Η απάντηση του Χριστοδουλίδη στον Ερντογάν: «Είναι κατοχή»!
Ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε ότι εκείνο που ξεχωρίζει από την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα Κατεχόμενα είναι η έντονη αντίδραση από πλευράς των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας

Η πραγματικότητα είναι η κατοχή, είναι γνωστή η θέση του Ερντογάν, λέει ο Χριστοδουλίδης
Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, είπε ότι «είναι γνωστή η θέση του κ. Ερντογάν, δεν είπε κάτι καινούριο. Εκείνο που θα ήθελα να σχολιάσω, όμως, από την αναφορά αυτή είναι “οι πραγματικότητες” και οι πραγματικότητες είναι ότι υπάρχει μια παράνομη κατοχή στην Κύπρο εδώ και 50 χρόνια, μια κατοχή που δεν είναι καθόλου διαφορετική από αυτή που σωστά καταδικάζει η διεθνής κοινότητα και αναφέρομαι στην περίπτωση της Ουκρανίας, αυτή είναι η ψυχρή πραγματικότητα που υπάρχει στην Κύπρο».
Σε σχέση με την κινητικότητα για επανέναρξη συνομιλιών στο κυπριακό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε «ότι από τουρκικής πλευράς, έλεγαν ότι δεν θα γίνει διευρυμένη συνάντηση, έγινε διευρυμένη συνάντηση, έλεγαν ότι θα οδηγήσει σε αδιέξοδο, δεν οδήγησε σε αδιέξοδο, έχουμε μια καθορισμένη διάσκεψη περί τα τέλη Ιουλίου, χθες τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν τον διορισμό της κυρίας Ολγκίν (ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ), ένας διορισμός για τον οποίον το συμβόλαιο ξεκινά στις 12 Μαΐου, άρα, πρέπει να αναμένουμε μετά τη 12η Μαΐου να επισκεφθεί και την Κύπρο και εμείς εργαζόμαστε έτσι ώστε να υπάρχουν εξελίξεις προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού».
Ο Κύπριος πρόεδρος είπε ακόμη ότι «εκείνο που ξεχωρίζει από την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα είναι η έντονη αντίδραση από πλευράς των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας. Μια αντίδραση που ενισχύεται συνεχώς, είδαμε και πρόσφατα τις αντιδράσεις σε σχέση με το θέμα της μαντήλας, και θεωρώ είναι μια επίσκεψη που, κατά κύριο λόγο, οφείλεται σε αυτές τις αντιδράσεις που δεν θεωρώ, όσον αφορά την επιθυμία των Τουρκοκυπρίων, τη θέληση των Τουρκοκυπρίων, ότι θα έχει το πιο θετικό αποτέλεσμα προς την κατεύθυνση που επιδιώκει ο κ. Ερντογάν».
Σε παρατήρηση ότι η ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν και του Ερσίν Τατάρ εκδηλώνεται με τον τρόπο που εκδηλώθηκε μόλις δύο 24ωρα πριν από τη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι γνωστά, δεν ανέμενα ότι θα ακούσω κάτι διαφορετικό από τον Ταγίπ Ερντογάν ή από τον Ερσίν Τατάρ στις δημόσιες τους δηλώσεις. Τη Δευτέρα προσέρχομαι, ναι, σε μια νέα συνάντηση με συγκεκριμένο αντικείμενο. Έχω πει και στο παρελθόν ότι αναλάβαμε έναντι του ΓΓ του ΟΗΕ κάποιες δεσμεύσεις, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν. Κάποιες ξεκίνησαν να υλοποιούνται και υπάρχουν και κάποια άλλα θέματα που από δικής μας πλευράς είμαστε έτοιμοι να υλοποιηθούν».
Επίσκεψη στο Ισραήλ
Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στην αυριανή του επίσκεψη στο Ισραήλ είπε ότι «είναι μια σημαντική επίσκεψη καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα προβλέψιμο κράτος, ένα κράτος που διατηρεί άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, ένα κράτος που μπορεί – και το αποδείξαμε και στην περίπτωση της ‘Αμάλθεια’ και όχι μόνο – ότι μπορούμε να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο, έτσι ώστε να φέρουμε κοντά τους γείτονες μας εκεί όπου υπάρχουν διάφορες, και την ίδια στιγμή μη λησμονείτε ότι αναλαμβάνουμε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026. Έχουμε, ήδη, εδώ και καιρό ξεκινήσει την προεργασία, μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει και διπλάσιος αριθμός επισκέψεων τόσο σε ευρωπαϊκά κράτη όσο και σε όλα κράτη της περιοχής γιατί μία από τις προτεραιότητες που έχουμε είναι να φέρουμε πιο κοντά την ΕΕ με την περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, αυτός ο ρόλος που διαδραματίζουμε ως ‘σύνδεση’ των δύο περιοχών να τον αποδείξουμε στην πράξη κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας».
Κληθείς να σχολιάσει τις διαμαρτυρίες για την επίσκεψη του στο Ισραήλ, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «είπε και χθες, ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα, όποιος διαφωνεί μπορεί να κάνει διαδηλώσεις. Ήταν μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από το ΑΚΕΛ. Με απόλυτο σεβασμό στις θέσεις του ΑΚΕΛ, όπως και όλων των κομμάτων, υπάρχει ιδεολογική διαφορά. Και μπορώ να το σχολιάσω, είδατε και μόνοι σας, είδατε μέσα από τους δείκτες των τηλεοράσεων σας και τη συμμετοχή που υπήρχε στη συγκεκριμένη εκδήλωση.
Θεωρώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων στηρίζει τις πολιτικές που ακολουθούμε, ειδικότερα στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής βλέπουμε όλοι σε διεθνές επίπεδο την αναβάθμιση της χώρας μας και δεν είναι εκτίμηση ούτε ωραιοποίηση της κατάστασης από δικής μου πλευράς, είναι τι λένε οι ξένοι για την Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλά, επαναλαμβάνω, ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα, αλίμονο αν δεν υπήρχαν διαφωνίες, οι οποίες μπορούν να εκφράζονται και με διαδηλώσεις».
Κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών: Τουρκική υπόσκαψη στην πρωτοβουλία ΟΗΕ
Ανακοίνωση του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει πως ο χαρακτήρας που επιχειρείται να δοθεί στην παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα βρίσκεται σε πλήρη συνάρτηση με την έξαρση της τουρκικής ρητορικής περί «λύσης δύο κρατών», όντας ταυτόχρονα αποκαλυπτικός των τουρκικών προθέσεων για πλήρη έλεγχο επί των κατεχομένων περιοχών της Κύπρου.
Σε σχέση με τα εγκαίνια του λεγόμενου «προεδρικού μεγάρου» στα κατεχόμενα, το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνει ότι πρόκειται για ένα έργο, «το οποίο αναδεικνύει και προβάλλει την αποσχιστική οντότητα, κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας και των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Η επίσκεψη, αναφέρεται, πραγματοποιείται σε συνέχεια πρόσφατων δηλώσεων του κ. Τατάρ περί προσδοκίας για περαιτέρω ενέργειες προβολής του ψευδοκράτους, αλλά και των προσπαθειών της Άγκυρας για επιβολή της βούλησής της επί των Τουρκοκυπρίων σε θέματα που άπτονται της πολιτιστικής ταυτότητας της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, όπως αναδεικνύεται και μέσα από την προσπάθεια εισαγωγής της μαντήλας στα σχολεία.
«Προστίθεται δε στις συνεχιζόμενες, εδώ και πενήντα ένα χρόνια, παραβιάσεις εις βάρος της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις οποίες η διεθνής κοινότητα έχει καταδικάσει», επισημαίνει το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών.
Σημειώνει ότι «σε μια χρονική συγκυρία έντονων ζυμώσεων με στόχο την δημιουργία συνθηκών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και επίτευξη λύσης στο Κυπριακό στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και του χθεσινού διορισμού της Μαρία Άνγκελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ως Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ για το Κυπριακό, τέτοιες ενέργειες και τοποθετήσεις υποσκάπτουν την όλη προσπάθεια για πρόοδο προς ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, και αποτελούν περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».
Η κυπριακή κυβέρνηση, καταλήγει το Υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία, «παραμένει προσηλωμένη στον υπέρτατο στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας, στη βάση του συμφωνηθέντος πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, και στη διασφάλιση των καλώς νοούμενων συμφερόντων όλων των Κυπρίων, σε μία ελεύθερη από την κατοχή και επανενωμένη πατρίδα, μέλος της ΕΕ».
Διαβάστε επίσης
Έκρηξη στη Θεσσαλονίκη: Μαρτυρία-σοκ και ερωτήματα για τον ρόλο της 39χρονης νεκρής ΒΙΝΤΕΟ
Θεσσαλονίκη: Νεκρή γυναίκα από έκρηξη έξω από τράπεζα – Τα σενάρια που εξετάζει η αστυνομία
Νέα δημοσκόπηση της GPO: Ανοδική τροχιά για τη ΝΔ, παραμένει χαμηλά ο ΣΥΡΙΖΑ
Ψηφιακό “φακέλωμα” για όλα τα ακίνητα: Έρχεται το νέο ηλεκτρονικό μητρώο ΜΙΔΑ της ΑΑΔΕ
Πάτρα: Άγρια επίθεση στην Ακτή Δυμαίων – Μαχαιρώθηκε 30χρονος άνδρας
Επιχείρηση στο κέντρο της Πάτρας: Νέες συλλήψεις για ναρκωτικά
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News