Ιάκωβος Τσούνης: Τιμή και δόξα στο «νέο Αβέρωφ» – Ο Αμβρόσιος, ο Τσώρτσιλ και η πατρίδα
Αξιο τέκνο της Βλασίας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη φιλόξενη συνοικία της Εγλυκάδας, που έχει υποδεχθεί εκατοντάδες οικογένειες του ορεινού όγκου της Αχαΐας.
Ηταν το 13 ο παιδί του δασάρχη Κώστα Τσούνη και της Μαρίας. Μια οικογένεια που αναφέρεται προγονικά απευθείας στους αγωνιστές Πετμεζαίους, Λονταίους και Δημακοπουλαίους, οι οποίοι ξεχώρισαν για την μεγάλη προσφορά τους στο Εθνος.
Ο Ιάκωβος Τσούνης – περί ου ο λόγος – ο ταπεινός ευπατρίδης και μέγας ευεργέτης της πατρίδας, που εγκατέλειψε προχθές τα εγκόσμια πλήρης ημερών (97 χρόνων), συναγωνίσθηκε σε εθνική προσφορά τους προγόνους του.
Δαπάνησε 23 εκ. ευρώ για τις Ενοπλες Δυνάμεις, πρόσφερε 60 αποβατικά σκάφη, δώρισε εσχάτως όλη του την περιουσία στο Στράτευμα, ανήγειρε ναούς και συνέλεξε σπάνια αντικείμενα προσωπικοτήτων και κειμήλια της Επανάστασης του 1821, τα οποία βρίσκονται σήμερα στα δύο Μουσεία που φέρουν τ’ όνομά του, στου Παπάγου και το Αίγιο.
Ο καφετζής που έγινε πάμπλουτος
Απέκτησε τα πάντα και δώρισε τα πάντα! Στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια αντιμετώπισε μεγάλη φτώχεια και τα κατάφερε όλα μόνος του. Ξεκίνησε ως υδραυλικός, ακολούθως βοηθός εκτελωνιστής και ένα φεγγάρι έκανε τον καφετζή!
Τα πρώτα καλά λεφτά τα έβγαλε διακινώντας δέματα Ελλήνων της Αμερικής προς την πατρίδα. Αρχισε να επενδύει σε ακίνητα και στη συνέχεια έκανε τα πρώτα βήματα στη ναυτιλία.
Πρώτα συμμετέχοντας σε εταιρία διάλυσης πλοίων και αργότερα (το 1965), αποκτώντας τα πρώτα δικά του εμπορικά πλοία. Εχει γραφεί ότι ο στόλος του ανήρχετο σε 13 πλοία. Είναι λάθος. Ανήρχετο σε 35 και στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ρευστοποίησε μέρος της εφοπλιστικής περιουσίας του και εξασφάλισε μεγάλα κέρδη, που αξιοποίησε σε νέες μορφές επένδυσης.
Ηταν πλέον η περίοδος που συστηματοποίησε τις ευεργεσίες και τις αγαθοεργίες του μέχρι τις μέρες μας!
Από τα χαράματα στην τράπεζα
Όταν υπήρχε μια ανάγκη στις Ενοπλες Δυνάμεις, ιδίως έκτακτη και έπρεπε να παρακαμφθούν χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ο εκάστοτε Υπουργός Αμυνας γνώριζε ότι η λύση ήταν ο Ιάκωβος Τσούνης. Αρκούσε ένα τηλεφώνημα και ο καπετάν Ιάκωβος έσπευδε από τα χαράματα στην τράπεζα με την οποία συνεργαζόταν στου Παπάγου και έδινε εντολή εκταμίευσης του απαιτούμενου ποσού! Επί πέντε δεκαετίες αυτό γινόταν!
Πάντα αθόρυβα, σεμνά, διακριτικά, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μέχρι πέρυσι τον Ιούνιο. Διαισθάνθηκαν ότι είχε φτάσει το πλήρωμα του χρόνου. Ηθελε να τακτοποιήσει και την τελευταία εκκρεμότητα του. Ενώ είχε δαπανήσει δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ για το στράτευμα, ανακοίνωσε στον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο ότι θα δώριζε και όλη του την περιουσία. Ο Υπουργός δεν «κρατήθηκε». Δημοσιοποίησε την τεράστια προσφορά και έκτοτε ο Ιάκωβος Τσούνης έγινε ευρύτερα γνωστός.
Είναι γεγονός, πάντως, ότι η Πολιτεία δεν φείσθηκε αναγνώρισης και τιμών προς το πρόσωπό του. Το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας τον τίμησε με τον βαθμό του υποστρατήγου επί τιμή, ενώ τον Φεβρουάριο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επέδωσε στον Ιάκωβο Τσούνη το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής.
Αμβρόσιος: Μια λαμπάδα που έκαιγε για τους άλλους
Όταν η γενέτειρα Πάτρα γύρισε, δυστυχώς, την πλάτη της στον Ιάκωβο Τσούνη, αρνούμενη να στεγάσει τα σπάνια κειμήλια και αναμνηστικά της συλλογής του (σ.σ. ήταν παρατημένα σε μια αποθήκη, στην περιοχή της Αγίας Σοφίας…), εμφανίστηκε σαν από μηχανής Θεός ο τότε Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, ο οποίος καταπράυνε την απόρριψη και τη στενοχώρια του ταπεινού ευπατρίδη. Ο κ. Αμβρόσιος πρόσφερε οίκημα της Μητρόπολης στο Αίγιο και εκεί στεγάζεται, ως γνωστόν, το Μουσείο Τσούνη.
Είχαμε στο πρόσφατο παρελθόν επιχειρήσει δύο-τρεις φορές να αποσπάσουμε δηλώσεις του πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και απέφευγε ευγενικά να μιλήσει σεβόμενος τον μέγα ευεργέτη, διότι ο εκλιπών δεν ήθελε κολακευτικά λόγια για την ταπεινότητά του.
Χθες ο κ. Αμβρόσιος, εκλαμβάνοντας ως ελάχιστο χρέος του τα δύο λόγια από καρδιάς για τον φίλο του, μας είπε: «Ο Ιάκωβος Τσούνης ευλαβείτο τον Θεό, αγαπούσε την εκκλησία και την πατρίδα και όταν αγαπάς το Θεό γίνεσαι φιλάνθρωπος, φιλεύσπλαχνος και άνθρωπος της θυσίας, την οποία δυστυχώς σήμερα πολλοί απαρνούνται, βλάπτοντας και προδίδοντας την πατρίδα. Ο εκλιπών, αφήνοντας ανεξίτηλο στίγμα ανθρωπιάς και προσφοράς στην εκκλησία και την πατρίδα κατατάσσεται στη χορεία των αξιομνημόνευτων, μεγάλων ευεργετών του τόπου. Ηταν μια λαμπάδα που έκαιγε για τους άλλους…».
Όταν βοήθησε την χήρα του Τσώρτσιλ!
Στα 16 του χρόνια ο Ιάκωβος Τσούνης κατάφερε να πλαστογραφήσει την ταυτότητά του γιατί ήταν σφοδρή επιθυμία του να καταταγεί ως ενήλικας στον Ελληνικό στρατό και να πολεμήσει στα βουνά της Αλβανίας εναντίον του φασισμού και του ναζισμού. Τα κατάφερε και αργότερα η ανδρεία του αποτέλεσε αντικείμενο θαυμασμού, γιατί ήταν ο πιο μικρός εθελοντής (και μέχρι προχθές ο πιο μεγάλος βετεράνος) του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στα χρόνια της απελευθέρωσης το BBC και άλλα ξένα μέσα έκαναν μεγάλα αφιερώματα στον «ατρόμητο Ελληνα έφηβο». Ένα από αυτά του BBC, υπέπεσε στην αντίληψη του «πατέρα της νίκης», Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο οποίος ζήτησε να γνωρίσει το γενναίο Ελληνόπουλο. Η συνάντηση έγινε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 και μέχρι το θάνατο του Τσώρτσιλ ήταν συχνές οι επαφές τους και είχε αναπτυχθεί μια δυνατή φιλία. Μάλιστα μετά το θάνατο του Βρετανού πολιτικού, ο Ιάκωβος Τσούνης είχε προσφέρει ένα μεγάλο ποσό στην χήρα του Κλημεντίνη Χόιζερ για την ενίσχυσή της επειδή αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα!
Πολλές από τις θεάρεστες πράξεις του ευεργέτη και φιλάνθρωπου ουδέποτε έγιναν γνωστές. Είχε τον τρόπο του να βοηθάει, φροντίζοντας να είναι πάντα ένας άγνωστος αποστολέας. Τα πακέτα και οι φάκελοι που έστελνε στους παραλήπτες είχαν την ένδειξη «ανώνυμος».
«Ηνωμένοι μπορούμε μια νέα πατρίδα…»
Σταχυολογήσαμε απόψεις του Ιάκωβου Τσούνη, που δείχνουν το μεγαλείο της στάσης ζωής του ανδρός και ενέχουν θέση διαχρονικών διδαγμάτων:
- -«Από τους γονείς μου έμαθα δύο πράγματα. Πρώτον, να ντρέπομαι, άρα να φροντίζω να μην το κάνω με τις πράξεις μου και δεύτερον, έμαθα ότι τίποτα δεν είναι δικό μας, τίποτα δεν παίρνουμε μαζί μας».
- -«Είμαι ένας μικρός και ασήμαντος ανθρωπάκος, αλλά γνήσιος απόγονος των αγωνιστών του 1821».
- -«Αφησα όλη μου την περιουσία στις Αγιες Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μου για να εξασφαλίζουν το πολυτιμότερο αγαθό, την Ελευθερίαν».
- -«Οι ολιγώτεροι ας ξεκινήσουμε μια νέα πατρίδα. Ηνωμένοι μπορούμε».
- -«Επιθυμώ να είμαι χρήσιμος και ωφέλιμος στους ανθρώπους και την πατρίδα και όχι ευχάριστος και άριστος».
- -«Ο πιο σπουδαίος για μένα είναι ο πατριώτης. Όχι εκείνος που έχει λεφτά. Όχι εκείνος που έχει τιμητικές διακρίσεις. Δίχως πατρίδα, ούτε πλούτος, ούτε δόξα, ούτε χαρές υπάρχουν».
- -«Αυτή είναι η τελευταία επιθυμία μου, να φύγω ξυπόλητος, όπως ξεκίνησα, πεινώντας στην αρχή της σταδιοδρομίας μου».
Εφυγε ο Ιάκωβος Τσούνης. Αλλά έφυγε αφήνοντας σαν παρακαταθήκη τον πλούτο των νοημάτων που πηγάζουν από την αντίληψή του για τη ζωή, τον άνθρωπο, την οικογένεια, την πατρίδα και την Ορθοδοξία. Εφυγε άξιος και άριστος. Εφυγε σαν «νέος Αβέρωφ».
Σήμερα η κηδεία του
Σήμερα στη 1.30 μετά το μεσημέρι η πατρίδα συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία τον Αχαιό μεγάλο ευεργέτη. Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη στον ΙΝ του Κοιμητηρίου Παπάγου-Χολαργού και ο Ιάκωβος Τσούνης ετάφη με τιμές υποστρατήγου εν ενεργεία, με δημόσια δαπάνη και με μέριμνα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στην εξόδιο ακολουθία παρέστη η ηγεσία του Στρατεύματος, η σύζυγός του Αννα Φωκά με την οποία συμπορεύτηκαν 58 ολόκληρα χρόνια, τα παιδιά του Κώστας και Αθηνά και λίγοι φίλοι λόγω της πανδημίας.
Η οικογένεια του Ιάκωβου Τσούνη ζητά αντί στεφάνων να κατατεθούν δωρεές στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδρυμάτων «Αγιος Σάββας» και «Φλόγα».
Του Γιώργου Αναστασόπουλου
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News