«Φλέβα ζωής» χτυπάει στο Πανεπιστήμιο Πατρών – Η ομάδα που να ασχολείται με την εθελοντική αιμοδοσία αποκαλύπτεται

Καθώς λοιπόν το Πανεπιστήμιό μας μετρά 58 χρόνια από την ίδρυσή του, δε θα μπορούσε να λείπει από το τρίτο μεγαλύτερο ίδρυμα της Ελλάδας, φοιτητική ομάδα που να ασχολείται με την εθελοντική αιμοδοσία αποκλειστικά.

Φλέβα

Μαθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού μάς παραδίδουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών. Η αρχή έγινε από μία ομάδα φοιτητών που επέλεξαν να μην μένουν απλοί θεατές στα προβλήματα της κοινωνίας αλλά να αναλάβουν ενεργό δράση.

Ετσι αποφάσισαν να απλώσουν χέρι βοηθείας και να καλύψουν μέρος των αναγκών που υπάρχουν σε αίμα στα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής μας. Ετσι δημιούργησαν τη «Φλέβα Ζωής» που έχει στόχο να δημιουργήσει μία ισχυρή δεξαμενή εθελοντών αιμοδοτών στον χώρο του Πανεπιστημίου και παράλληλα να καλλιεργήσει τη νοοτροπία της εθελοντικής προσφοράς.

Το πώς δημιουργήθηκε η «Φλέβα Ζωής» μας το περιγράφει η αιματολόγος διευθύντρια ΕΣΥ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Ματίνα Κούγελου.

Φλέβα«Τον Δεκέμβριο του 2021, έγινε η πρώτη αιμοδοσία στο πλαίσιο συνεργασίας του Κέντρου Αίματος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Μέχρι τότε, διάφορες σχολές, εθελοντικές ομάδες ή κομματικές παρατάξεις διοργάνωναν εθελοντικές αιμοδοσίες.

Η έναρξη λοιπόν της επίσημης συνεργασίας, ώστε να γίνεται μια φορά τον μήνα αιμοδοσία στο χώρο της φοιτητικής μέριμνας, είχε αποτέλεσμα.
Τον Μάιο του 2022, διοργανώνεται το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Ο Εθελοντισμός από το Πανεπιστήμιο Πατρών στην Κοινωνία για Αλληλεγγύη, Ευημερία & Αειφορία», όπου στον χαιρετισμό του ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας απευθύνει κάλεσμα για τη δημιουργία φοιτητικής ομάδας εθελοντικής αιμοδοσίας. Στο συνέδριο ήμουν καλεσμένη ομιλήτρια με θέμα την προσέλκυση εθελοντών αιμοδοτών, οπότε άδραξα την ευκαιρία και άρχισα να σκέφτομαι πώς θα υλοποιηθεί αυτή η ιδέα.

Θα πρέπει να πω, πως την περυσινή χρονιά μάς στήριξε με την εθελοντική της δράση, η Σταματία Ντινοπούλου, φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος της παλαιότερης ομάδας φοιτητών, την ΦΟΕΑ, που ασχολείται εδώ και 43 χρόνια με την αιμοδοσία.
Ετσι, άρχισα να μιλάω με διάφορες ομάδες των πανεπιστημίων της χώρας μας και ταυτόχρονα ξεκινάμε εγγραφές φοιτητών που θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε μια τέτοια δράση. Στο φεστιβάλ που έγινε από το πανεπιστήμιο μας, για το καλωσόρισμα των πρωτοετών, προσκάλεσα μέλη από την ΦΟΕΑ και το ”Αιμοπετάλιο” (τη φοιτητική ομάδα του ΕΚΠΑ), όπου ενημέρωναν τους φοιτητές και έκαναν και εγγραφές μελών. Οταν λοιπόν μαζεύτηκε ένας ικανοποιητικός αριθμός φοιτητών, συγκεντρωθήκαμε, συζητήσαμε και αποφάσισαν οι φοιτητές μας τη δημιουργία της ”Φλέβας Ζωής”.
Καθώς λοιπόν το Πανεπιστήμιό μας, μετρά 58 χρόνια από την ίδρυσή του, δε θα μπορούσε να λείπει από το τρίτο μεγαλύτερο ίδρυμα της Ελλάδας, φοιτητική ομάδα που θα ασχολείται με την εθελοντική αιμοδοσία αποκλειστικά.

Γνωρίζουμε όλοι τη σπουδαιότητα της εθελοντικής αιμοδοσίας και την ανάγκη για επάρκεια αίματος στη χώρα μας. Θεωρώ, λοιπόν, πως η φοιτητική κοινότητα αποτελεί μια δεξαμενή ατόμων που θα μας βοηθήσει στην προσέλκυση, ενημέρωση, εθελοντισμό και υλοποίηση της ιδέας σε πράξη. Οι νέοι μας έχουν όραμα, έχουν ελπίδα, αισιοδοξία.

Είναι λοιπόν ηθικό χρέος όλων μας, να στηρίξουμε τις προσπάθειές τους με κάθε τρόπο και κυρίως με την εμπιστοσύνη και την εμπειρία μας.
Τελειώνοντας, να πω πως με την αμέριστη συμπαράσταση του πρύτανη κ. Μπούρα και των αντιπρυτάνεων, Παναγιώτη Δημόπουλου και Μάρκου Μαραγκού, παραχωρήθηκε χώρος και απαραίτητος εξοπλισμός, που θα φιλοξενεί και θα χρησιμοποιείται από το ΔΣ της ”Φλέβας Ζωής”.

Τη δεύτερη Πέμπτη κάθε μήνα, λοιπόν, διενεργείται αιμοδοσία στο αμφιθέατρο της φοιτητικής εστίας. Καλούμε όλους τους φοιτητές μας, το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό να έρθουν να ενημερωθούν σωστά και φυσικά να αιμοδοτήσουν».

Σταύρος Αμανατίδης: Οι προσωπικές μας ιστορίες έγιναν ωφέλιμες πράξεις

Φλέβα«Εχω εκλεγεί ως προσωρινός πρόεδρος της εθελοντικής ομάδας αιμοδοσίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Υπό την καθοδήγηση της κ. Κούγελου, διοργανώνουμε αιμοδοσίες στον χώρο του Πανεπιστημίου Πατρών, αφού πρώτα έχουμε κάνει ενημερώσεις σε φοιτητές διαφόρων τμημάτων. Η ομάδα μας οργανώνει αιμοδοσίες και πραγματοποιεί ενημερώσεις στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, τόσο για την προσφορά αίματος όσο και αιμοπεταλίων. Βασικός μας στόχος είναι να εξαλείψουμε πιθανές λανθασμένες αντιλήψεις γύρω από την αιμοδοσία και να ευαισθητοποιήσουμε όσο περισσότερα άτομα γίνεται.
Οπως λέει και μια γνωστή παροιμία “κάθε άνθρωπος έχει και τη δικιά του ιστορία”, έτσι και κάθε μέλος έχει και το δικό του “λόγο-ιστορία” που τον προέτρεψε να μπει στην ομάδα μας. Όμως, ενώ αυτές οι ιστορίες αποτελούν προσωπικά βιώματα, μέσω της ομάδας βρήκαμε την δίοδο προκειμένου να μετατρέψουμε τις προσωπικές μας ιστορίες σε πράξεις ωφέλιμες για το κοινωνικό σύνολο (όλους μας).
Καλούμε λοιπόν όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και οποιονδήποτε θέλει να προσφέρει αίμα και να ενημερωθεί για την προσφορά αίματος να επικοινωνήσει με την ομάδα μας διαδικτυακά».

Αχιλλέας Τυροβόλας: Να κάνουμε την αιμοδοσία προσωπικό ζήτημα

Φλέβα«Επιτελώ τα καθήκοντα του γραμματέα στην εθελοντική ομάδα αιμοδοσίας ”Φλέβα Ζωής” που αναπτύσσεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών με τη βοήθεια της κ. Ματίνας Κούγελου – αιματολόγου στο Πανεπιστημαικό Νοσοκομείο Πατρών- και των επισκεπτριών υγείας Ανθής Παπαβραμοπούλου και Νάνσυς Χατζηιωάννου.

Δυστυχώς, οι ανάγκες αίματος στη χώρα μας είναι μεγάλες και οι νυν πηγές του δεν επαρκούν. Ως εκ τούτου, η ”Φλέβα Ζωής” αποσκοπεί όχι μόνο στην πρακτική αιμοδοσία από τα ίδια τα μέλη της, αλλά ιδιαίτερα στην ενημέρωση του κόσμου, την κινητοποίηση του και την αποστασιοποίηση της αιμοδοσίας από κάτι δυσάρεστο, επώδυνο ή τρομακτικό για κάποιους.

Διοργανώνοντας μία αιμοδοσία κάθε μήνα στο Πανεπιστήμιο, στοχεύουμε στην εξασφάλιση αίματος για τους ασθενείς, μετατρέποντας την όλη διαδικασία σε κάτι ευχάριστο και προσωπικό για τον εθελοντή, να νιώσει ότι υπολογίζεται σαν άνθρωπος και όχι σαν… ”ένα κινούμενο κόκκινο μπουκαλάκι”. Ολοι οι παραπάνω ρόλοι της ομάδας και η χαρά μου να συνεισφέρω μέσω ενός κοινωνικού έργου, με την παρέα μου, με οδήγησαν στο να συμμετέχω και εγώ σε αυτή την ομάδα!»

Σταματία Ντινοπούλου: Είναι απλά χρέος μας να δώσουμε ζωή

Φλέβα«Πάντα ενδιαφερόμουν για την αιμοδοσία, οπότε όταν πήγα για σπουδές στα Γιάννενα και γνώρισα τη Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας ( ΦΟΕΑ), εντάχθηκα χωρίς δεύτερη σκέψη. Μόλις μπεις σε μια τέτοια ομάδα αρχίζει να σου γίνεται τρόπος ζωής η προσφορά στον τομέα του εθελοντισμού στην υγεία. Αυτό που αποκόμισα από τη ΦΟΕΑ ήταν αξίες που θα τις κουβαλάω σε όλη μου τη ζωή. Οταν έπρεπε να μετακομίσω στη Πάτρα, που ξέραμε ότι εδώ δεν υπάρχει φοιτητική ομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας, ένας από τους πρώτους στόχους της ΦΟΕΑ ήταν να δημιουργηθεί ομάδα και εδώ. Βρισκόμαστε οπότε πλέον σε μια υπέροχη χρονιά που αυτός ο στόχος, με τη μεγάλη βοήθεια της κ. Ματίνας Κούγκελου, πραγματοποιήθηκε! Πλέον η ”Φλέβα Ζωής”, ξεκίνησε τη δράση της στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Το προσεχές διάστημα, σκοπός μας είναι η ενημέρωση όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας για την εθελοντική αιμοδοσία. Στο πανεπιστήμιο θα πραγματοποιούνται αιμοδοσίες και ενημερώσεις, για να έρθει η αιμοδοσία ποιο κοντά στους φοιτητές και οι φοιτητές ποιο κοντά σε αυτή. Γιατί κάποιος να αιμοδοτήσει; Γιατί είναι ένα δώρο ζωής, που μπορούμε να προσφέρουμε μέσα σε 10 λεπτά από τον χρόνο μας σε κάποιον που το έχει ανάγκη. Στη πραγματικότητα δεν κάνουμε κάτι σπουδαίο, σπουδαίοι είναι οι άνθρωποι που δίνουν μάχη μέσα στα νοσοκομεία. Εμάς είναι απλά χρέος μας, να συνεχίσουμε να τους προσφέρουμε χαμόγελα! Ας δώσουμε αίμα λοιπόν, ας δώσουμε ζωή!».

Νατάσα Καλλονιάτη: Παρούσα σε αυτή την πράξη αγάπης

Φλέβα

«Είμαι προσωρινή Γραμματέας Β’ της ”Φλέβας Ζωής”. Η πρώτη μου επαφή με την έννοια της αιμοδοσίας έγινε στο γυμνάσιο σε μία ενημερωτική ημερίδα του σχολείου. Στην ημερίδα αυτή αναφέρθηκε ότι το αίμα δεν μπορεί να παραχθεί τεχνητά στο εργαστήριο και πως ο μόνος τρόπος να το αποκτήσουν άτομα που το χρειάζονται είναι μέσω της εθελοντικής αιμοδοσίας. Από τότε μού γεννήθηκε η επιθυμία να γίνω αιμοδότρια, ώστε να μπορέσω κι εγώ να συνεισφέρω σε αυτό το τόσο σημαντικό έργο. Αργότερα ενημερώθηκα πως λόγω χαμηλού αιματοκρίτη δυστυχώς δεν μπορώ να αιμοδοτήσω. Ωστόσο, η επιθυμία μου να βοηθήσω συνανθρώπους μου που έχουν ανάγκη από αίμα παρέμεινε. Ετσι, δήλωσα εθελόντρια στη νεοσύστατη ομάδα ”Φλέβα Ζωής”, όπου μέσω δράσεων, όπως είναι η ενημέρωση στα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, η διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων, η αφισοκόλληση και η διοργάνωση μηνιαίας αιμοδοσίας στη φοιτητική εστία, μπορώ κι εγώ να προσφέρω σε αυτήν την πράξη αγάπης και αλληλεγγύης, παρέχοντας ενημέρωση σε πολλούς εν δυνάμει εθελοντές αιμοδότες».

Φωτεινή Ζίκου: Να αυξήσουμε τα ραντεβού της ζωής

Φλέβα«Για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 είμαι η γραμματέας της GPSF Patras μέσω της οποίας γνώρισα και την ‘Φλέβα Ζωής’ πριν καν γεννηθεί. Μας προσέγγισε η κ. Ματίνα Κούγελου, μας εξήγησε το όραμα της και πριν το καταλάβω βρέθηκα σε μία καφετέρια ένα απόγευμα να συζητάω για την οργάνωση και σύσταση αυτής της εθελοντικής ομάδας αιμοδοσίας.

Οφείλω να παραδεχτώ πως στην αρχή ήμουν σκεπτική καθώς δεν έχω δώσει ποτέ στη ζωή μου αίμα και δεν ήξερα πως θα μπορούσα να είμαι χρήσιμο μέλος της ομάδας. Το μόνο που ήξερα σίγουρα ήταν πως ήθελα να βοηθήσω. Δυστυχώς, οι ανάγκες για αίμα στην χώρα μας είναι μεγάλες και εμείς, ως κοινωνία – αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές – δεν κάνουμε πολλά για αυτό. Μου ήταν αδιανόητο πως είναι δυνατόν ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια στην Ελλάδα να μην έχει μια ομάδα αιμοδοσίας που να απαρτίζεται φυσικά από φοιτητές.

Αυτό ακριβώς το κενό ήρθε να καλύψει η ‘Φλέβα Ζωής’. Και όχι δεν είμαστε απλά οι ίδιοι αιμοδότες. Στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε τον κόσμο να προσφέρει αίμα και να χτίσουμε μια προσωπική σχέση μαζί του. Να μην βλέπει την αιμοδοσία ως κάτι επώδυνο και τρομακτικό. Να βλέπει την αιμοδοσία ως ένα ραντεβού προσφοράς σε ένα περιβάλλον φιλικό στο οποίο θα περιτριγυρίζεται από οικεία και χαρούμενα πρόσωπα. Για την ώρα το ραντεβού μας είναι κάθε δεύτερη Πέμπτη του μήνα στον χώρο της εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σας περιμένουμε όλους εκεί! Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο γραφείο που επίσης βρίσκεται στον χώρο της εστίας του Πανεπιστημίου είτε στο flevazois@gmail.com».

Γιώργος Κυριακόπουλος: Αν όχι εγώ που μπορώ, τότε ποιος;

Φλέβα«Είμαι μέλος της νεοσύστατης εθελοντικής ομάδας αιμοδοσίας “Φλέβα Ζωής” μετά από παρότρυνση της κυρίας Ματίνας Κουγέλου, αιματολόγου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών “Παναγία η Βοήθεια”, την ημέρα που είχα πάει να δώσω αίμα στηνμηφνιαία αιμοληψία στον χώρο του Πανεπιστημίου μας.

Οντας ένα νεαρό και υγιές άτομο που αθλείται από νεαρή ηλικία, πάντα ήθελα να μπορώ να προσφέρω κάπως στο ευρύ κοινωνικό μου περίγυρο. Θεωρώ οριακά καθήκον καθενός από εμάς να προσφέρουμε δεδομένου ότι μπορούμε, γιατί “αν όχι εγώ που μπορώ, τότε ποιος;”.
Τέλος, να αναφερθεί ότι η αιμοδοσία είναι μια σχετικά απλή και γρήγορη διαδικασία που κυριολεκτικά σώζει ζωές, επομένως συνιστώ να αφιερώσουμε όλοι μας λίγο χρόνο και να βοηθήσουμε αυτούς που το χρειάζονται».