Γιατί οι γυναίκες έχουν καλύτερη ακοή από τους άνδρες
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν πιθανώς αυτή τη διαφορά, με τον επικρατέστερο να εστιάζει στην προγεννητική έκθεση σε ορμόνες

Είναι πέρα για πέρα αλήθεια: Οι γυναίκες ακούν καλύτερα. Λοιπόν έχετε παρατηρήσει ότι, ακόμη κι αν μιλάτε πολύ σιγά, μια γυναίκα που βρίσκεται κοντά σας μπορεί να ακούσει τη συζήτησή σας; Όχι, δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός. Μια πρόσφατη διεθνής μελέτη επιβεβαιώνει ότι το φύλο -και όχι η ηλικία- είναι ο βασικός παράγοντας καθορισμού της ευαισθησίας της ακοής, ενώ αποκαλύπτει ποιες άλλες παράμετροι επηρεάζουν το πόσα «πιάνει» τελικά το αυτί των ανθρώπων.
Για δεκαετίες, οι ερευνητές απέδιδαν τις διαφορές ακοής σε παράγοντες όπως η ηλικία, η έκθεση σε θόρυβο και η γενετική. Η έρευνα που δημοσιεύεται στο Scientific Reports, ωστόσο, αποκαλύπτει ότι το φύλο και το περιβάλλον παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση της ακοής. Η ομάδα, με επικεφαλής τη δρα Patricia Balaresque από το Κέντρο Βιοποικιλότητας και Περιβαλλοντικής Έρευνας (CRBE) της Τουλούζης και τον καθηγητή Turi King από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ, ανέλυσε τα δεδομένα 448 ατόμων διαφορετικής προέλευσης, από ορεινά χωριά, μέχρι αστικά περιβάλλοντα και τροπικά δάση.
Χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται «μεταβατικά προκλητές ωτοακουστικές εκπομπές» (TEOAE), η οποία μετρά τον τρόπο με τον οποίο το εσωτερικό αυτί ανταποκρίνεται στον ήχο, οι ερευνητές εντόπισαν εκπληκτικές τάσεις: Οι γυναίκες εμφάνιζαν σταθερά υψηλότερη ευαισθησία ακοής από τους άνδρες σε όλες τις εξεταζόμενες συχνότητες. Η μέση διαφορά ήταν περίπου 2 ντεσιμπέλ, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις έφτανε έως και τα 6 ντεσιμπέλ.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν πιθανώς αυτή τη διαφορά, με τον επικρατέστερο να εστιάζει στην προγεννητική έκθεση σε ορμόνες: Τα διαφορετικά επίπεδα ανδρογόνων κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη μπορεί να επηρεάζουν διαφορετικά το ακουστικό σύστημα σε άνδρες και γυναίκες. Μελέτες έχουν διαπιστώσει, επιπλέον, ότι ο κοχλίας, το σπειροειδές όργανο στο εσωτερικό του αυτιού, έχει λεπτές ανατομικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αν και μικρές, μπορεί να εξηγούν την ενισχυμένη ακοή των γυναικών.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, όμως, το πλεονέκτημα των γυναικών εκτείνεται πέρα από την ευαισθησία. Οι γυναίκες τείνουν επίσης να έχουν καλύτερες επιδόσεις στην αντίληψη της ομιλίας και σε άλλες εργασίες ακουστικής επεξεργασίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι το πλεονέκτημά τους δεν αφορά μόνο στο αυτί, αλλά και στην ικανότητα του εγκεφάλου να ερμηνεύει τους ήχους.
Ο ρόλος του περιβάλλοντος
Πέρα από τις βιολογικές διαφορές, η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ευαισθησία της ακοής. Όσοι βρίσκονταν σε τροπικά περιβάλλοντα, όπου οι ήχοι της φύσης είναι άφθονοι, παρουσίαζαν αυξημένη ευαισθησία στην ακοή. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην προσαρμογή τους σε ένα πιο περίπλοκο ηχητικό τοπίο, όπου η αναγνώριση διαφόρων ήχων είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση.
Τα άτομα που ζούσαν σε προστατευμένα δασικά περιβάλλοντα είχαν σημαντικά καλύτερη ακοή από εκείνα που ζούσαν σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο. Η διαφορά ήταν αξιοσημείωτη – μεταξύ 5 και 7 ντεσιμπέλ. Αντίθετα, οι αγροτικοί πληθυσμοί που ζουν σε μεγάλα υψόμετρα εμφάνισαν μειωμένη ευαισθησία στην ακοή. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη χαμηλότερη ατμοσφαιρική πίεση, τη μείωση του ήχου σε περιβάλλοντα μεγάλου υψομέτρου ή σε φυσιολογικές προσαρμογές σε χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου.
Οι αστικοί πληθυσμοί, από την άλλη, παρουσίασαν μια στροφή προς την ακοή υψηλότερων συχνοτήτων, κάτι που πιθανώς αποτελεί μια προσαρμογή του αυτιού, ώστε να φιλατράρει τον συνεχή θόρυβο της κυκλοφορίας που συναντάται στις πόλεις. Επιπλέον, η χαμηλότερη έκθεση στη ρύπανση και τους στρεσογόνους παράγοντες που σχετίζονται με το θόρυβο μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ακοής. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι το ηχητικό τοπίο στο οποίο ζούμε επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται και λειτουργούν τα αυτιά μας.
Ποιο αυτί είναι το πιο «δυνατό»;
Η μελέτη επιβεβαίωσε επίσης ότι η ευαισθησία στην ακοή αρχίζει να μειώνεται σταδιακά μεταξύ των ηλικιών 18 και 55 ετών, με την πιο έντονη φθορά να σημειώνεται γύρω στα 35 έτη. Είναι ενδιαφέρον ότι το δεξί αυτί παρουσίασε σταθερά ελαφρώς καλύτερη ακοή σε όλους τους πληθυσμούς, κάτι που υποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα καθολικό χαρακτηριστικό, ανεξάρτητο από άλλους παράγοντες.
Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση πιο εξατομικευμένων προσεγγίσεων στη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων ακοής, λαμβάνοντας υπόψη τις βιολογικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους.
«Η κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν την ακοή μπορεί να μας δώσει χρήσιμες πληροφορίες για την απώλειά της, αλλά και για τις ατομικές διαφορές στην ανοχή στο θόρυβο», λέει η δρ. Balaresque. «Το επόμενο ερώτημα είναι αν η ακοή μπορεί να προσαρμοστεί περαιτέρω σε διαφορετικά περιβάλλοντα ή αν οι γενετικές προσαρμογές παίζουν κάποιο ρόλο», προσθέτει ο δρ. King.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πάτρα: Διαρροή χημικού, κίνδυνος για εργαζόμενο, μεγάλη επιχείρηση της 6ης ΕΜΑΚ ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ
Πάτρα – Χρέη στο Δήμο: Διαγραφή 132.000€ σε ένα πρωί – Απίστευτη καταγγελία για οφειλή
Δομικές αλλαγές στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία – Ποιος αναλαμβάνει προϊστάμενος στην Πάτρα
Ο καιρός σήμερα 11/4 με άνοδο της θερμοκρασίας, η πρόγνωση μέχρι τη Μ. Τρίτη
Τέμπη: Η ώρα της κρίσης για Τριαντόπουλο, σήμερα η απόφαση παραπομπής στο Ειδικό Δικαστήριο
Η…ανάγνωση στις τρεις δημοσκοπήσεις: Συμπεράσματα, αλλά και διαφοροποιήσεις στα ποσοστά
Νέα Υόρκη: Ο CEO της Siemens Ισπανίας και η οικογένειά του τα θύματα συντριβής ελικοπτέρου ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News