Γ. Χριστόπουλος: «Οι γυναίκες έχουν περισσότερη υπομονή»

ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Γιώργος Χριστόπουλος έπειτα από 33 χρόνια παρουσίας σε ανδρικές ομάδες βόλεϊ, ήρθε η ώρα για αλλαγή πλεύσης στη σπουδαία καριέρα του.

Ο έμπειρος τεχνικός στο χώρο του φιλέ μετά από τόσες επιτυχίες που έχει πανηγυρίσει με ανδρικές ομάδες, φέτος βρίσκεται στο «τιμόνι» της γυναικείας ομάδας του Ερμή Πατρών η οποία συμμετέχει στην Β΄ Εθνική της ΕΣΠΕΠ.
Η απόφαση αυτή ήταν κάτι που δεν περίμεναν πολλοί για έναν προπονητή με την μεγάλη προϋπηρεσία του Χριστόπουλου στα «σαλόνια» του βόλεϊ και έτσι η «Π» συναντήθηκε μαζί του.

Ο πατρινός τεχνικός μίλησε μαζί μας σχετικά με τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.
-Πόσα χρόνια κοουτσάρεις ανδρικές ομάδες;
«Η αρχή έγινε το 1989 όταν έκανα προπόνηση για πρώτη φορά στην ομάδα της Ολυμπιάδας και με μερικά διαλείμματα, κοουτσάρω ανδρικές ομάδες μέχρι το 2022. Μιλάμε για ολόκληρη ζωή μέσα στα γήπεδα».
-Για ποιο λόγο ανέλαβες τις γυναίκες του Ερμή;
«Το βασικό στοιχείο ήταν ότι επί της ουσίας πρόκειται για δικό μου δημιούργημα, μιας ομάδας που χτίσαμε πριν από λίγα χρόνια, μαζί με τους συνεργάτες μου. Πριν από λίγα χρόνια υπήρχε μόνο ένα τμήμα βόλεϊ στον Ερμή, αυτό των Ανδρών, αλλά με πολλή δουλειά έχουμε φτάσει πλέον να κατεβάζουμε ομάδες σε 6 αναπτυξιακές κατηγορίες. Συγκεκριμένα θα αγωνιστούν ομάδες μας σε Παμπαίδες, Εφηβους, Παγκορασίδες, Νεανίδες και δύο στις Κορασίδες. Ενας ακόμη λόγος είναι ό,τι με δέσμευσαν και μερικές από τις αθλήτριες που μου είπαν ότι θα έρθουν στην Πάτρα σε περίπτωση που είμαι εγώ προπονητής. Είναι θετικό ότι ο Ερμής Πατρών έχει δικά του παιδιά τα οποία δείχνουν μεγάλη διάθεση για δουλειά».

-Ποιοι είναι οι φετινοί στόχοι της ομάδας;
«Η παραμονή στην κατηγορία και είμαι ξεκάθαρος για αυτό. Γνωρίζουμε όλοι ό,τι στο πρωτάθλημα συμμετέχουν πολύ δυνατές ομάδες από την Πάτρα και έτσι δεν θα μπορούσαμε να πούμε κάτι διαφορετικό. Η αλήθεια είναι ότι δεν ασχολούμαι πολύ με αυτά τα θέματα. Αυτό που θέλουμε είναι να παίξουμε καλό βόλεϊ και να προοδεύουν οι αθλήτριες μας. Θα χαρώ πολύ μερικές από τις αθλήτριες το επόμενο χρόνο να είναι καλύτερες και όλοι μαζί να κοιτάξουμε ψηλότερα».
-Από τις πρώτες μέρες των προπονήσεων, έχετε συναντήσει κάποια διαφορά στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες;
«Είναι μια διαδικασία που χρήζει ανάλυσης και μπορεί να το δούμε και σε κάποια σεμινάρια στο ΣΕΠΠΕ. Οι γυναίκες δεν έχουν την ίδια σωματοδομή με τους άνδρες για να ακολουθήσουν την ίδια ένταση προπόνησης αλλά έχουν πολύ μεγάλη διάθεση. Επίσης, μου έχει κάνει εντύπωση η επιμονή τους. Είναι μεγαλύτερη των ανδρών και είναι ενδεικτικό ότι στην προπόνηση έρχονται όλα τα κορίτσια και δεν έχουν λείψει ούτε μια φορά. Για μένα το γυναικείο βόλεϊ έχει δυνατότητες στην Ελλάδα και πρέπει να το αξιοποιήσουμε περισσότερο».
-Η ανταπόκριση των Πατρινών φιλάθλων στο γυναικείο πρωτάθλημα είναι μεγάλη τα τελευταία χρόνια. Ποιο είναι το σχόλιο σου;
«Οταν ασχολείται με το βόλεϊ το 80% των κοριτσιών στα σχολεία, είναι λογικό να υπάρχει ποσότητα και δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε αρκετές ομάδες στην Πάτρα και μάλιστα σε καλό επίπεδο. Οποτε είναι λογικό να υπάρχει και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους φιλάθλους που έρχονται στο γήπεδο για να στηρίξουν τους δικούς τους ανθρώπους.
Ομως να κάνω εδώ το παράπονο μου. Δεν μπορεί το 80% των κοριτσιών στην Ελλάδα να παίζει βόλεϊ και να μην έχουμε αξιόλογες υποδομές. Κάτι γίνεται λάθος από την ομοσπονδία η οποία θα πρέπει να βάλει προπονητές που ξέρουν σε βάθος το άθλημα. Αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο ταλέντο της Πάτρας είναι η Γεωργία Αγγελόπουλου. Εκτός από καλό κορίτσι, είναι εξαιρετική αθλήτρια, κάνει μεγάλη προσπάθεια και προσπαθεί κάθε μέρα με το 100% των δυνάμεων της.

Νομίζω πως είναι κρίμα και είναι θέμα ομοσπονδίας να δώσει παραπάνω έμφαση στις γυναικείες Εθνικές ομάδες. Δεν γίνεται να μην έχουμε σημειώσει μια μεγάλη επιτυχία με την Εθνική γυναικών τα τελευταία χρόνια».