Φυσικό αέριο: Πάνω από 12.000 καταναλωτές σε Πάτρα, Πύργο, Αγρίνιο από το 2023

Ξεκινούν τα δίκτυα φυσικού αερίου για χιλιάδες συνδέσεις σε Πάτρα, Πύργο και Αγρίνιο – Η Δυτική Ελλάδα βγαίνει από την ενεργειακή απομόνωση.

Φυσικό

Ποιος θα το περίμενε πριν από μερικά χρόνια ότι θα φτάναμε σήμερα να συζητούμε για τη δρομολόγηση της έλευσης του φυσικού αερίου σε Πάτρα, Πύργο και Αγρίνιο. Κι όμως, το στοίχημα που έβαλε το 2019 ο Νεκτάριος Φαρμάκης, αναλαμβάνοντας τα ηνία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, βρήκε την ένθερμη υποστήριξη της ΔΕΔΑ και του διευθύνοντος συμβούλου της Μάριου Τσάκα, υπηρεσιακών και άλλων πολιτικών παραγόντων, για να φτάσουμε σήμερα να μιλάμε για την έλευση φυσικού αερίου στα τρία μεγάλα αστικά κέντρα της περιοχής, μέχρι τα τέλη του 2023.

Το μεγάλο και πρωτοποριακό έργο κατασκευής των αστικών δικτύων φυσικού αερίου βρίσκεται πλέον στη γραμμή εκκίνησης και με αφορμή αυτές τις θετικές εξελίξεις, χθες πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο Royal ειδική τελετή, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΕΡΓΟ
Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η ΔΕΔΑ, παρουσιάστηκαν οι λεπτομέρειες αυτού του πρωτοποριακού έργου, που χρηματοδοτείται με 42,3 εκατ. ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΠΔΕ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ίδιους πόρους.

Θα κατασκευαστούν δίκτυα διανομής φυσικού αερίου συνολικού μήκους 208 χλμ σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο για να καλυφθούν σε πρώτη φάση, 12.160 καταναλωτές, που κατά κύριο λόγο θα είναι νοικοκυριά, εμπορικές επιχειρήσεις, οργανισμοί και βιομηχανίες.

Στην Πάτρα, πρόκειται να κατασκευαστούν δίκτυα μήκους 120 χλμ που θα καλύψουν μέχρι το 2026, πάνω από 7800 συνδέσεις. Και αυτό μόνο για αρχή, γιατί δέσμευση της ΔΕΔΑ είναι να καλύψει οποιαδήποτε αυξημένη ζήτηση υπάρξει.

Η τροφοδοσία σε αυτή την φάση, θα γίνεται με οδική μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, με ειδικά βυτιοφόρα σε χώρους αποθήκευσης και επαναεριοποίησης που θα κατασκευαστούν παράλληλα, στη Βιομηχανική Περιοχή Πατρών.

Να σημειωθεί πως, με αυτή την πρωτοποριακή μέθοδο τροφοδοτείται με LNG μόνο η πόλη της Βαρκελώνης στην Ισπανία και στο κοντινό μέλλον, οι δεξαμενές της ΒΙΠΕ, θα τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο από τον αγωγό που θα κατασκευάσει ο ΔΕΣΦΑ από την Μεγαλόπολη της Τρίπολης.

ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΜΙΑ ΑΔΙΚΙΑ
Με την αρχή μιας νέας εποχής συνέδεσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, την έναρξη κατασκευής του έργου. Δεν έκρυψε τη χαρά και την ικανοποίησή του, για τη χθεσινή ημέρα, η οποία αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας μεγάλης και σκληρής προσπάθειας, που ξαναζωντάνεψε ένα σχέδιο το οποίο είχε φτάσει λίγο πριν την εγκατάλειψη. Με την έλευση του φυσικού αερίου αποκαθίσταται μια αδικία και ένα αναπτυξιακό έλλειμμα, που είχε ρουφήξει σαν μαύρη τρύπα την περιοχή, είπε.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, χαρακτήρισε σημαντικό βήμα για την περιφερειακή ανάπτυξη την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα. «Φέρνουμε ένα καθαρό και φθηνό καύσιμο σε πολίτες που μέχρι σήμερα δεν έχουν πρόσβαση. Eνα καύσιμο που διευκολύνει τη λειτουργία συστημάτων θέρμανσης και βοηθάει ιδιαίτερα την επιχειρηματικότητα και τις παραγωγικές μονάδες. Eτσι, οι επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας θα αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ώστε να μπορούν με ίσους όρους να ανταγωνίζονται άλλες επιχειρήσεις εντός και εκτός Ελλάδας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σκρέκας.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Ο πρόεδρος της ΔΕΔΑ Βασίλης Κοτρώνης, παρομοίασε το φυσικό αέριο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με το αντίστοιχο της ηλεκτροδότησης πριν από δεκαετίες, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την έξοδο της περιοχής από την ενεργειακή ανισότητα, με όλα τα οφέλη και πλεονεκτήματα που συνεπάγεται αυτή.

O διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας, έκανε λόγο για ένα μοναδικό και πρωτοποριακό έργο, που βγάζει από την ενεργειακή απομόνωση μια από τις πιο σημαντικές και παράλληλα, πιο αδικημένες γεωγραφικά ζώνες της χώρας. Αυτόν τον αποκλεισμό έρχεται να αλλάξει η ΔΕΔΑ, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη σύγχρονη τεχνολογία του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, η οποία είναι ασφαλής, καινοτόμος και περιβαλλοντικά πιο ήπια.

«Με το εμβληματικό αυτό έργο, χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, ενώ θα κινητοποιηθούν μεγάλες επενδύσεις που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας με τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας», τόνισε ο κ. Τσάκας.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗ

Παρέμβαση στην εκδήλωση έναρξης των έργων ανάπτυξης δικτύου φυσικού αερίου στην Πάτρα πραγματοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως η Δυτική Ελλάδα μπαίνει στον δρόμο της ανάπτυξης, της ενεργειακής επάρκειας και της ευημερίας. Ο κ. Κατσανιώτης σημειωσε πως «σε λίγο καιρό, το φυσικό αέριο θα θεωρείται αυτονόητη και δεδομένη παροχή και για την Πάτρα και για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», ενώ τόνισε πως η κατάκτηση της ενεργειακής επάρκειας είναι όρος εθνικής επιβίωσης.

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΥΣΙΕΣ
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυναν οι δήμαρχοι Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος και Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, ενώ απούσα ήταν η δημοτική αρχή της Πάτρας. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν και οι βουλευτές Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου, Ιάσων Φωτήλας και Αγγελος Τσιγκρής του οποίου αναγνώστηκε μήνυμα, ενώ παρόντες ήταν ακόμα, οι αντιπεριφερειάρχες Χαράλαμπος Μπονάνος, Φωκίων Ζαϊμης και Τάκης Παπαδόπουλος, εκπρόσωποι φορέων και επιχειρηματίες.

ΣΚΡΕΚΑΣ ΣΤΗΝ «Π»

Η κυβέρνηση υλοποιεί σειρά παρεμβάσεων στον ενεργειακό τομέα, αντιμετωπίζοντας την κρίση που απειλεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις με σειρά επιδοτήσεων. Σε ερώτηση, πως σχολιάζει τις προσφυγές πολιτών και φορέων της αγοράς, κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στην παρέμβαση που γίνεται από 1ης Ιουλίου και μετά, που οδηγεί σε κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής με πλαφόν στην αγορά ενέργειας για όσο διαρκεί η κρίση, ώστε όλα τα νοικοκυριά και 1,2 εκ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να δουν πολύ χαμηλότερους λογαριασμούς.

«Απορροφούμε με αυτό τον τρόπο το 85% της αύξησης στα νοικοκυριά, το 82% της αύξησης στις ΜμΕ και το 90 – 95% της αύξησης στους αγρότες», είπε ο κ. Σκρέκας, για δε τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου, θα απορροφηθεί το 100% της αύξησης.

Ο υπουργός ρωτήθηκε από την «Π» αν η κυβέρνηση εξετάζει νέα παρέμβαση στη λιανική αγορά των καυσίμων, πιθανόν με κάποια νέα επιδότηση. Είπε πως, αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχει η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος που είναι μια πολύ ανελαστική δαπάνη, και εφόσον βρεθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος ή εφόσον η ΕΕ αποφασίσει να στηρίξει περισσότερο τα κράτη μέλη, θα διατεθούν για πρόσθετη στήριξη απέναντι σε αυτή την εκρηκτική διεθνή κρίση.