Γιατί οι γυναίκες πηγαίνουν συχνότερα τουαλέτα; Η επιστήμη απαντά σε ένα διαχρονικό ερώτημα
Η απάντηση έρχεται από τη Michelle Spear, καθηγήτρια Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, η οποία σε άρθρο της στο The Conversation εξηγεί πως το θέμα δεν είναι τόσο απλό – και κυρίως, δεν είναι θέμα… μεγέθους.

Σε κάθε οικογενειακό ή φιλικό ταξίδι με το αυτοκίνητο, υπάρχει πάντα μία κλασική ερώτηση που επανέρχεται με μαθηματική ακρίβεια: «Να κάνουμε στάση για τουαλέτα;». Και σχεδόν αυτόματα, τα βλέμματα στρέφονται προς τις γυναίκες του αυτοκινήτου. Η επικρατούσα –και παγιωμένη– αντίληψη λέει ότι οι γυναίκες χρειάζονται πιο συχνά τουαλέτα, επειδή έχουν μικρότερη κύστη. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο;
Η απάντηση έρχεται από τη Michelle Spear, καθηγήτρια Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, η οποία σε άρθρο της στο The Conversation εξηγεί πως το θέμα δεν είναι τόσο απλό – και κυρίως, δεν είναι θέμα… μεγέθους.
Δεν είναι η κύστη μικρότερη – είναι ο χώρος γύρω της
Η ουροδόχος κύστη, είτε σε ανδρικό είτε σε γυναικείο σώμα, έχει παρόμοια χωρητικότητα: από 400 έως και 600 ml ούρων. Πρόκειται για έναν ελαστικό, μυώδη σάκο, που μπορεί να διαστέλλεται χωρίς να προκαλεί ενόχληση, χάρη στον εξωστήρα μυ και τον μεταβατικό επιθηλιακό ιστό. Οπότε η διαφορά στη συχνότητα της ούρησης δεν οφείλεται στο μέγεθός της.
Το κρίσιμο στοιχείο βρίσκεται στο τι υπάρχει γύρω από αυτήν. Στο γυναικείο σώμα, η ουροδόχος κύστη μοιράζεται τον πυελικό χώρο με τη μήτρα και τον κόλπο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι έχει λιγότερο «χώρο να απλωθεί» κατά τη διάρκεια της πλήρωσης. Ειδικά στην εγκυμοσύνη, η πίεση αυξάνεται δραματικά. Αλλά ακόμη και εκτός κύησης, οι γυναίκες τείνουν να νιώθουν το «σήμα» της ανάγκης για ούρηση πιο νωρίς.
Ορμόνες και μυς επηρεάζουν τον έλεγχο
Η αυξημένη αισθητηριακή ευαισθησία, πιθανώς λόγω ορμονών, είναι ένας παράγοντας που εξηγεί γιατί πολλές γυναίκες νιώθουν ότι χρειάζονται τουαλέτα πιο συχνά, ακόμη και με μικρότερο όγκο ούρων. Επιπλέον, ο ρόλος των μυών του πυελικού εδάφους είναι κρίσιμος. Αυτοί οι μύες, που στηρίζουν την κύστη, τη μήτρα και το έντερο, εξασθενούν φυσιολογικά με το πέρασμα του χρόνου ή μετά από τοκετούς, με αποτέλεσμα την πιο δύσκολη συγκράτηση των ούρων.
Ο εξωτερικός ουρηθρικός σφιγκτήρας, δηλαδή ο μυς που επιτρέπει το «κράτημα», μπορεί επίσης να χαλαρώσει πιο εύκολα ή να εξασθενήσει, δημιουργώντας συχνότερη και πιο επείγουσα ανάγκη για τουαλέτα.
Πιο κοντή ουρήθρα = μεγαλύτερη ευαισθησία
Ένας ακόμα κρίσιμος ανατομικός παράγοντας είναι η ουρήθρα. Στις γυναίκες είναι σημαντικά μικρότερη, κάτι που κάνει πιο εύκολη την είσοδο βακτηρίων στην κύστη. Αυτός είναι και ο λόγος που οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε ουρολοιμώξεις. Ακόμη κι όταν αυτές θεραπευτούν, η κύστη μπορεί να παραμείνει υπερευαίσθητη, προκαλώντας συχνότερη ανάγκη για ούρηση.
Συνήθειες που διαμορφώνουν τον οργανισμό
Πέρα από την ανατομία, υπάρχει και η δύναμη της συνήθειας. Πολλά κορίτσια από μικρή ηλικία ενθαρρύνονται να πηγαίνουν «προληπτικά» στην τουαλέτα ή να μην κρατιούνται. Αυτές οι τακτικές, αν και μοιάζουν αθώες, «εκπαιδεύουν» το σώμα να μην αντέχει στην πίεση και να στέλνει νωρίτερα το σήμα της ανάγκης. Η κύστη, με άλλα λόγια, μαθαίνει να μην περιμένει.
Μπορεί να αλλάξει αυτό;
Ναι. Η επανεκπαίδευση της κύστης είναι εφικτή. Μέσω τεχνικών όπως το bladder training –η σταδιακή καθυστέρηση της ούρησης ώστε να αυξηθεί η αντοχή της κύστης– και των ασκήσεων ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους (όπως οι γνωστές ασκήσεις Kegel), οι γυναίκες μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τον έλεγχο και να μειώσουν τις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα.
Αυτές οι τεχνικές συνιστώνται ευρέως από επίσημους υγειονομικούς φορείς, όπως το NHS και ο Βρετανικός Σύλλογος Ουρολόγων, ενώ μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες και στην πρόληψη προβλημάτων ακράτειας με την πάροδο του χρόνου.
Συμπέρασμα
Η «κατηγορία» ότι οι γυναίκες πηγαίνουν συχνότερα τουαλέτα λόγω μικρότερης κύστης είναι επιστημονικά αβάσιμη. Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη και συνδέεται με ανατομικούς, ορμονικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες. Και το καλύτερο; Με σωστή καθοδήγηση και ασκήσεις, η ανάγκη για συχνές στάσεις στο δρόμο μπορεί να περιοριστεί – προς ανακούφιση όλων των επιβατών.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News