Φορτσάρουν οι Αμερικανοί για την απόκτηση των ΕΑΣ

Ήδη, η πρόταση έχει κατατεθεί εγγράφως στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

ΕΑΣ

Ανάσα ζωής στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία με μεγάλα οφέλη για τις ένοπλες δυνάμεις αλλά και την εθνική οικονομία έρχεται από τις ΗΠΑ, που φορτσάρουν πλέον για να πάρουν τον έλεγχο των ΕΑΣ κι εν συνεχεία να ανοίξουν γραμμές παραγωγής βλημάτων έχοντας ήδη μάλιστα εξασφαλίσει συμβόλαια εξαγωγών, για λογαριασμό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Για την υπόθεση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και τα λάθη των τελευταίων δεκαετιών που οδήγησαν στην απαξίωσή της έχουμε αναφερθεί ουκ ολίγες φορές στο enikos.gr, γράφοντας μάλιστα πικρές αλήθειες.

Σε ότι αφορά ειδικότερα τα ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) «περίεργα» επιχειρηματικά σχήματα επιχείρησαν να παγιδέψουν τόσο τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, όσο και το Εθνικής Άμυνας σε μία αδιαφανή συμφωνία για την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού έναντι ευτελούς ποσού, με άγνωστο τελικό προορισμό και τις πληροφορίες στο παρασκήνιο να οργιάζουν ότι με ευρωπαϊκά κονδύλια χρηματοδοτούνται βλήματα με τελικό προορισμό την Ρωσία, μέσω Σερβίας.

Σε αυτά ήρθε να προστεθεί η αποκάλυψη του enikos.gr για τις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ στο Λαύριο, όπου βρίσκονται στοιβαγμένα 10.000 βλήματα των 155 χλστ. τα οποία είναι στα αζήτητα, αφού η Σλοβακική εταιρεία που τα παρήγγειλε ως υπεργολάβος δεν τα έχει πουλήσει ακόμη, όπως είχε υποσχεθεί.

Την παραπάνω αποκάλυψη κάναμε στις 29 Ιουλίου και σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν εργαζόμενοι τα βλήματα βρίσκονται ακόμη εκεί, με ορατό τον κίνδυνο να ανατιναχτούν, αφού οι συνθήκες φύλαξης δεν πληρούν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

Σε αυτά έρχονται να προστεθούν νέες πληροφορίες για τη δράση ενός Κύπριου επιχειρηματία, ο οποίος εμφανίζεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχήμα των Τσέχων που θέλουν να χρησιμοποιήσουν επί της ουσίας τα ΕΑΣ ως μέσω άντλησης κεφαλαίων από την ΕΕ και να πωλούν τελικά τα βλήματα προς άγνωστο προορισμό, μέσω Σερβίας όπου έχουν στήσει άλλη γραμμή παραγωγής, ως υπεργολάβο.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ με ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη πρόταση «παρουσιάστηκε ως “Κοινοπραξία Βαβέλ” με την εμφανή ή αδιαφανή εμπλοκή Τσέχων, Σλοβάκων, Ισπανών, Κυπρίων, μεσαζόντων, αντιπροσώπων αλλά και τις φήμες για Σέρβικες και άλλες εταιρίες του πρώην ανατολικού μπλοκ».

Οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ καταγγέλλουν ότι η Σλοβακική εταιρεία, μπροστινή των Τσέχων, επί της ουσίας χρησιμοποιεί εταιρεία στην Σερβία για να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα, η οποία εταιρεία όμως έχει στενή συνεργασία με την Ρωσία… αν δεν είναι ρωσικών συμφερόντων.

Επί της ουσίας, χρησιμοποιείται από τους Σλοβάκους η κρατική πιστοποιημένη ελληνική εταιρεία ως όχημα για να εισπράττεται η σχετική επιδότηση από την Ε.Ε. για την παραγωγή βλημάτων, τα οποία όμως παραμένουν στοιβαγμένα στο Λαύριο και κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξουν, με ορισμένους να κάνουν λόγο για ρωσικό παιχνίδι με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η «αλεπού της ερήμου»

Σε αυτά όλα, σημαντικός είναι ο ρόλος ενός προσώπου που έλκει επιχειρηματική καταγωγή από την Κύπρο, που πριν από λίγα χρόνια εμφανίστηκε στο «Ελληνικό Πεντάγωνο» ως η «αλεπού τη ερήμου» με χρυσό συμβόλαιο για λογαριασμό της Αιγύπτου, που θα εξασφάλιζε τη διάσωση των ΕΑΣ και την οικονομική ευμάρεια της εταιρείας.

Ήταν το 19/9/2020 όταν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα υπέγραψαν σύμβαση με την Αίγυπτο για πώληση πυρομαχικών αξίας 2.863.187,5 ευρώ με τη συμμετοχή διαμεσολαβητικής εταιρίας με προμήθεια 6% επί της αξίας της σύμβασης. Η υπογραφή της σύμβασης θεωρήθηκε ως σημαντική επιτυχία της διοίκησης διότι πέτυχε διείσδυση σε αγορά xώρας του εξωτερικού με την οποία έχει αναπτυχθεί διακρατική στρατηγική σύμπραξη, διότι θεωρήθηκε ως αφετηρία διεκδίκησης και νέων παραγγελιών και διότι συνέβαλε στη μείωση της υποαπασχόλησης.

17 μήνες μετά, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2022, η διοίκηση της εταιρίας διαπίστωσε αδυναμία εξεύρεσης πρώτων υλών και αποφάσισε να εμπορευτεί τα συγκεκριμένα πυρομαχικά με σημαντική ζημιά για την εταιρία, με την «αλεπού της ερήμου» να είναι άφαντη.

Η απόφαση για την αγορά των πυρομαχικών από χώρα του εξωτερικού ώστε ακολούθως να εξαχθούν στην Αίγυπτο έγινε χωρίς να προηγηθεί διαγωνισμός, αλλά ουσιαστικά έγινε με απευθείας ανάθεση.

Οι πληροφορίες, που το ΠΑΣΟΚ τότε με ερώτηση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας κατήγγειλε, ανέφεραν ότι η ξένη εταιρία, από την οποία προτίθεται η ελληνική εταιρία να αγοράσει τα πυρομαχικά και η κυπριακή εταιρία που την εκπροσωπεί στην Ελλάδα, είναι ήδη συνεργάτες με τα ΕΑΣ διότι έχουν συνάψει συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης (Memorandum of Understanding) διεκδικώντας απευθείας ανάθεση σημαντικού εξοπλιστικού προγράμματος από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η από πάσης απόψεως δυσμενής εξέλιξη αυτής της εξαγωγικής συμβάσεως ήρθε να προστεθεί σε σειρά ανάλογων σχετικά πρόσφατων ακυρώσεων εξαγωγικών συμβάσεων για βλήματα πυροβολικού (συμβάσεις με Μαρόκο) και συμβάσεων πυρομαχικών μικρών διαμετρημάτων (συμβάσεις με ΗΑΕ και Τυνησία) και επιβεβαιώνουν τη διαχρονική στρατηγική απαξίωσης της εταιρίας μέσω και της δυσφημήσεώς της σε αγορές του εξωτερικού.

Ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε επικαλεστεί την πανδημία του κορονοϊού ως την κύρια αιτία αδυναμίας εξεύρεσης των πρώτων υλών, που οδήγησε στη μη εκτέλεση του προγράμματος, ωστόσο παρέπεμψε για περισσότερες διευκρινίσεις στο υπουργείο Οικονομικών, που έχει και την ευθύνη λειτουργίας των ΕΑΣ.

Δυναμική πρόταση από τις ΗΠΑ

Μέσα σε όλα αυτά, οι ΗΠΑ, οι οποίες παρεμπιπτόντως φέρονται να έχουν μάθει από το πάθημα με το Λιμάνι του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης κι εμφανίζονται αποφασισμένες να διεκδικήσουν αποφασιστικά την απόκτηση των ΕΑΣ, που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, για την παραγωγή βλημάτων, που θα προορίζονται για τις ανάγκες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και των συμμάχων τους. Ταυτόχρονα, διανοίγεται μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να αποκτήσει και πάλι εγχώρια παραγωγή με τις Ένοπλες Δυνάμεις να παίρνουν μεγάλη ανάσα, αφού θα μπορούν να προμηθεύονται άμεσα και στους επιθυμητούς αριθμούς τα πυρομαχικά που χρειάζονται.

Υπενθυμίζεται ότι όπως αποκάλυψε το enikos.gr, στις αρχές Ιουλίου από το ΓΕΣ έγινε προσέγγιση προς την διοίκηση των ΕΑΣ για την παραγγελία βλημάτων των 105 χλστ. και η απάντηση που έλαβαν ήταν αρνητική.

Η αμερικανική ΟΝΕΧ, που ελέγχει τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου, και αποτελεί τον πρώτο Όμιλο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, όπου το Αμερικανικό Δημόσιο, δια του κρατικού Οργανισμού Επενδύσεων DFC, έχει επενδύσει ήδη 125 εκατ. δολάρια έρχεται μαζί με μία μεγάλη αμερικανική εταιρεία την Global να προτείνει την επένδυση 250 με 300 εκατ. ευρώ στήνοντας ακόμη και 3 γραμμές παραγωγής βλημάτων διαφόρων.

Παράλληλα, κι αυτό είναι το πιο πολλά υποσχόμενο για την οικονομική ανάταση της ελληνικής βιομηχανίας, οι Αμερικανοί εμφανίζονται με εξασφαλισμένα συμβόλαια ύψους 2 δις με χρονικό ορίζονται 5 ετών, που όπως επισημαίνουν «αφορά αμιγώς τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και τις προτεραιότητές τους».

Παράλληλα δεσμεύονται να φέρουν σε πέρας κάθε παραγγελία που θα προκύψει για τις ανάγκες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς και με εγγυημένους – ταχύτερους χρόνους παράδοσης.

Ήδη, η πρόταση έχει κατατεθεί εγγράφως στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

 

 

Πηγή: enikos.gr