ανάλογη είναι η εικόνα που επικρατεί στην περιοχή της Αιγιαλείας. «Υπάρχει σχετική ανησυχία, αλλά το ποσοστό των ανθρώπων που επιλέγουν τον εμβολιασμό δεν αυξάνεται» μας είπε ο κ. Σπηλιόπουλος .
Οπως πρόσθεσε ο ίδιος «φαίνεται ότι ο κόσμος έχει κουραστεί πάρα πολύ. Συνεχώς ακούει για απειλές και για εμβόλια. Ελπίζουμε να μην έχουμε κάποιο κύμα και τότε αποδειχτεί πόσο λάθος ήταν η επιλογή του μη αντιγριπικού εμβολιασμού».
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ 601.701 ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ
Η επιδημιολογική επιτήρηση ξεκίνησε στις 3 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Μαΐου 2023. Μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου είχαν πραγματοποιηθεί πανελλαδικά 601.702 αντιγριπικοί εμβολιασμοί.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Ο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο.
ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ
Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου στις οποίες πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι:
– Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω
– Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
– Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
– Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή.
– Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη).
– Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών.
– Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
– Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
– Χρόνια νεφροπάθεια.
– Χρόνιες παθήσεις ήπατος.
– Νευρολογικά – νευρομυϊκά νοσήματα.
– Σύνδρομο Down.
– Εγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες.
– Ατομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
– Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα)
– Ατομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης,
– Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
– Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών).
– Αστεγοι.
– Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News