Ηχηρό μήνυμα από την Πάτρα για τα Τέμπη, οι αλήθειας γονέων και οι θέσεις φορέων ΦΩΤΟ

Η Μαρία Καρυστιανού, με ευθείες επιθέσεις, προσωπικά στον πρωθυπουργό και σε πολιτικά πρόσωπα «θέλει να μάθει γιατί κάηκε το παιδί της».

 

Ηχηρό μήνυμα από την Πάτρα για τα Τέμπη, οι αλήθειας γονέων και οι θέσεις φορέων ΦΩΤΟ

Η Πάτρα δεν ξεχνά τα Τέμπη και το απέδειξε χθες Τετάρτη 21/05/2025, όταν χιλιάδες συμπολίτες κατέκλυσαν το κλειστό γυμναστήριο της ΕΑΠ για να ακούσουν γονείς των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος να μιλούν με λόγια καρδιάς για τα παιδιά τους και να κατακεραυνώνουν όλους όσοι ευθύνονται για την πιο βαθιά κοινωνική πληγή της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Πάτρα: Συγκλονιστική συγκέντρωση για τα Τέμπη – Καρυστιανού: «Θέλω να μάθω γιατί κάηκε το παιδί μου» ΒΙΝΤΕΟ

Οι 57 άδειες καρέκλες που είχαν στηθεί στο κλειστό γυμναστήριο θύμιζαν σε όλους πως αποτελεί εθνική υποχρέωση να αποδοθεί δικαιοσύνη σε όλα τα επίπεδα και τις βαθμίδες για ένα δυστύχημα που συγκλόνισε και δεν μπορεί να ξεχαστεί.

Ενα ετερόκλητο κοινό, που προέρχονταν από όλες τις ιδεολογικές αφετηρίες, άκουσε υπομονετικά με σεβασμό τους ομιλητές. Από τους συγγενείς των θυμάτων Μαρία Καρυστιανού, Παύλο Ασλανίδη και Βασίλη Χατζηχαραλάμπους, μέχρι τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, τον πρόεδρο του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βαγγέλη Καραχάλιο και μια σειρά από επιστήμονες και εκπροσώπους φορέων όπως η δικηγόρος Ολγα Χαρπίδου και ο χημικός μηχανικός Νίκος Κάρναβος. Την εκδήλωση συντόνισε ο καθηγητής, αντιπρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας, Γιώργος Νικολάου.

Συγκλονιστική η στιγμή, που στο μέσο της εκδήλωσης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 57 αδικοχαμένων συνανθρώπων. Μια σιγή που ηχούσε εκκωφαντικά στις ψυχές των παριστάμενων και τους θύμιζε πως δεν πρέπει να ξεχάσουν.

Με λόγια που έδειχναν μια αποφασισμένη γυναίκα να αναζητά δικαιοσύνη για το νεκρό παιδί της, αλλά και ευθείες επιθέσεις σε πολιτικά πρόσωπα του χθες και του σήμερα, η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων και Πληγέντων του δυστυχήματος στα Τέμπη, μίλησε στην εκδήλωση μνήμης και διεκδίκησης. «Παλεύουμε για τη δικαίωση των παιδιών μας και όλων όσοι χάθηκαν, ενάντια σε μια προσπάθεια παραποίησης της αλήθειας» τόνισε. Απέκρουσε τα επίσημα πορίσματα ως αναξιόπιστα: «Δεν πείθουν κανέναν σοβαρό επιστήμονα – εμάς θα πείσουν;». Ασκώντας σφοδρή κριτική στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική, την χαρακτήρισε «προτάση-ξέπλυμα» και επισήμανε την απουσία αναφοράς σε ενδεχόμενο δόλο και κατονόμασε τον Κώστα Καραμανλή ως γνώστη του κινδύνου. Παράλληλα, έθεσε ζήτημα πολιτικών ευθυνών στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας: «Θέλω να μάθω γιατί κάηκε το παιδί μου». «Συνεχίζουμε με επιμονή και δύναμη, κυνηγώντας την αλήθεια μέχρι τέλους» κατέληξε.

Η πρόεδρος Μαρία Καρυστιανού, όσο μιλούσε, μπορούσε να διακρίνει στο κοινό πως την αντιμετώπιζε με τον σεβασμό που αρμόζει σε μια μάνα που βρίσκεται σε πένθος και ζητά απαντήσεις για τον θάνατο του παιδιού της. Τόνισε πως «όλοι θα κριθούν για τη στάση, το ήθος και τη νομιμότητα, από εμάς την κοινωνία. Η ατιμωρησία προσφέρει παροδική δύναμη στους διεφθαρμένους. Η κόρη μου χάθηκε άδικα, γιατί είτε δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους είτε γιατί ενώ γνώριζαν συμμετείχαν σε παράνομες δραστηριότητες σε βάρος των πολιτών». Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πως γνώριζε τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, αφήνοντας υπαινιγμούς πως υπήρχε παράνομο υλικό. Κλείνοντας, τόνισε πως «στην Ελλάδα του αύριο καμία ιδιοτέλεια δεν θα είναι πάνω από τους νόμους, πάνω από το δίκαιο, πάνω από το όλον. Το φως της αλήθειας, της δύναμης και του πολιτισμού δεν θα σβήσει ποτέ από τον τόπο μας. Αθάνατοι οι δύστυχοι επιβάτες του τρένου. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να αποκτήσουμε οξυγόνο».

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Παύλος Ασλανίδης επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τα ΜΜΕ, τονίζοντας πως «δεν θέλουμε να γίνουμε ίδιοι με αυτά που πολεμάμε. Αν δεν υπάρξει δικαιοσύνη για τις 57 ψυχές, δεν θα σταματήσουμε». Ενώ ο Βασίλης Χατζηχαραλάμπους επιτέθηκε στα συστημικά κόμματα και αναφέρθηκε σε πτυχές του δυστυχήματος.

Η πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αννα Φτερνιάτη, αιχμηρά αλλά και βαθιά ανθρώπινα, αναφέρθηκε στην τραγωδία των Τεμπών, αποδίδοντας την ευθύνη σε ένα σάπιο, αμετανόητο σύστημα εξουσίας. «Η εξουσία είναι ένα επικίνδυνο ναρκωτικό» σημείωσε, τονίζοντας πως τα νέα παιδιά που χάθηκαν «ξεγύμνωσαν, με τίμημα τη ζωή τους, την αβυσσαλέα σήψη της κρατικής ανευθυνότητας».

Ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας «Τέμπη 2023» Βασίλης Κυπραίος, με λόγο σαφή και κατηγορηματικό, υπογράμμισε το βαθύτατο θεσμικό και πολιτικό πρόβλημα που ανέδειξε η τραγωδία. Οπως τόνισε «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα βαθύ έλλειμμα δικαιοσύνης και δημοκρατίας» επισημαίνοντας πως η νομοθεσία σήμερα προστατεύει την εξουσία και όχι τον πολίτη. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη για ένα νέο νομικό πλαίσιο, που θα κατοχυρώνει την ασφάλεια και την ευθύνη απέναντι στη ζωή των πολιτών. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε λύση από τη Βουλή – εκεί κρύβεται το πρόβλημα» σημείωσε, υπονοώντας ότι η συγκάλυψη αποτελεί πλέον θεσμική πρακτική. Η τοποθέτησή του αποτέλεσε ξεκάθαρο κάλεσμα για κινητοποίηση της κοινωνίας απέναντι σε ένα σύστημα που, όπως είπε, έχει χάσει τον ηθικό του προσανατολισμό.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Ψαρράς, κατήγγειλε την απουσία βασικών υποδομών και την υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής. «Στην Πάτρα δεν έχουμε τρένο, γιατί μας λένε ότι έχει κόστος. Το ίδιο “υψηλό” ήταν και το κόστος των λύσεων που δεν δόθηκαν στα Τέμπη» σημείωσε δηκτικά.

Κ. ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ: «Δεν θα κιοτέψουμε μέχρι τέλους» 

Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, με λόγια αιχμηρά και φορτισμένα από οργή και ανάγκη για δικαιοσύνη, τοποθετήθηκε στην εκδήλωση για την τραγωδία των Τεμπών, τονίζοντας πως «ο σιδηρόδρομος λειτουργούσε και λειτουργεί σαν βόμβα». Εκανε λόγο για ποινικές ευθύνες που δεν αποδόθηκαν και για συγκάλυψη, η οποία -όπως είπε- αποτελεί διπλό έγκλημα: «Δεν αποδίδεται το δίκιο και περιφρονούνται όλοι όσοι θρηνούν».

Ο κ. Πελετίδης χαρακτήρισε την αλήθεια και τη δικαίωση «θέμα τιμής» και υπογράμμισε πως «δεν είμαστε χαζοί, καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι συμβαίνει». Κλείνοντας, ξεκαθάρισε ότι ο αγώνας για δικαιοσύνη δεν θα σταματήσει: «Ολων των νεκρών θα είμαστε η φωνή. Μέχρι τέλους. Δεν θα κιοτέψουμε».

Β. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: «Η ουδετερότητα είναι συνενοχή» 

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Βαγγέλης Καραχάλιος, τόνισε την ανάγκη να αποκτήσουν ξανά νόημα οι λέξεις «ευθύνη» και «δικαιοσύνη». «Ηταν ένα πολιτικό, θεσμικό και εθνικό ναυάγιο» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η ασφάλεια των πολιτών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο αδιαφορίας ή σιωπής. Κάλεσε τους θεσμούς να υψώσουν φωνή για την ουσία: πώς σχεδιάζονται, εκτελούνται και ελέγχονται τα έργα υποδομής. Υπογράμμισε πως τίποτα δεν καταρρέει τυχαία και πως οι προειδοποιήσεις υπήρχαν, αλλά δεν ακούστηκαν. «Η ουδετερότητα, όταν η αδικία γίνεται κανονικότητα, είναι συνενοχή. Ενοχλούνται που οι θεσμοί έχουν φωνή. Εμείς, όμως, θα συνεχίσουμε να τη χρησιμοποιούμε. Είναι χρέος μας» σημείωσε με έμφαση.