Ήρα Κουρή στην «Π»: «Δεν θα έχουμε Καρναβάλι όπως το γνωρίζουμε» – Οι αντιδράσεις της αγοράς

Σαφής απάντηση δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά τα δεδομένα οδηγούν σε αυτό που όλοι μπορούμε να φανταστούμε. Μεγάλες παρελάσεις από το 2023.

 

Κουρή

Τα πληρώματα του καρναβαλιού «φωνάζουν» και θέλουν σαφείς απαντήσεις σχετικά με το πώς θα γίνουν οι φετινές εκδηλώσεις για να προετοιμαστούν κατάλληλα, αλλά η εποχή του κορονοϊού φαίνεται πως δεν μπορεί να δώσει αυτή την ευχέρεια στους διοργανωτές των εκδηλώσεων.

Των Απόστολου Αναστασόπουλου, Σωτήρη Παπανδρέου

Η πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας Ηρα Κουρή κλήθηκε από την εφημερίδα «Πελοπόννησος» να απαντήσει με όσο μεγαλύτερη σαφήνεια είναι δυνατόν στο ερώτημα που καίει τους παραδοσιακούς καρναβαλιστές της πόλης. Τι θα γίνει φέτος τελικά; Απαντά η κ. Κουρή: «Με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα δεν μπορούμε να πούμε ποια μορφή θα έχει το 3μερο του Καρναβαλιού στις αρχές Μαρτίου. Ολα δείχνουν ότι δεν θα έχουμε Καρναβάλι όπως το γνωρίζουμε. Ολα εξαρτώνται από τις κυβερνητικές αποφάσεις».

Από την απάντηση γίνεται ξεκάθαρο πως δεν θα ζήσουμε ούτε φέτος καρναβαλικές εκδηλώσεις, όπως αυτές του 2019, καθώς δεν υπάρχουν αισιόδοξες προβλέψεις από την πλευρά των ειδικών πως η εικόνα της πανδημίας θα βελτιωθεί τόσο σύντομα, ώστε να μπορέσουν να γίνουν ανακοινώσεις αλλά και προετοιμασίες για μεγάλες παρελάσεις στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Ωστόσο, παρά την αβεβαιότητα του σήμερα σχετικά με το τι θα επιτρέπεται και τι όχι σε λίγους μήνες, ζητήσαμε περισσότερες λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό των φετινών δρώμενων, ανεξάρτητα από τα υγειονομικά δεδομένα των επόμενων μηνών. «Για εμάς προτεραιότητα έχει η εικόνα πόλης. Ηδη νέες καρναβαλικές κατασκευές ετοιμάζονται στο Καρναβαλικό συνεργείο στο Πετρωτό. Επίσης, έχοντας βασικό στόχο να κτυπά καθημερινά η καρδιά του Καρναβαλιού στο σπίτι του, στα Παλαιά Σφαγεία, διοργανώνουμε εργαστήρια για τους μαθητές των σχολείων μας για καρναβαλικές κατασκευές».

Οι δράσεις που προετοιμάζονται για τους νέους, δεν σταματούν εκεί. Η κ. Κουρή εξηγεί τι άλλο προβλέπεται να γίνει φέτος: «Παράλληλα, οι μαθητές θα παρακολουθούν σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα (κ7 αίθουσα Καραγκιόζη) οπτικοακουστικό υλικό (ντοκιμαντέρ και video με απόσπασμα από το ιστορικό μας αρχείο) για να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού. Αυτοί οι χώροι επίσης έχουν ενταχθεί στον γενικότερο σχεδιασμό μας για να φιλοξενήσουν καρναβαλικές εκδηλώσεις με επίκεντρο τα παιδιά».

Ενώ επιπλέον, σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ και τον Πολιτιστικό Οργανισμό, όπως έγινε γνωστό και σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, οργανώνονται δρώμενα με θέμα το Καρναβάλι αλλά «η τελική τους μορφή θα εξαρτηθεί από τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτοκόλλα» τονίζει η κ. Κουρή.

Τέλος, καταλήγει η πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ αναφορικά με τους χορούς εκείνων των ημερών πως «Ο Δήμος διοργάνωνε τον χορό του δημάρχου που συμμετέχουν οι δομές ΑΜΕΑ. Οπως καταλαβαίνετε, θα ακολουθήσουμε τους κανόνες που θα ισχύουν».

Πλήρωμα 40: Δεν θα παρευρεθούμε ξανά σε συναντήσεις

Την ίδια στιγμή, όπως πρώτο έχει αναδείξει το pelop.gr και η Αλεξάνδρα Παναγοπούλου, συνεχίζονται οι αντιδράσεις στις τάξεις των καρναβαλιστών μετά τη συνάντηση των πληρωμάτων με την κ. Κουρή.

ΚουρήΗ πρώτη επίσημη θέση ήρθε από το «πλήρωμα 40» όπου οι εκπρόσωποί του Πηνελόπη Αλιβιζάτου και Νίκος Κανελλάκης έστειλαν επιστολή για να δηλώσουν πως δεν θα συμμετάσχουν ξανά σε ανάλογες συναντήσεις καθώς, όπως υποστηρίζουν, διαπίστωσαν πως δεν υπάρχει διάθεση για συνεργασία.

Στην επιστολή αναφέρεται πως το «πλήρωμα 40 δεν θα παρευρεθεί πάλι σε συναντήσεις τέτοιου τύπου, στις οποίες η πρόεδρος προσπαθεί να χρωματίσει το μαύρο, άσπρο, η οποία κάθε φορά εριστική και προκλητική συνηθίζει να πετάει την μπάλα στην εξέδρα και από κει στο γκαζόν της ”δήθεν” πολιτικής, όπου μηδενίζει όλους τους πριν και όλα τα πριν, στο Καρναβάλι».

Επιπλέον, η επιθετική διάθεση του πληρώματος προς την κ. Κουρή συνεχίζεται και για το θέμα της στέγασης των καρναβαλιστών. «Δεν θα παρευρεθούμε, πάλι, σε συνάντηση, αν αυτή δεν περιλαμβάνει την ανακοίνωση της εύρεσης χώρου στέγασης των εξοστρακισμένων πληρωμάτων. Επειδή, στην τελευταία συνάντηση ακούσαμε πολλές φορές από την πρόεδρο ότι σέβεται την παράδοση του Πατρινού Καρναβαλιού (τόσες πολλές φορές που στο τέλος, είναι αλήθεια, πεισθήκαμε για το αντίθετο!), να της επισημάνουμε ότι τα άρματα των πληρωμάτων, αποτελούν σημαντικό κομμάτι της δημιουργικής παράδοσης του Πατρινού Καρναβαλιού» αναφέρει το «πλήρωμα 40».

Καταλήγοντας η επιστολή, σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Τέλος, το πλήρωμα 40, που έχει κατασκευάσει μαριονέτες, σαν κατασκευή χειρός, δεν θέλει να γίνει το ίδιο μαριονέτα στα χέρια της προέδρου, που μία θέλει και μία δεν θέλει τα πληρώματα και που τα καλεί να της κάνουν προτάσεις τέλος Νοέμβρη, ενώ έχει καταλήξει για το πρόγραμμα και τα δρώμενα του καρναβαλιού και έχει καταρτίσει ήδη τον προϋπολογισμό!».

Τριτώνει το κακό… και το πλήγμα στην αγορά

Από τη συνάντηση που έγινε προ ημερών, μεταξύ των πληρωμάτων του Κρυμμένου Θησαυρού και της προέδρου της ΚΕΔΗΠ «Καρναβάλι Πάτρας» Ηρας Κουρή, δεν διεφάνη περιθώριο συμφωνίας για τη διοργάνωση κάποιας μαζικής εκδήλωσης.

Οσο για παρέλαση πληρωμάτων, κανείς δεν μπορεί να ξέρει από τώρα, τι συνθήκες θα επικρατούν στο μέτωπο της πανδημίας, ενώ και ο Δήμος αδυνατεί να αναλάβει κάποια υποχρέωση, έστω για κάποια εκδήλωση μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες.

Η κ. Κουρή περιορίστηκε στο να απαντήσει… «όταν έρθει η ώρα», αλλά όπως είναι γνωστό, για να πάει η πόλη σε καρναβαλικές εκδηλώσεις και πολύ περισσότερο σε παρέλαση, θα πρέπει να προηγηθεί μεγάλη προετοιμασία, με ανάλογο κόστος και πολλή δουλειά. Και με την παρούσα κατάσταση και αβεβαιότητα με την πανδημία, ποιος θα αναλάβει ένα τέτοιο ρίσκο;

Έτσι η Πάτρα φαίνεται πως για 3η συνεχόμενη χρονιά, μάλλον θα στερηθεί της μεγαλύτερης πολιτιστικής διοργάνωσης στην Ελλάδα και μαζί μ΄αυτή τον κύκλο εργασιών -αρκετών εκατομμυρίων ευρώ- για την τοπική οικονομία, που τόσο ανάγκη έχουν οι επιχειρήσεις και η τοπική οικονομία.
Ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας εμφανίζεται απαισιόδοξος για τις εξελίξεις και δηλώνει στην «Π»: «Το Καρναβάλι είναι ένας βασικός πυλώνας οικονομικής στήριξης και μια ακόμα αναστολή διοργάνωσής του, θα είναι μεγάλο πλήγμα, σε μια οικονομία που βρίσκεται στην 23η θέση πανελλαδικά, σε όρους εισοδήματος». Θύμισε, ότι η Αχαΐα ήταν η πρώτη περιοχή της Ελλάδας που επλήγη από τα μέτρα κατά του κορονοϊού, όταν πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 2020. Σύμφωνα με μελέτη που είχε κάνει τότε η DATA Consultants, για λογαριασμό του ΕΒΕ και τοπικών φορέων, μόνο ο κλάδος της εστίασης είχε χάσει τζίρο ύψους 8 εκατ. ευρώ εξαιτίας της ματαίωσης του Καρναβαλιού. Αντίστοιχα είναι τα δεδομένα και σήμερα.

Αυτή η σημαντική παράμετρος, είναι σε γνώση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και του αν. υπουργού Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρου Σκυλακάκη, καθώς φορείς της Πάτρας, με επικεφαλής το Επιμελητήριο είχαν ζητήσει αντισταθμιστικά μέτρα, ειδικά για τις επιχειρήσεις της Αχαΐας και δεν αποκλείεται το αίτημα να βρεθεί ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας Κώστας Ζαφειρόπουλος το υπονόησε, μιλώντας στην «Π». «Βλέπουμε μια ακόμα χαμένη καρναβαλική περίοδο κι αυτό θα είναι τραγικό για τις επιχειρήσεις. Πάλι θα έχουμε μια άμεση ή έμμεση χασούρα 8 εκατ. ευρώ στην πόλη. Δεν υπάρχει ροή ξένου χρήματος και το μαζικότερο πολιτιστικό γεγονός της Ελλάδας, μάλλον χάνεται για μια ακόμα χρονιά» τόνισε. Σημείωσε ακόμη, ότι τεράστια θα είναι η ζημιά για επιχειρήσεις που δουλεύουν με υφάσματα και κατασκευές. Ο ΕΕΣΠ είχε ζητήσει, την πρώτη κιόλας χαμένη χρονιά, από το υπουργείο Οικονομικών, αντισταθμιστικά μέτρα, ειδικά για τις επιχειρήσεις της Πάτρας, αίτημα το οποίο δυστυχώς δεν ικανοποιήθηκε.

Εστίαση και ξενοδοχεία οι μεγάλοι χαμένοι

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πάτρας Ηλίας Μεντζελόπουλος, είναι απογοητευμένος από τις εξελίξεις κιαι δηλώνει στην «Π»: «Τρίτη χρονιά χωρίς Καρναβάλι, θα είναι καταστροφή για τις τοπικές επιχειρήσεις και κυρίως για τα ξενοδοχεία». Σε κάθε περίπτωση, περιμένει μια επίσημη τοποθέτηση εκ μέρους του Δήμου Πατρέων για το τι μέλλει γενέσθαι, αν και το θέμα της διεξαγωγής ή όχι του Πατρινού Καρναβαλιού, εμπίπτει κυρίως στις κρατικές αρχές.

Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Γιάννης Σπυρόπουλος δήλωσε από την πλευρά του στην «Π» ότι ο κλάδος έχει προεξοφλήσει την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, μ’ αυτά που ακούει και βλέπει τις τελευταίες ημέρες. Τουλάχιστον αυτή η φήμη κυκλοφορεί μεταξύ των επιχειρηματιών, η οποία αν επιβεβαιωθεί θα είναι ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα για την εστίαση, που περιμένει κάθε χρόνο αυτή την περίοδο για να καλύψει υποχρεώσεις που γεννήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ. Υπάρχει όμως και μια ακόμα αλυσίδα επιχειρήσεων, όπως στη φιλοξενία, στις μεταφορές, στις κατασκευές, κ.ά. από τις οποίες θα λείψει αυτός ο κύκλος εργασιών. Ο κ. Σπυρόπουλος, εμφανώς απογοητευμένος με την κατάσταση σημειώνει: «Τις τελευταίες ημέρες, διαπιστώνουμε μια επιπλέον πτώση τζίρου 20%-30%, πλέον αυτού που είχαμε ως αποτέλεσμα των μέτρων. Ο κόσμος έχει πάψει να κυκλοφορεί. Υπάρχει πρόβλημα και μεγάλος φόβος γιατί πολλές επιχειρήσεις, δεν μπορούν πραγματικά να καλύψουν τα έξοδα της εβδομάδας με δουλειά δύο ημερών. Η ακρίβεια συνεχίζεται στις προμήθειες και στα λειτουργικά έξοδα και την ίδια στιγμή, έχουμε τον φόβο ενός νέου ολικού ή μερικού λοκντάουν να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας».