Η Πάτρα στο επίκεντρο της Χημικής Μηχανικής

Στις εργασίες του Πανελλήνιου Συνεδρίου Χημικής Μηχανικής, συμμετέχουν συνολικά 160 καθηγητές, 700 ερευνητές και 5.000 μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές.

Πάτρα Δημήτρης Βαγενάς, Καθηγητής, πρόεδρος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Με σκοπό να αποτελέσει ορόσημο ανασύνταξης και ανανέωσης για όλη την κοινότητα των Ελλήνων Χημικών Μηχανικών, μετά την σοβαρή οικονομική κρίση που πέρασε ο κλάδος αλλά και τα προβλήματα που άφησε η τελευταία πανδημία του κορονοϊού, ξεκίνησαν χθες στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών οι εργασίες του 13ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου Χημικής Μηχανικής.

Την ευθύνη διοργάνωσης του συνεδρίου έχει το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών με τη συμμετοχή έξι Πανεπιστημιακών Τμημάτων και πλήθους εταιρειών.
Πέραν των πολλών σημαντικών ομιλητών, στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν και 6 πρόεδροι Τμημάτων Χημικών Μηχανικών (ΕΜΠ, ΑΠΘ, Πολυτεχνείο Κρήτης, Τεχν. Παν. Κύπρου, Παν. Δυτ. Μακ/νίας, Παν. Πατρών), 3 Πρυτάνεις (ΕΜΠ, Πολυτεχνείο Κρήτης, Παν. Πατρών), και 8 προσκεκλημένοι ομιλητές καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οπως δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο καθηγητής, πρόεδρος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, Δημήτρης Βαγενάς, σημαντικό θέμα που θα απασχολήσει το συνέδριο είναι το μέλλον των τμημάτων. «Θα συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στο αντικείμενο της χημικής μηχανικής και θα δούμε το μέλλον των Τμημάτων που ξαφνικά πολλαπλασιάστηκαν χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό και φυσικά τη διασύνδεσή μας με τη βιομηχανία και την κοινωνία».

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ
Σε ό,τι αφορά το τελευταίο «για πρώτη φορά έχουμε καλέσει στο συνέδριό μας μεγάλες βιομηχανίες και θα έρθουν να παρουσιάσουν τις καινούργιες τεχνολογικές παραγωγές τους στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας. Διότι και οι βιομηχανίες έχουν μεγάλα προβλήματα ιδιαίτερα τώρα με το θέμα της ενέργειας. Επομένως όλοι μαζί πρέπει να βρούμε λύσεις για να καταπολεμήσουμε το πρόβλημα της ενεργειακής εξάρτησης, της ρύπανσης και της προστασίας του περιβάλλοντος» εξηγεί ο κ. Βαγενάς.

ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Τις εργασίες του συνεδρίου, στο οποίο συμμετέχουν συνολικά 160 καθηγητές, 700 ερευνητές και 5.000 μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές, θα απασχολήσει και η διεθνοποίηση των σπουδών στα Τμήματα Χημικών Μηχανικών. Το Τμήμα της Πάτρας είναι το μοναδικό τμήμα που έχει διεθνή πιστοποίηση του προγράμματος σπουδών από το 2017 και την έχει επεκτείνει έως το 2025.

«Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η διεθνοποίηση του προγράμματος σπουδών και η επικοινωνία μας με τον έξω κόσμο. Εχουμε ήδη καλέσει και συμμετέχουν στα μαθήματά μας επισκέπτες καθηγητές από πανεπιστήμια της Ελβετίας. Ηδη το διδακτορικό πρόγραμμα σπουδών μας γίνεται στην αγγλική, κάνουμε διεθνείς προκηρύξεις κι έχουμε φοιτητές για διδακτορικά από το εξωτερικό. Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να κάνουμε μαθήματα και στην αγγλική γλώσσα. Πρέπει κάποια στιγμή να αλλάξει το νομικό πλαίσιο για να μπορούμε να έχουμε και φοιτητές με δίδακτρα από το εξωτερικό. Αρα θα πρέπει να δοθούν εργαλεία για να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε στην ουσία με τον έξω κόσμο».

Οι εργασίες του συνεδρίου θα επικεντρωθούν στην προβολή των διεπιστημονικών περιοχών της Χημικής Μηχανικής, όπως και των τρεχουσών τάσεων με τις τελευταίες εξελίξεις και έρευνες στον τομέα της βιολογικής μηχανικής, της βιοϊατρικής μηχανικής, της νανοτεχνολογίας, την κλιματική αλλαγή σε όλο πλανήτη μας κ.ά.