Η Εκκλησία βγαίνει μπροστά για Συρία – Ανησυχία στις ιερές μητροπόλεις της Αχαΐας
«Το να σωθούν ανθρώπινες ζωές που κινδυνεύουν μόνο και μόνο επειδή είναι Χριστιανοί, δεν είναι εξωτερική πολιτική, αλλά ανθρωπισμός»
Αντικείμενο συζήτησης αποτελούν το τελευταίο διάστημα στις τάξεις της τοπικής Εκκλησίας όλα όσα συμβαίνουν στη Συρία.
Η επάνοδος των Τζιχαντιστών στην εξουσία, οι διώξεις των Χριστιανιακών πληθυσμών, η επιβολή κεφαλικών φόρων (!), μέχρι και η απαγόρευση του εορτασμού των Χριστουγέννων, είναι εξελίξεις που έχουν θορυβήσει τις Ιερές Μητροπόλεις της Αχαΐας. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτές τις ημέρες έγιναν δεήσεις σε μοναστήρια και ναούς της περιοχής μας «για την προστασία των Ρωμιών της Συρίας», οι οποίοι, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, «παραμένουν ακμαία κοινότητα, παρότι η ιδεολογία του αραβισμού προσπάθησε να τους αφομοιώσει επί αιώνες».
Είναι χαρακτηριστικό αυτό που μετέφερε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» Αρχιμανδρίτης από την περιοχή μας, ο οποίος επισκέπτεται συχνά τα ιερά προσκυνήματα στους Αγίους Τόπους, ότι: «Στη Συρία και στον Λίβανο ζουν ξεχασμένοι Ελληνες, αραβόφωνοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, που μπορεί να πλησιάζουν και το ένα εκατομμύριο. Κι αυτούς τους ανθρώπους πρέπει κι αυτούς να τους σκεπάσει η Ελλάδα. Κανονικά και με όλες τις τιμές». Στην ερώτησή μας για το ποιες μπορεί να είναι αυτές οι τιμές, η απάντηση που θα μπορούσε να δοθεί ήταν αφενός το να αναγνωριστούν αυτοί οι άνθρωποι, ειδικά σε μια εποχή που κινδυνεύουν οι ζωές και οι περιουσίες τους από τους Τζιχαντιστές κι αφετέρου το να τους δοθεί διεθνή φωνή, μέσω π.χ. του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου.
Μοναχός από την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων κι Αιγιάλειας ανέφερε προ ημερών σε πιστούς ότι «η Ελλάδα κακώς δεν παρεμβαίνει σε αυτήν την κρίση κι αυτό μπορεί να το πληρώσουμε ακριβά, θυμίζοντας στους προσκυνητές ότι «η περιοχή ήταν μέρος του Βυζαντινού κράτους κι εκεί πολέμησαν οι Νικηφόρος Φωκάς και Ιωάννης Τσιμισκής τους Τζιχαντιστές της εποχής τους».
Παράλληλα, Αρχιμανδρίτης από μοναστήρι της Πάτρας σχολίασε ότι «η Εκκλησία δεν επεμβαίνει στην εξωτερική πολιτική της χώρας, όμως το να σωθούν ανθρώπινες ζωές που κινδυνεύουν στη Συρία μόνο και μόνο επειδή είναι Χριστιανοί, δεν είναι εξωτερική πολιτική, αλλά αλληλεγγύη και ανθρωπισμός».
Οπως καταλαβαίνει κανείς,και δεν αποκλείεται να ληφθούν κάποιες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα προκειμένου να στηριχθούν οι Χριστιανικοί πληθυσμοί στη Μέση Ανατολή. Θυμίζουμε, άλλωστε, παρόμοιες πρωτοβουλίες που είχαν ληφθεί και σε άλλες εμπόλεμες καταστάσεις στο παρελθόν, όπως π.χ. στην πρώην Γιουγκοσλαβία, καθώς και το συνεχές ενδιαφέρον για τους ελληνογενείς πληθυσμούς της Κάτω Ιταλίας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News