Η Δυτική Ελλάδα 4η στην καινοτομία
Πρόοδος στη σύνδεση Πανεπιστημίων – επιχειρηματικότητας. Αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της περιοχής. Σημαντικές επισημάνσεις στο 4ο Συνέδριο «IMPACT 2025»

Το 4ο Συνέδριο «IMPACT 2025» έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πρωτοπορίας και συνεργασίας, ενισχύοντας τη σύνδεση της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα, την έρευνα και την τοπική ανάπτυξη.
Στις διήμερες εργασίες αναδείχθηκε η ανάγκη δικτύωσης πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων και φοιτητών για την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της Δυτικής Ελλάδας.
Ο καθηγητής Δημήτρης Σερπάνος τόνισε τη σημασία της πολιτικής στρατηγικής για την καινοτομία.
Εκ μέρους του ΣΕΤΕ, ο Ι. Κικίδης ανέφερε πως το εν λόγω συνέδριο αποτελεί φόρουμ διαλόγου και αφορμή για σύνθεση απόψεων και για εφαρμογή προτάσεων που θα δώσουν προοπτική, ώστε να παραμείνουν τα ταλέντα και να μεγαλουργήσουν εδώ.
Ο αν. περιφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος είπε ότι σε αυτήν τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ υποβλήθηκαν πάνω από 200 προτάσεις, που προφανώς υπερκαλύπτουν κατά πολύ τον διαθέσιμο προϋπολογισμό.
Αναφέρθηκε, επίσης, στον Μηχανισμό Στήριξης Επιχειρήσεων λέγοντας «εξασφαλίσαμε τη συνέχιση της λειτουργίας του για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων». Ηδη στην προηγούμενη φάση του, πάνω από 1.500 τοπικές επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας έλαβαν κάποιας μορφής υποστήριξη, πάνω από 1.000 επιχειρήσεις και επιχειρηματίες έλαβαν πληροφόρηση για διάφορα ζητήματα και 437 επιχειρήσεις έλαβαν εξατομικευμένη συμβουλευτική στα τρία γραφεία που λειτούργησαν στη Δυτική Ελλάδα, σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο, καλύπτοντας και τις τρεις περιφερειακές ενότητες. Παράλληλα, τόνισε πως για τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας διατέθηκε προϋπολογισμός ύψους 3 εκ. ευρώ, καθώς επίσης 4 εκατ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.
Ο Λυκούργος Σταυρουλόπουλος ανέδειξε την επιτυχία του προγράμματος RICE 3 με 66 projects, 180 ερευνητές και 280 φοιτητές. Η Δυτική Ελλάδα κατέχει τη 2η θέση στις ακαδημαϊκές πατέντες, αλλά μόλις την 4η στην καινοτομία, ενώ υπάρχει κενό στη σύνδεση με την αγορά.
Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Αντώνης Κουνάβης, υπογράμμισε πως η Αχαΐα με το επιστημονικό δυναμικό της (τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα) μπορεί να σταθεί πρωτοπόρος στην τεχνογνωσία και να αποτελέσει κόμβο καινοτομίας περιφερειακής ανάπτυξης.
O διευθυντής Ερευνών από το ΙΝΒΙΣ, Xρήστος Koυλαμάς, αναφέρθηκε στα οφέλη της καινοτομίας και εστίασε στις νέες προκλήσεις, όπως στην αλληλεπίδραση ανθρώπου και ρομπότ, στην προστασία συστημάτων και υποδομών κ.ά.
Δηλώσεις έγιναν και από τους δημάρχους Αιγιαλείας, Ερυμάνθου και άλλους φορείς που ανέδειξαν την ανάγκη συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην καινοτομία.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News