Η αγορά της Αχαΐας ανησυχεί: Θηλιά έγινε το ενεργειακό για όλες τις επιχειρήσεις

Οι άνθρωποι των τοπικών επιχειρήσεων κατέθεσαν την αγωνία τους σε συνάντηση, χθες Σάββατο. Ο χειμώνας μπαίνει βαρύς στην Αχαϊα για τον κόσμο της εργασίας και τους πολίτες.

Οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και το κύμα της ακρίβειας στη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αποτέλεσαν θέμα συζήτησης στην ημερίδα που διοργάνωσαν χθες το πρωί στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», οι επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς της Αχαΐας. {arx_4}
Το πρόβλημα όπως φάνηκε μέσα από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων, πλήττει οριζόντια όλες τις επιχειρήσεις, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και δοκιμάζει τις αντοχές τους στα όρια, σε μια περίοδο όπου έβγαιναν λαβωμένες από την δεκαετή οικονομική κρίση και τα αλλεπάλληλα lock down της πανδημίας του κορονοϊού.

Οπως επισημάνθηκε από όλες τις πλευρές, κατάσταση αυτή, οξύνεται από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και εκτιμάται ότι θα έχει διάρκεια, με απρόβλεπτες συνέπειες. Κάθε κλάδος, αποτύπωσε την πραγματικότητα που επικρατεί, υπό το πρίσμα των δικών του χαρακτηριστικών, αλλά κοινή συνισταμένη όλων των φορέων, ήταν η ανάγκη λήψης μέτρων που θα προστατεύουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γενικότερα στην κοινωνία από την υπέρμετρη αύξηση του ενεργειακού κόστους και της ακρίβειας.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ
Εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, έθετε το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, ως παράγοντα απειλής της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, αλλά και ως ευκαιρία προσαρμογής στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται.

Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προετοιμάζεται σε επίπεδο διαδικασιών και παρεμβάσεων, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες, με δράσεις και έργα εξοικονόμησης ενέργειας και μετάβασης στην λεγόμενη εποχή της ανθρακικής ουδετερότητας.

ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ
Το ενεργειακό ζήτημα, εξετάστηκε στη συνέχεια ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, με τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Χάρη Ανδρικόπουλο, να θέτει τις επιπτώσεις και το πλαίσιο συζήτησης για τις επιχειρήσεις. Οπως είπε, η ενεργειακή κρίση έχει επηρεάσει οριζόντια την τοπική οικονομία, ταυτόχρονα με την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, ασκώντας πιέσεις στους οικογενειακούς και επιχειρηματικούς προϋπολογισμούς.

Ο κ. Ανδρικόπουλος σημείωσε ότι το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος, επηρεάζει πιο πολύ τον μεταποιητικό τομέα, αλλά το ζητούμενο πρέπει να είναι η προσαρμογή στα νέα δεδομένα και κυρίως σε δύο κεντρικούς άξονες, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και την ενεργειακή τους αναβάθμιση, καθώς αυτά τα δύο ζητήματα θα γίνουν το μέλλον τους.

Παράλληλα, ο κ. Ανδρικόπουλος σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει οριζόντια μείωση του ΦΠΑ, επιδότηση των θέσεων εργασίας αντί της ανεργίας και να δοθεί προτεραιότητα στη στήριξη της αγροδιατροφής και της μεταποίησης.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, το μέλος του ΔΣ Θεόδωρος Δούρος σημείωσε ότι η ενεργειακή κρίση, δεν είναι ίδια για όλους. Όπως είπε, οι επιχειρήσεις θα καταφέρουν να βρουν ξανά τον δρόμο τους και να σταθούν όρθιες, όπως έγινε στην δεκαετή οικονομική κρίση, χωρίς στήριγμα από το κράτος και τις τράπεζες. Ομως, αυτοί που πρέπει να στηριχθούν πρώτοι αυτή την στιγμή, είναι οι καταναλωτές, τόνισε ο κ. Δούρος.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στις Βιομηχανικές Περιοχές, Πέτρος Μαντάς, αναφέρθηκε στη χρησιμότητα της αυτοπαραγωγής ενέργειας από τις επιχειρήσεις και στα αποκεντρωμένα μικροδίκτυα, που συγκροτούνται από ΑΠΕ και μονάδες αποθήκευσης ενέργειας.

Το εμπόριο ζητά μέτρα

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου, Γιώργος Βαγενάς κατέθεσε το πλαίσιο προτάσεων του φορέα, για την προστασία των επιχειρήσεων από τις ανατιμήσεις στην ενεργεία:
-Αφαίρεση – κατάργηση των έμμεσων φόρων (π.χ. χρεώσεις στο Δήμο) πέραν της αξίας του ρεύματος – φυσικού αερίου, που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς.
-Κρατική επιδότηση στις επιχειρήσεις ανάλογα με τις κιλοβατώρες που καταναλώνονται.
-Απαγόρευση διακοπής ηλεκτροδότησης για όσο διάστημα επικρατεί η ανισορροπία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και οι λογαριασμοί εκδίδονται με επαυξημένες χρεώσεις.
-Παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις αλλά και στα νοικοκυριά για αποπληρωμή των λογαριασμών σε 24 δόσεις.
– Επέκταση για όσο είναι αναγκαίο, της παράγωγης λιγνίτη όπως εφαρμόστηκε και σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες.

Παρέμβαση έγινε και από τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας Κώστα Ζαφειρόπουλο, που ζήτησε οριζόντια μέτρα σε όλους τους κλάδους, αναλογικά με το ενεργειακό ίχνος του καθενός, ένεγχο στις τιμολογήσεις του ρεύματος και απεξάρτηση της ενέργειας από χρηματιστηριακές πρακτικές.

ΔΕΔΔΗΕ: 200 εκ. ευρώ για αναβάθμιση του δικτύου

Η Αναστασία Κυρσανίδη, περιφερειακή διευθύντρια του ΔΕΔΔΗΕ, ανακοίνωσε πως την επόμενη τετραετία έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να αναβαθμιστεί το δίκτυο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, περιλαμβάνοντας αποκατάσταση βλαβών, υπογειοποιήσεις, απεγκατάσταση από δασικές περιοχές, καθώς επίσης, προβλέπονται επενδύσεις για εξωτερικά τηλεχειριζόμενα στοιχεία ώστε να είναι πιο εύκολο να αποκατασταθούν οι τυχόν βλάβες. Για τους έξυπνους μετρητές τόνισε πως «είναι ένα μεγάλο πρότζεκτ που το περιμένουμε χρόνια καθώς προβλέπει αντικατάσταση όλων των συμβατικών μετρητών συμβάλλοντας ώστε ο καθένας να μπορεί να βλέπει το προφίλ του».
Σε άλλο σημείο της εκδήλωσης, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Πατρέων Νίκος Ασπράγκαθος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο δήμος για την ενεργειακή αναβάθμιση και την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημοτικά κτίρια, ενώ ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΕ Βασίλης Αϊβαλής άσκησε κριτική στην ενεργειακή πολιτική που εφαρμόζεται στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια και σημείωσε πως η Δυτική Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα καθώς το δίκτυο είναι κορεσμένο. Σημείωσε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να υλοποιεί δράσεις όχι μόνον ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και για την παραγωγή ενέργειας.