ΗΠΑ: Στέλνουν 31 άρματα Abrams στην Ουκρανία – Μετά τα Leopard της Γερμανίας

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Ουκρανία το ισοδύναμο ενός ουκρανικού τάγματος αρμάτων μάχης – ή 31 άρματα μάχης M1 Abrams, σε διάγγελμά του.

biden

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Ουκρανία το ισοδύναμο ενός ουκρανικού τάγματος αρμάτων μάχης – ή 31 άρματα μάχης M1 Abrams.

Η απόφαση ελήφθη, κατόπιν σύστασης του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να τονίζει πως πρόκειται για τα πιο «ισχυρά άρματα μάχης στον κόσμο». Ο Μπάιντεν συνέχισε λέγοντας πως οι ΗΠΑ θα παράσχουν εκπαίδευση και συντήρηση στην Ουκρανία για να διασφαλίσουν ότι τα άρματα αυτά θα διατηρηθούν στο πεδίο της μάχης. Η δέσμευση για την Ουκρανία είναι μια «παγκόσμια δέσμευση», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε κάθε μέλος του συνασπισμού των 50 κρατών για τη σημαντική συνεισφορά τους στην υποστήριξη της Ουκρανίας.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου διευκρίνισαν ότι τα άρματα μάχης θα μπορούσαν να χρειαστούν μήνες για να φτάσουν, επειδή παρέχονται μέσω της Πρωτοβουλίας για τη Βοήθεια Ασφάλειας στην Ουκρανία, η οποία χρησιμοποιεί εξοπλισμό από εμπορικούς προμηθευτές αντί για το αμερικανικό απόθεμα.

Ο Αμερικανός ηγέτης επέμεινε ότι η βοήθεια χρησιμοποιείται για να στηριχθεί η Ουκρανία και να μπορέσει να υπερασπιστεί και να προστατεύσει τα εδάφη της. «Δεν υπάρχει καμία επιθετική απειλή για τη Ρωσία», υπογράμμισε. «Αν τα στρατεύματα επιστρέψουν στη Ρωσία, αυτός ο πόλεμος θα είχε τελειώσει σήμερα», είπε.

Τι είπε για τα Leopard ο Σολτς

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτςείχε ανακοινώσει επίσημα την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard A2 στην Ουκρανία.

«Ήταν σωστό και είναι σωστό που δεν επιτρέψαμε να παρασυρθούμε», σημείωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, υπερασπιζόμενος την απόφασή του να αναμένει τον συντονισμό με τις ΗΠΑ πριν εγκρίνει την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard 2-A6 στην Ουκρανία.

Ο κ. Σολτς απέρριψε πάντως το ενδεχόμενο να αποστείλει η Γερμανία μαχητικά αεροσκάφη ή στρατεύματα. «Ο συντονισμός με τους διεθνείς συμμάχους ήταν σημαντικός. Αρχή μας είναι η στενή συνεργασία και ο συντονισμός», τόνισε ο κ. Σολτς απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στην Bundestag και, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για καθυστέρηση και υπερβολική διστακτικότητα, δήλωσε: «Αν ακολουθούσαμε τις συμβουλές σας, αυτό θα αποτελούσε κίνδυνο για την ασφάλεια της Γερμανίας».

Ο κ. Σολτς εξήγησε στην Bundestag ότι προκειμένου να χειριστούν τα Leopard 2, οι Ουκρανοί στρατιώτες πρέπει να εκπαιδευτούν στη Γερμανία. Η σχετική εκπαίδευση αναμένεται να ξεκινήσει ήδη τις επόμενες ημέρες, ανέφερε. Η εκπαίδευση θα πρέπει να ξεκινήσει σε λίγες μέρες. «Ίσως αυτόν τον μήνα, αλλά το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου», δήλωσε λίγο αργότερα εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ακόμη ότι είχε ήδη τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον οποίο ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης. Η Γερμανία θα συνεχίσει να κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο και δυνατό για να στηρίξει την Ουκρανία», σημείωσε, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς η χώρα του είχε κάνει πολύ λίγα για να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

«Η Γερμανία θα είναι πάντα στο προσκήνιο όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας», είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία, μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία, είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στην Ουκρανία μετά τις ΗΠΑ. Αλλά «ήταν σωστό που προχωρήσαμε βήμα βήμα και αυτό έγινε συνειδητά», υπογράμμισε και ζήτησε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Μέσω του διεθνούς συντονισμού, διευκρίνισε, η κυβέρνηση διασφαλίζει ότι, παρά τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, ο κίνδυνος για τη Γερμανία δεν θα γίνει πολύ μεγάλος. «Η Γερμανία ενεργεί σύμφωνα με την αρχή του να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, αποφεύγοντας ταυτόχρονα μια κλιμάκωση που θα οδηγούσε σε σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Θα συνεχίσουμε να τηρούμε αυτήν την αρχή», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήματα βουλευτών, εάν η Γερμανία θα ανταποκριθεί σε περαιτέρω αιτήματα της Ουκρανίας για στρατιωτική βοήθεια, ο κ. Σολτς ξεκαθάρισε ότι δεν θα σταλεί στρατός ή μαχητικά αεροσκάφη. «Και εμείς και οι ΗΠΑ το λέμε από την αρχή και αυτό δεν θα αλλάξει», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, το πρώτο Leopard από τη Γερμανία εκτιμάται ότι θα φτάσει σε τρεις μήνες στην Ουκρανία. Ο κ. Πιστόριους χαρακτήρισε «ιστορική» την απόφαση, επειδή ήταν αποτέλεσμα διεθνούς συντονισμού, αλλά και επειδή, όπως είπε, έρχεται σε μια στιγμή που η κατάσταση στην Ουκρανία είναι εκρηκτική.

«Με αυτά τα άρματα, θα πεθάνουν άνθρωποι, η απόφαση ωστόσο είναι σωστή και απαραίτητη», σχολίασε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπερτ και εξήγησε ότι η αποστολή αρμάτων μάχης Leopard δεν αποφασίστηκε εύκολα. «Έπρεπε να σταθμίσουμε την απόφαση, η οποία ήταν μεγάλης εμβέλειας», δήλωσε.

Δριμεία κριτική στην απόφαση του Βερολίνου άσκησε πάντως ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Βερολίνο Σεργκέι Νετσάγιεφ, ο οποίος έκανε λόγο για «εξαιρετικά επικίνδυνη» ενέργεια, η οποία «οδηγεί τη σύγκρουση σε νέο επίπεδο αντιπαράθεσης». Η απόφαση, δήλωσε, έρχεται σε αντίθεση προς τις εξαγγελίες των Γερμανών πολιτικών ότι δεν επρόκειτο να παρασυρθούν στη σύγκρουση».

Στόλτενμπεργκ: Τα γερμανικά άρματα μάχης μπορούν να βοηθήσουν το Κίεβο να «νικήσει»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την απόφαση της Γερμανίας να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, διαβεβαιώνοντας πως θα βοηθήσουν το Κίεβο να νικήσει τη Ρωσία.

«Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον πόλεμο που εξαπολύθηκε από τη Ρωσία, μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί, να νικήσει και να τον κερδίσει ως ανεξάρτητο κράτος», πρόσθεσε σε μήνυμά του στο Twitter.

Μετά την ανακοίνωση της Γερμανίας, η Ουκρανία ζήτησε από τους δυτικούς της συμμάχους να της προσφέρουν πολεμικά πλοία και υποβρύχια.

«Θα χρειαστούμε πολεμικά πλοία για να προστατευθούν οι ακτές, έχουμε πολύ μεγάλη ακτογραμμή. Θα χρειαστούμε επίσης υποβρύχια για να αποτρέψουμε τον κίνδυνο μιας νέας επίθεσης από τη θάλασσα στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Ουκρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αντρίι Μέλνικ μιλώντας στα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα RTL και ntv.

Θέλουν και F-16 τώρα οι Ουκρανοί

Η Ουκρανία θα πιέσει τώρα τους Δυτικούς συμμάχους της να της παράσχουν μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, όπως τα αμερικανικά F-16, αφού εξασφάλισε τα άρματα μάχης που ζητούσε, ανέφερε ένας σύμβουλος του υπουργού Άμυνας.

Το Κίεβο κέρδισε μια σημαντική ώθηση για τις στρατιωτικές δυνάμεις του αφού η Γερμανία συμφώνησε να δώσει βαρέα άρματα και οι ΗΠΑ αναμένεται να κάνουν μια παρόμοια ανακοίνωση εντός των επόμενων ωρών.

«Ο επόμενος μεγάλος σκόπελος θα είναι τα μαχητικά αεροσκάφη», είπε ο Γιούρι Σακ, σύμβουλος του υπουργού Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ, μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας διαθέτει έναν στόλο γερασμένων μαχητικών της σοβιετικής εποχής, τα οποία κατασκευάστηκαν προτού ακόμη η χώρα να κηρύξει την ανεξαρτησία της, πριν από 31 χρόνια. Τα αεροπλάνα αυτά χρησιμοποιούνται για αποστολές αναχαίτισης και για επιθέσεις εναντίον των ρωσικών θέσεων.

«Αν τα πάρουμε (σ.σ. τα δυτικά μαχητικά) τα πλεονεκτήματα στο πεδίο της μάχης θα είναι τεράστια (…) Όχι μόνο τα F-16: αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, αυτό θέλουμε», είπε ο Γιούρι Σακ.