Φολέγανδρος: «Επικίνδυνος για διάπραξη νέων αδικημάτων» – Το σκεπτικό της προφυλάκισης

Η εισαγγελική λειτουργός στη γνωμοδότησή της για την ποινική μεταχείριση του κατηγορούμενου ήταν καταπέλτης κατά του δράστη κάνοντας λόγο για «λελογισμένες ενέργειες» και «οργανωμένη εξαφάνιση αποδεικτικών στοιχείων» αναφερόμενη στα κινητά.

σκεπτικό

Καταπέλτης ήταν το σκεπτικό για την προφυλάκιση του 30χρονου καθ’ομολογία δολοφόνου της Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο, με την εισαγγελέα Νάξου να αποδομεί τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του.

Υπενθυμίζεται ότι ο 30χρονος που έχει προφυλακιστεί, φέρεται να υποστήριξε κυνικά στην απολογία του ότι «Μόλις φώναξε βοήθεια, θόλωσα, κλείδωσε το μυαλό μου». Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ο 30χρονος είπε στον ανακριτή πως σκότωσε τη Γαρυφαλλιά επειδή… «τον κορόιδευε» και «τον ενέπαιζε». Οπως φέρεται να υποστήριξε, είχε μια έντονη λογομαχία μαζί της, επειδή είχαν χάσει τον δρόμο με το αυτοκίνητο, ενώ ανέφερε ότι το θύμα τον προκαλούσε και πως το μόνο που θυμάται είναι ότι υπήρξε μια ένταση και την έσπρωξε μάλλον προς τον γκρεμό.

Δολοφονία στην Φολέγανδρο: Καταπέλτης η εισαγγελέας -«Εξαπέλυσε δολοφονική επίθεση για ασήμαντη αφορμή»
Από την πλευρά της η εισαγγελική λειτουργός στη γνωμοδότησή της για την ποινική μεταχείριση του κατηγορούμενου ήταν καταπέλτης κατά του δράστη κάνοντας λόγο για «λελογισμένες ενέργειες» και «οργανωμένη εξαφάνιση αποδεικτικών στοιχείων» αναφερόμενη στα κινητά.

«Για ασήμαντη αφορμή (λογομαχία) ένιωσε προσβεβλημένος και εξαπέλυσε δολοφονική επίθεση κατά ενός ατόμου από το στενό του περιβάλλον, το οποίο ήταν σωματικά πιο αδύναμο από τον ίδιο (χτυπήματα, μεθοδευμένο σπρώξιμο σε βραχώδη απόκρημνο γκρεμό). Εν συνεχεία, προέβη σε λελογισμένες ενέργειες ήτοι την απομάκρυνση από το σημείο, επιμελής απόκρυψη και αποφυγή επικοινωνίας του με τις αρχές, οργανωμένη εξαφάνιση αποδεικτικών στοιχείων (κινητά τηλέφωνα), ενέργειες που δείχνουν άκρως ψύχραιμη συμπεριφορά», αναφέρεται στη γνωμοδότηση της για την ποινική μεταχείριση του κατηγορούμενου.

Παράλληλα επισήμανε ότι «ο κατηγορούμενος είναι ένα ευέξαπτο άτομο το οποίο για ασήμαντο λόγο είναι έτοιμο να προξενήσει μη αναστρέψιμη βλάβη σε συνάνθρωπό του και δη σε άτομο του στενού του περιβάλλοντος, τα οποία αυτός θεωρεί ότι τον προσβάλλουν, τον αμφισβητούν ή τον μειώνουν, καθιστώντας στον επικίνδυνο για διάπραξη νέων αδικημάτων. Άλλωστε, όπως ο ίδιος ανάφερε στην απολογία του ενώπιον των αρμοδίων προανακριτικών υπαλλήλων «με είχε νευριάσει και την σκότωσα, ένιωσα δηλαδή ότι με υποβιβάζει, γι’ αυτό και έχασα τον έλεγχο».

Η εισαγγελική λειτουργός γνωμοδότησε υπέρ της προφυλάκισης του κατηγορούμενου, συμφωνώντας με την άποψη του ανακριτή πως ο 30χρονος πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή: «Γνωμοδοτούμε υπέρ της επιβολής της προσωρινής κράτησης διότι από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης κρίνουμε ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα», αναφέρεται στη γνωμοδότηση.

«Εθίγη ο εγωισμός του»
Καταπέλτης για τον 30χρονο ήταν και το σκεπτικό του εντάλματος προσωρινής κράτησης.

«Ο κατηγορούμενος διαπληκτίστηκε επανειλημμένως με την θανούσα με την οποία διατηρούσε ερωτικό δεσμό, εξεμάνη διότι έφυγε ο εγωισμός του («διαφωνούσαν για τα πάντα», τον «εκνεύρισε», τον «επέκρινε», τον «μάλωνε», δεν τον «σεβόταν», τον «ειρωνευόταν»), οδήγησε το όχημα στο οποίο επέβαινε και η θανούσα πλησίον γκρεμού και όταν η θανούσα εξήλθε καλώντας σε βοήθεια, την χτύπησε στο κεφάλι και την έσπρωξε δύο φορές προκειμένου να πέσει στον γκρεμό και να σκοτωθεί, όπερ και εγένετο. Ακολούθως, έσυρε και εγκατέλειψε την θανούσα στη θάλασσα, δεν ειδοποίησε τις αρχές ή ασθενοφόρο για τις πρώτες βοήθειες, πέταξε το σακίδιο με τα προσωπικά είδη – ατομικά στοιχεία στη θάλασσα ώστε να εξαφανίσει τα ίχνη- κολύμπησε αντίθετα από το σημείο του συμβάντος ώστε να παραπλανήσει τις αρχές και να διαφύγει την σύλληψη και εξαφάνισε και το δικό του κινητό τηλέφωνο και της θανούσης (ούτε ευρέθησαν ούτε κάνει λόγο για αυτά) ενώ προκύπτει ότι η θανούσα έστελνε μηνύματα και στο σακίδιο του κατηγορουμένου ανευρέθη power bank μαύρο για φόρτιση κινητού τηλεφώνου, ώστε να αποκρύψει αποδεικτικό υλικό».

Για το λόγο αυτό, ο ανακριτής Νάξου κατέληξε πως όλα αυτά «μαρτυρούν ότι αφενός θίγει ο εγωισμός του κατηγορουμένου έστω και για ασήμαντη αφορμή -εν προκειμένω ήταν εσφαλμένη κατεύθυνση καθοδόν προς αναψυχή-, αυτός δεν διστάζει να αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή οικείου του με σκληρότητα στην εκτέλεση και μεθοδικότητα στην απόκρυψη του εγκλήματος».

Προκλητικός ο 30χρονος: «Με ενέπαιζε και με υποτιμούσε»
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανακριτής ερώτησε τον 30χρονο σχετικά με τις δηλώσεις του ότι το θύμα δεν τον σεβόταν και ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με το τι εννοούσε με αυτή τη φράση.

«Υπάρχουν κάποια γεγονότα, αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει λόγος να το αναφέρω. Με ενέπαιζε, παριστάνοντας πως πήγε να πάρει τσιγάρα, και πήγαινε αλλού και μετά γέλαγε. Το βασικό ήταν ότι υπήρχε αυτό έντονα στο νησί. Με οδηγούσε εσκεμμένα σε λάθος κατευθύνσεις, καταλήγαμε σε χωματόδρομο και μετά με κορόιδευε. Ήταν μια επανειλημμένη συμπεριφορά και ήταν τόσο έντονο που μου χαλούσε την καλή διάθεση που είχα στην αρχή. Το έκανε εδώ και 5- 6 μήνες. Παρόμοια συμπεριφορά, αλλά όχι συνεχόμενα, κάποιες φορές. Προσπαθούσε να με εκθέσει είτε όταν ήμασταν μόνοι μας είτε με παρέα. Εγώ είχα πει αρκετές φορές να σταματήσουμε να βρισκόμαστε γι’ αυτόν τον λόγο, αλλά εκείνη επέμενε να συνεχίσουμε. Για κάποια θέματα είχαμε βρει λύσεις, σε άλλα σημεία έκανε τα ίδια», φέρεται να είπε ο δράστης της δολοφονίας.

Ο κατηγορούμενος δεν ήξερε να απαντήσει ούτε σχετικά με το πού βρίσκεται το κινητό του θύματος, ούτε το δικό του, και επανερχόμενος στη στιγμή του εγκλήματος, υποστήριξε ότι η 26χρονη «βγήκε από το αμάξι επειδή φοβήθηκε. Φώναξε γιατί βγήκαμε από τον δρόμο και φοβήθηκε, ενώ δεν ήταν κάτι εσκεμμένο. Νομίζω μια φορά φώναξε βοήθεια. Εκείνη τη στιγμή θόλωσα, κλείδωσε το μυαλό μου. Εγώ κατάλαβα ότι φωνάζει για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι εγώ φταίω σε κάτι και να με εκθέσει για άλλη μία φορά. Είχαμε τσακωμό μπροστά στο αμάξι. Το αμάξι δεν το έβαλα σε λειτουργία. Δεν θυμάμαι πόσα μέτρα απέχει το αμάξι από το χείλος του γκρεμού».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι έγινε ακριβώς;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μόνο μία ένταση θυμάμαι.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Σας χτύπησε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τη χτυπήσετε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι
ΕΡΩΤΗΣΗ: Την ακουμπήσατε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι θυμάστε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Την έσπρωξα. Δεν θυμάμαι πόσες φορές την έσπρωξα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Προς τα πού τη σπρώξατε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νομίζω προς τον γκρεμό. Δεν είχε παραλία.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Έπεσε στον γκρεμό;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Την έσπρωξα και έπεσε κι αυτό που θυμάμαι εγώ ήταν ότι ήταν στο νερό. Δεν την είδα να χτυπάει στα βράχια.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Την είδατε να πέφτει;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν είδα πώς κατέληξε μέσα στο νερό. Εγώ κατέβηκα κάτω και ήταν μέσα στο νερό. Δεν θυμάμαι αν είχε αίματα. Ίσως είχε στο πρόσωπο αίμα. Δεν θυμάμαι σε πιο σημείο του προσώπου. Δεν θυμάμαι τι φορούσε. Όταν την είδα ήταν σαν να συντονίστηκα. Μπήκα στο νερό, την έβγαλα έξω και προσπάθησα να της κάνω τεχνητές αναπνοές. Δεν γνωρίζω την τεχνική. Την τράβηξα με τα χέρια. Ήταν βαθιά εκεί. Δεν γνωρίζω πώς βρέθηκε το φόρεμα και τα σανδάλια δίπλα στο σημείο που ανασύρθηκε η Γαρυφαλλιά. Ούτε τα σκουλαρίκια και το κολιέ. Δεν υπήρχε κάποια πάλη. Όταν έκανα τεχνητές αναπνοές δεν αντιδρούσε, στην αρχή έβγαλε κάτι απ’ το στόμα της σαν αφρό και μετά δεν έκανε κίνηση. Δεν ανέπνεε. Πήρα σφυγμό αλλά δεν αντελήφθην σφυγμό. Δεν άκουσα τη φωνή της και δεν θυμάμαι αν είχε ανοιχτά τα μάτια. Θυμάμαι μόνο ότι τα χείλη της ήταν μελανιασμένα».
Προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί δεν κάλεσε σε βοήθεια, ισχυρίστηκε ότι τα είχε χάσει και δεν ήξερε τι έκανε. «Τα είχα χάσει. Εγώ έφυγα από την αντίθετη μεριά από το σημείο, κολυμπώντας. Δεν θυμάμαι πόση ώρα μετά έφυγα. Δεν θυμάμαι πόση ώρα κολυμπούσα. Κολύμπησα αρκετή ώρα και βγήκα σε βράχια. Απ’ ό,τι θυμάμαι, την τσάντα μου την έριξα στη θάλασσα. Τη Γαρυφαλλιά την άφησα στο βράχο πάνω. Το βράδυ εκείνο κοιμήθηκα στον λόφο. Δεν ξέρω γιατί γύρισα πίσω στο αμάξι και δεν θυμάμαι αν και γιατί άφησα τα αλάρμ ανοιχτά».

Ο ισχυρισμός του για τα ψυχολογικά προβλήματα
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο δολοφόνος της Γαρυφαλλιάς επικαλέστηκε και ψυχιατρικά προβλήματα. Φέρεται να είπε συγκεκριμένα: «Εμφάνισα ψυχιατρικό επεισόδιο πρώτη φορά το 2014-2015 με έντονη εγκεφαλική λειτουργία, έντονο άγχος, ζαλάδες, φοβίες και παραισθήσεις ότι με παρακολουθούν. Για τον λόγο αυτό μετά από παρότρυνση των γονιών μου επισκέφθηκα ιδιώτη ψυχίατρο στην Κόρινθο. Στη συνέχεια το 2015 εξετάστηκα στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Αγίων Αναργύρων Αττικής, όπου και διαγνώστηκα με διπολική διαταραχή και μου χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή, την οποία ουδέποτε έλαβα. Ακολούθως, το 2020 εκδήλωσα ψυχιατρικό επεισόδιο στον χώρο εργασίας μου και συγκεκριμένα κρίσεις πανικού, έντονο άγχος και παραισθήσεις. Έτσι εξετάστηκα από ιδιώτη ψυχίατρο, συνοδευόμενος από τους γονείς μου, στην οποία έκανα συνεδρίες επί τέσσερις μήνες και μου χορήγησε το φάρμακο (…), το οποίο όμως διέκοψα αυθαίρετα ύστερα από 5-6 μήνες. Τελευταία φορά επισκέφθηκα τον Ιούνιο του 2021 τον ψυχίατρο Κορίνθου και έκανα μαζί του τρεις συνεδρίες, την τελευταία 7 Ιουλίου 2021, ο οποίος δεν μου χορήγησε φαρμακευτική αγωγή. Τον τελευταίο ψυχίατρο τον επισκέφθηκα γιατί νόμιζα πάλι ότι με παρακολουθούν, ότι δεν μπορούσα να επικοινωνήσω, είχα ασυνεννοησία και προβλήματα με τη Γαρυφαλλιά. Είχα προσπαθήσει πολλές φορές να διακόψω τη σχέση μαζί της, αλλά μετά με καλούσε να ξαναβρεθούμε συνέχεια. Εγώ το συνέχιζα και προσπαθούσα να κατανοήσω τους λόγους που γινόταν αυτό στα ανθρώπινα πλαίσια και στα πλαίσια του αλληλοσεβασμού».

Καταλήγοντας, είπε: «Γι’ αυτό που συνέβη σίγουρα δεν ήμουν ο εαυτός μου. Πραγματικά λυπάμαι γι’ αυτό που συνέβη και μακάρι να είχαν έρθει τα πράγματα αλλιώς».

Κούγιας για Φολέγανδρο: Ο 30χρονος σχεδίασε με απόλυτη ηρεμία τη δολοφονία της Γαρυφαλλιάς
Από την πλευρά του πάντως ο συνήγορος της οικογένειας της άτυχης 26χρονης, Αλέξης Κούγιας, υποστηρίζει ότι ο 30χρονος καθ’ ομολογίαν δολοφόνος της Γαρυφαλλιάς είναι υγιέστατος ψυχικά και σχεδίασε με απόλυτη ηρεμία το έγκλημα

Σύμφωνα με τον κ. Κούγια, καμία από τις δύο γνωματεύσεις που προσκόμισε ο 30χρονος δεν επιβεβαιώνουν ότι πάσχει από διπολική διαταραχή, όπως υποστήριξε ενώπιον του ανακριτή.

Πέραν τούτου, ο κ. Κούγιας εκτιμά ότι ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος «σχεδίασε με απόλυτη ηρεμία την ανθρωποκτονία εις βάρος της αείμνηστης Γαρυφαλλιάς, με την οποία, όπως ο ίδιος παραδέχεται, ευρίσκετο σε μια συνεχή αντιπαράθεση λόγω του ανωτέρου μορφωτικού επιπέδου της και των συντηρητικών απόψεών της».

Ο συνήγορος της οικογένειας της Γαρυφαλλιάς επικαλείται και την ιατροδικαστική έκθεση του κ. Μπογιόκα, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο δράστης «σκοπίμως οδήγησε το αυτοκίνητό του σε αυτήν τη βραχώδη ερημική περιοχή, ώστε να μην υπάρχει καμία δυνατότητα σωτηρίας του θύματος, πραγματοποίησε το ανθρωποκτόνο σχέδιό του χτυπώντας το ανυπεράσπιστο θύμα με τρομερά χτυπήματα στο κεφάλι, κατά τον ιατροδικαστή με θλων όργανο».

Ο Αλ. Κούγιας σημειώνει ακόμη ότι «όταν η κοπέλα εκλιπαρούσε να σταματήσει, ζητώντας βοήθεια και προσπαθώντας να τον αποφύγει με όσες δυνάμεις της είχαν απομείνει, αυτός την κυνηγούσε, της έσκιζε τα ρούχα και συνέχιζε να τη χτυπά στο κεφάλι, με αποτέλεσμα τα ρούχα της, ένα κολιέ και ένα σκουλαρίκι να βρεθούν κατά τη μαρτυρική προσπάθεια διαφυγής της από το αυτοκίνητο μέχρι τη θάλασσα, έως το άκρο της βραχώδους περιοχής, απ’ όπου, αφού κατέρρευσε αναίσθητη, ο δράστης, πιστεύοντας ότι είναι νεκρή, την εκσφενδόνισε στη θάλασσα, όπως συνέβη και στην υπόθεση της αείμνηστης Τοπαλούδη, για να εξαφανίσει το πτώμα της, ώστε πιθανότατα να ισχυριστεί ότι εκείνη εξαφανίστηκε, όχι γιατί αυτός τη δολοφόνησε, αλλά με δική της επιλογή».

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι αποκαλυπτικά για το έγκλημα είναι και τα όσα δήλωσε χθες ο ιατροδικαστής Ηλίας Μπογιόκας καθώς υποστήριξε ότι ο 30χρονος χτύπησε την Γαρυφαλλιά και την έσυρε στα βράχια πριν την πετάξει στη θάλασσα.

Ο κ. Μπογιόκας παρά τις δηλώσεις του δικηγόρου του 30χρονου που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ιατροδικαστική έκθεση που να δείχνει ότι η Γαρυφαλλιά ξυλοκοπήθηκε πριν τη ρίξει στη θάλασσα, επανέλαβε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το θύμα ήταν χτυπημένο και σύρθηκε στα βράχια.

Ο ιατροδικαστής ανέφερε, στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ότι η 26χρονη έφερε εκδορές διαφορετικών κατευθύνσεων σε όλο της το σώμα και κακώσεις. Επίσης είχε ένα τραύμα στο πίσω μέρος του κεφαλιού που θα μπορούσε να ήταν και θανατηφόρο.

«Η Γαρυφαλλιά έφερε εκδορές άνω άκρων και στην οπίσθια πλευρά του σώματος, κακώσεις στην κεφαλή, μια κάκωση πιθανόν από γροθιά ή χαστούκι, στην πίσω πλευρά, αλλά και στην μπροστινή πλευρά της κεφαλής είχε ένα σκίσιμο από τα βράχια, ενώ είχε και εκδορές διαφορετικών κατευθύνσεων στους γλουτούς που σημαίνει ότι σύρθηκε. Δεν ήταν απλή πτώση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπογιόκας.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η Γαρυφαλλιά ήταν ζωντανή όταν ο δράστης την έριξε στη θάλασσα. Ωστόσο τα τραύματά της στο κεφάλι ήταν τόσο σοβαρά που δεν της επέτρεπαν να κολυμπήσει ή να επιπλεύσει στο νερό.