Ηφαίστειο Σαντορίνης: Σμήνος σεισμών «δείχνει» άνοδο μάγματος, τι λέει ο Κώστας Συνολάκης

Ανησυχία προκαλεί η σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, καθώς ο Καθηγητής Κώστας Συνολάκης κάνει λόγο για ηφαιστειακούς σεισμούς, που υποδεικνύουν κίνηση μάγματος προς την επιφάνεια. Οι επιστήμονες εξετάζουν προσεκτικά την εξέλιξη του φαινομένου.

 

Ηφαίστειο

Νέα δεδομένα φέρνει η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, καθώς ο ακαδημαϊκός Κώστας Συνολάκης χαρακτήρισε τους σεισμούς «ηφαιστειακούς», επισημαίνοντας ότι η κίνηση μάγματος προς την επιφάνεια μπορεί να οδηγήσει είτε σε σχηματισμό νέου ηφαιστειακού κώνου, είτε σε ισχυρότερο σεισμό.

«Συνέβη ένα ηφαιστειακό σμήνος το οποίο όπως λένε οι σεισμολόγοι είχε πάρα πάρα πολύ θόρυβο» σημείωσε ο καθηγητής ο οποίος ανέφερε ότι πλέον οι επιστήμονες εξετάζουν και άλλες παραμέτρους. «Είναι η στιγμή να γίνει μια ευρύτερη σύσκεψη και με ξένους ειδικούς που έχουν εμπειρίες». Και όπως είπε, «δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στην εμπειρία του 2011. Πρέπει να συγκρίνουμε το φαινόμενο με δεκάδες άλλες περιπτώσεις για να κατανοήσουμε πού οδηγούμαστε».

Μιλώντας για τη σεισμική δραστηριότητα δήλωσε ότι φαίνεται μια μείωση, γεγονός που δείχνει βελτίωση της κατάστασης. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι πάμε καλύτερα μόνο βάσει του αριθμού των σεισμών. Αν αλλάζει τόσο γρήγορα η φύση τους και γίνονται ξεκάθαρα ηφαιστειακοί, τότε το φαινόμενο πρέπει να επανεξεταστεί», επισήμανε.



Ερωτηθείς για το πώς εκτιμά ότι θα εξελιχθεί το φαινόμενο δήλωσε ότι υπάρχουν δύο πιθανές εκδοχές: «Μπορεί η άνοδος του μάγματος να προκαλέσει το σχηματισμό ενός μικρού ηφαιστειακού κώνου ή να οδηγήσει σε έναν μεγαλύτερο σεισμό».

Ο Κώστας Συνολάκης μιλώντας στο ertnews, επανέλαβε ότι από την αρχή είχε εκφράσει την εκτίμηση πως μπορεί να πρόκειται για τεκτονικούς σεισμούς που συνδέονται όμως και με την ηφαιστειακή δραστηριότητα. «Είμαστε δίπλα σε ένα ηφαίστειο που βρίσκεται σε φάση έξαρσης. Οι μετατοπίσεις και οι σεισμοί δείχνουν ότι μάγμα ανεβαίνει προς την επιφάνεια, προκαλώντας τη θραύση των ρηγμάτων», εξήγησε. Ερωτώμενος αν το φαινόμενο μπορεί να «σβήσει», σημείωσε: «Προφανώς μπορεί. Το έχουμε ξαναδεί. Ωστόσο, πρέπει να αξιολογήσουμε και άλλες παραμέτρους, όπως οι παραμορφώσεις του εδάφους, οι μετρήσεις του βυθού και τα ηφαιστειακά αέρια».

Όσο για το αν η δραστηριότητα θα μπορούσε να συνεχιστεί, τόνισε: «Μόνο ο Εγκέλαδος το γνωρίζει. Εάν η σεισμικότητα συνεχίσει να μειώνεται και την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούμε να εξάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμη: «Αποτελείωσέ τη»: Τα ανατριχιαστικά μηνύματα του 15χρονου στη 13χρονη για να σκοτώσει τη μητέρα της

Αχαΐα: Επιδημία κατάθλιψης και διαταραχών άγχους – Τα 396 νέα περιστατικά που αντιμετώπισε ο ΣΟΨΥ το 2024

Πάτρα: Οχι χρονοτριβές στο φυσικό αέριο – Ο ΔΕΣΦΑ μεταθέτει την επενδυση για 4 χρόνια

Σταϊκούρας: «Μέσα στο 2025 η Πατρών-Πύργου – Αναζητούμε χρηματοδότηση για το Πύργος-Τσακώνα»

Πάτρα: Τον μαχαίρωσε για μία παρατήρηση! Στον Εισαγγελέα ο δράστης, τι κατέσχεσε η Αστυνομία

Κεφαλόβρυσο: Το δάσος που έγινε…«νεκροταφείο»! Στα κάγκελα οι κάτοικοι για την αιφνιδιαστική κοπή 30 δέντρων – Αυτοψία της «Π» ΦΩΤΟ

Εμπορικός Σύλλογος Πατρών: Προβολή εν μέσω καρναβαλιού, πρωτοβουλία για επιδειξη δυναμικής

Πάτρα: Ερμού… πάρκινγκ, οδηγός «κατέβασε ρολά» στην κυκλοφορία για 10 λεπτά! ΦΩΤΟ

Καταιγίδες, 112 και συναγερμός! Σε «κλοιό» κακοκαιρίας Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος και Κρήτη – Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου