Φορολογικές δηλώσεις: Στα σκαριά νομοθετική ρύθμιση με κυρώσεις για λάθη ή καθυστερήσεις σε φορείς και ιδιώτες

Τελειώνει ο χρόνος για 1,2 εκατ. φορολογούμενους – Προλαβαίνουμε έως τις 26 Ιουλίου διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών

Φορολογικές

Με την κόντρα μεταξύ λογιστών και υπουργείου Οικονομικών για την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να έχει φτάσει στα άκρα, στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου μπαίνει πρόταση για νομοθέτηση ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων βάζοντας οριστικό τέλος στην παράδοση των παρατάσεων.

Η νομοθετική ρύθμιση η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος τους έτους και θα ενεργοποιηθεί το 2025, θα προβλέπει αυστηρό χρονοδιάγραμμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλά και καταλογισμό ευθυνών για τυχόν λάθη ή καθυστερήσεις που οφείλονται σε φορείς του δημοσίου ή ιδιώτες.

Το σχέδιο εξετάστηκε κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης με το προεδρείο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ). Σύμφωνα με το ΟΕΕ, η νομοθετική ρύθμιση που πρότεινε και αποδέχθηκε ο κ. Χατζηδάκης θα προβλέπει:

Αυστηρό χρονοδιάγραμμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με σαφή ορισμό ημερομηνίας έναρξης – λήξης, από την 1η Μαρτίου μέχρι την 30η Ιουνίου κάθε έτους.

Δέσμευση ότι θα έχουν δοθεί οι απαιτούμενες οδηγίες, δεν θα υπάρχουν εκκρεμότητες και θα είναι σε πλήρη λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα χωρίς τεχνικά προβλήματα.

Πρόβλεψη καταλογισμού ευθυνών για τυχόν λάθη ή καθυστερήσεις, που οφείλονται στον κάθε υπεύθυνο φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό.

Πάντως σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαμάχη λογιστών και υπουργείου Οικονομικών για τη καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Την Παρασκευή 19 Ιουλίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) με την υποστήριξη της ΓΣΕΒΕΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με βασικό αίτημα την παράταση στις φορολογικές δηλώσεις τουλάχιστον μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου με το επιχείρημα ότι τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα καθιστούν ανέφικτη την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών εμπροθέσμως ενώ σειρά λαθών, παραλείψεων και αστοχιών στις διαδικασίες επιβάρυναν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

«Καμία παράταση»

Ωστόσο για μία ακόμα φορά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δια στόματος του υφυπουργού Χρίστου Δήμα απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης. Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο κ. Δήμας επεσήμανε ότι «με την υπάρχουσα ροή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι την προθεσμία της 26ης Ιουλίου» και κάλεσε όσους φορολογούμενους «δεν έχουν ακόμα υποβάλει την δήλωση να σπεύσουν να το κάνουν».

Πάντως τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι περίπου 1,2 εκατ. φορολογούμενοι απέχουν από τη διαδικασία καθώς μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 5.309.978 δηλώσεις Ε1 σε σύνολο 6,6 εκατ. Από την εκκαθάριση προκύπτει ότι το 32,6% των φορολογούμενων καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο που κατά μέσον όρο ανέρχεται σε 1.587 ευρώ, το 20,33% έχει επιστροφή φόρου ύψους 318 ευρώ ενώ για το 47,02%των φορολογικών δηλώσεων το ραβασάκι της εφορίας είναι μηδενικό.

Επισημαίνεται ότι όσοι «χάσουν» την προθεσμία της 26ης Ιουλίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ ενώ οι φορολογούμενοι με χρεωστικά εκκαθαριστικά θα επιβαρυνθούν με τόκους ύψους 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου. Πρόστιμο δεν θα πληρώσουν πρόστιμο όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα αρχική ή και τροποποιητική φορολογική δήλωση εφόσον ο φόρος δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ.