Ιαπωνία: «Τέλος τα κινητά την ώρα που τρώτε» – Σάλος με την απόφαση ιδιοκτήτη εστιατορίου
Τον Μάρτιο, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου αποφάσισε να απαγορεύσει στους πελάτες να χρησιμοποιούν τα smartphone τους ενώ τρώνε στις ώρες αιχμής, μια κίνηση που έγινε θέμα συζήτησης στα social media στην Ιαπωνία.
Στα εστιατόρια ramen της Ιαπωνίας, υπάρχει ένας άγραφος κανόνας: φάτε γρήγορα και φύγετε.
Ένας ιδιοκτήτης μαγαζιού με νουντλς παίρνει αυτό το έθιμο τόσο σοβαρά που άρχισε να υπολογίζει πόσο χρόνο θα χρειάζονταν οι πελάτες του για να αρχίσουν να τρώνε. Διαπίστωσε ότι όσοι περίμεναν τον περισσότερο χρόνο για να πάρουν την πρώτη κουταλιά από τα ζεστά μπολ με σούπα, συνήθως έβλεπαν βίντεο στο κινητό τους, με αποτέλεσμα να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.
Ο Kota Kai κατέχει και λειτουργεί το εστιατόριο του Τόκιο Debu-chan – στα ιαπωνικά σημαίνει “παχουλός” – το οποίο θα γιορτάσει την πέμπτη επέτειό του αυτόν τον Ιούνιο. Όπως αναφέρει το CNN, τον Μάρτιο, αποφάσισε να απαγορεύσει στους πελάτες να χρησιμοποιούν τα smartphone τους ενώ τρώνε στις ώρες αιχμής, μια κίνηση που έγινε θέμα συζήτησης στα social media στην Ιαπωνία.
Αναγκαστική ψηφιακή αποτοξίνωση
«Μια φορά, όταν ήμασταν απασχολημένοι, παρατηρήσαμε έναν πελάτη που είχε μπροστά του το φαγητό και περίμενε τέσσερα λεπτά για να αρχίσει», λέει ο Kai, προσθέτοντας ότι ο πελάτης έβλεπε βίντεο στο τηλέφωνό του καθώς το φαγητό του κρύωνε μπροστά του.
Σε ορισμένα μέρη, αυτό δεν θα φαινόταν σημαντικό. Αλλά ο Κάι σερβίρει το Hakata ramen, ένα είδος τοπικού ramen από τον νομό Hakata στη δυτική Ιαπωνία, το οποίο λέει ότι είναι ένα «φαγητό για ανυπόμονους ανθρώπους».
Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου λέει ότι τα λεπτά noodles που σερβίρει έχουν πλάτος μόλις ένα χιλιοστό, οπότε αρχίζουν να τεντώνουν και να χαλάνε πολύ γρήγορα. Με αυτή τη λογική, η αναμονή τεσσάρων λεπτών θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα κακό γεύμα. Το Debu-chan έχει 33 θέσεις. Ωστόσο, ο Kai λέει ότι δεν είναι ασυνήθιστο να περιμένουν 10 άτομα στην ουρά για μια θέση σε ώρες αιχμής.
«Όταν τα καθίσματα είναι γεμάτα και βλέπω ανθρώπους να σταματούν να τρώνε κοιτώντας τα smartphone τους, τους λέω να σταματήσουν», λέει ο Kai. Προσθέτει ότι δεν έχει αναρτήσει πινακίδες που να ζητούν από τους ανθρώπους να αφήσουν τα τηλέφωνά τους μακριά. Αντίθετα, μιλάει με τους πελάτες μεμονωμένα.
Για αυτόν, το ramen είναι κάτι περισσότερο από απλά φαγητό. «Νιώθω ότι η ψυχαγωγία είναι βέβαιο ότι περιλαμβάνει κανόνες», λέει ο Kai. «Το Ramen είναι μια μορφή ψυχαγωγίας».
Το Debu-chan δεν είναι το πρώτο μέρος που ασχολείται με τη χρήση των smartphone ενώ γευματίζετε. Ένα McDonald’s στη Σιγκαπούρη εγκατέστησε ντουλάπια για smartphone, όπου οι πελάτες μπορούσαν να αποθηκεύουν τις συσκευές τους ενώ τρώνε, με δηλωμένο στόχο οι άνθρωποι να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο εστιάζοντας στα παιδιά τους. Οι περιορισμοί στα smartphone δεν αφορούν μόνο το φαγητό.
Το 2021, η πτέρυγα Adachi του Τόκιο εξέδωσε διάταγμα εναντίον ατόμων που χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους ενώ περπατούν ή κάνουν ποδήλατο.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News