Γράφουμε τον επίλογο;
Η αρχισυντάκτρια της «Π» Μαρίνα Ριζογιάννη γράφει για το πιθανό τέλος της πανδημίας
Η κρυφή ελπίδα ότι στο ημερήσιο θεματολόγιο του 2022 δεν θα χρειαστεί να ανοίξουμε σελίδα πανδημίας, διαψεύστηκε.
Οχι μόνο ανοίξαμε αλλά τα νούμερα και οι αριθμοί που αναγράφονται, και αφορούν στις νέες διαγνώσεις, προκαλούν ίλιγγο.
Μέχρι τον Δεκέμβριο βλέπαμε τον αριθμό των νέων διαγνώσεων να ξεπερνά τους 100 και τρομάζαμε. Υπό τις σημερινές συνθήκες το 100 αποτελεί ευχή.
Ας κρατήσουμε όμως τα συν που έφερε μαζί της η μετάλλαξη «Ομικρον». Αρχικά μετάλλαξε την κοινωνική συμπεριφορά απέναντι στους θετικούς. Το στίγμα που οφείλουμε να αποδεχτούμε ότι υπήρχε όπως και η ενοχοποίηση του ατόμου που κολλούσε τον ιό, πλέον δεν υφίσταται. Ο ιός υπάρχει παντού και πολύ δύσκολα μπορεί να ξεφύγει κάποιος από τις δαγκάνες του. Γι’ αυτό, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν έχει νόημα κανείς να αναζητά την πηγή του κακού. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι θα νοσήσουμε, αν όχι όλοι, σχεδόν όλοι. Κι αυτό αφορά ανεμβολίαστους αλλά και τριπλά εμβολιασμένους.
Το δεύτερο θετικό είναι ότι η ήπια συμπτωματολογία της «Ομικρον» ρίχνει σιγά – σιγά το τείχος του φόβου. Οι ζωές των ασθενών κερδίζονται και κάθε μέρα όλο και περισσότεροι επιστήμονες εκτιμούν ότι πλέον βαίνουμε προς την εκφύλιση της νόσου.
Ολα αυτά όμως μπορεί εύκολα να μετατραπούν σε μία παγίδα. Αν αφεθούμε και δεν τηρούμε τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, αν υποτιμάμε τα συμπτώματα της νόσου, αν δεν εμβολιαζόμαστε, πολύ εύκολα μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με το πολύ σκληρό πρόσωπο του κορονοϊού.
Ενα δυνατό τεστ αποτελεί η αυριανή επιστροφή των μαθητών στα θρανία και των φοιτητών στα αμφιθέατρα. Η κυβέρνηση της χώρας, καλώς ή κακώς – αυτό είναι κάτι που θα κριθεί στην πορεία – αποφάσισε τα διαζώσης μαθήματα. Οι συνθήκες επαναλειτουργίας σχολείων και πανεπιστημίων είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Για να ξεπεραστούν απαιτείται σύμπραξη όλων των εμπλεκομένων και κυρίως των γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών. Το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο, η εφαρμογή του αλλά και η αποτελεσματικότητά του προϋποθέτουν κοινωνική εγρήγορση. Το «καλώς ή κακώς», της υπουργικής απόφασης για διαζώσης μαθήματα, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τη συμπεριφορά όλων. Και κυρίως των γονέων που θα πρέπει με ειλικρίνεια να συμμορφωθούν με το νέο πρωτόκολλο που προβλέπει διαρκούς ελέγχους. Αυτό σημαίνει ότι τα τεστ θα πρέπει να γίνονται συνειδητά και με υπευθυνότητα να δηλώνεται το αποτέλεσμά τους.
Σίγουρα υπάρχουν κοινωνικές δυσκολίες και πολλές οικογένειες βρίσκονται μπροστά στο αδιέξοδο της φύλαξης των παιδιών όταν προκύπτει ανάγκη παραμονής τους στο σπίτι. Η κρισιμότητα όμως της κατάστασης, τουλάχιστον για τις δύο εβδομάδες που ακολουθούν, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παραβίαση των μέτρων.
Από τη στιγμή που όλοι συμφωνούμε ότι είναι ζωτικής σημασίας η λειτουργία των σχολικών μονάδων, θα πρέπει να την περιφρουρήσουμε με κάθε τρόπο και μέσο. Για πολλοστή φορά ας βάλουμε όλοι πλάτη και που ξέρετε μπορεί όλο αυτό που ζούμε τις ημέρες αυτές να αποτελεί τον επίλογο αυτής της πρωτόγνωρης, σκληρής και απάνθρωπης δοκιμασίας.
Για το τελευταίο ελπίζω να μην με παρέσυρε πάλι η αισιοδοξία μου που διαρκώς αναζητά και εστιάζει στη λευκή κουκίδα του μαύρου πίνακα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News