Καλάβρυτα: Κειμήλιο και ντοκουμέντο της δράσης του Στριφτόμπολα στο Σύλλογο Κερτεζιτών
Ο Στριφτόμπολας είναι εμβληματικό πρόσωπο για τα Καλάβρυτα. Συμμετείχε στην απελευθέρωση των Καλαβρύτων και στην ορκωμοσία στην Αγία Λαύρα. Ηταν παρών στην πρώτη νικητήρια μάχη στο Λεβίδι.
Σύλλογος Κερτεζιτών ο “Στριφτόμπολας”. Από τους πλέον δραστήριους πολιτιστικούς συλλόγους του δήμου Καλαβρύτων, αλλά και ολόκληρης της Αχαΐας!
Κι όμως, μέχρι πριν λίγες μέρες, ο Σύλλογος δεν είχε στην κατοχή του ούτε ένα κειμήλιο, ούτε ένα ντοκουμέντο απ’ την δράση του μεγάλου αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης Αναγνώστη Στριφτόμπολα! Αυτός ήταν ο καημός τους, χρόνια τώρα.
Και ξαφνικά, τη χρονιά του εορτασμού των 200 χρόνων από το 1821, ο Σύλλογος βρίσκει στο πρόσωπο της Σπυριδούλας Μπακοπούλου τον δικό του ευεργέτη.
Πριν από δέκα μέρες στην Πάτρα, η κ. Μπακοπούλου, βαφτιστήρα της εγγονής του Στριφτόμπολα, Ασπασίας Στριφτόμπολα, κάλεσε την ανυποψίαστη κ. Χασαποπούλου, πρόεδρο του Συλλόγου και της έκανε ένα πραγματικά ανεκτίμητο, μοναδικό δώρο.
Ενα «θεόσταλτο δώρο», όπως το χαρακτήρισε στην «Π» η κ. Χασαποπούλου.
* «Αγνοούσαμε την ύπαρξη των κειμηλίων και ήταν για εμάς μια ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη. Οταν φτιάξαμε τον Σύλλογο, δεν είχαμε τίποτα ως υλικό, γιατί τίποτα δεν είχε βρεθεί για την οικογένεια Στροιφτόμπολα. Καταλαβαίνετε πώς ένιωσα κι εγώ και όλοι μας εδώ στην Κέρτεζη με αυτό το δώρο. Και ο πίνακας με τον εγγονό του Οθωνα στο Ναύπλιο που τον συνοδεύει ο Κολοκοτρώνης, επίσης κάτι μοναδικό. Ο Στριφτόμπολας ήταν ανιψιός του Κολοκοτρώνη και αυτό πιστοποιείται. Ηταν γιος της αδελφής του».
* «Το κτίριο που υπάρχει εδώ στην Κέρτεζη και χρειάζεται ανακαίνιση, ήταν το μοναδικό πράγμα που υπήρχε από την επαναστατική περίοδο. Τίποτα άλλο. Καταλαβαίνετε λοιπόν, πόσο ευγνώμονες είμαστε στην κυρία Μπακοπούλου για τη χειρονομία της. Τη συνάντησα, κάναμε ένα συμφωνητικό, για να διασφαλιστεί η κληρονομιά που μας παρέδωσε και το υλικό τοποθετήθηκε στα γραφεία μας.
«Στην Αγία Αλεξιώτισσα είναι ο τάφος των Στριφτόμπολων. Η στολή του έχει πάει στο Μουσείο Αθηνών μαζί με άλλα κειμήλια και μόλις θα φτιαχνόταν Μουσείο στην Πάτρα, θα επιστρεφόταν. Φαντάζομαι αυτό είναι κάτι που μπορεί να απασχολήσει και την κ. Μπακοπούλου».
* «Κάθε χρόνο κάνουμε ένα επετειακό μνημόσυνο στην Κέρτεζη για τον Στριφτόμπολα. Εκείνη τη μέρα που κάναμε το μνημόσυνο, το Λεβίδι ήταν σε λοκ ντάουν λόγω κόβιντ και δεν έγινε η παρουσίαση. Κάποια στιγμή μαζί με τον πίνακα που θα παραλάβει το Λεβίδι, θα κάνουμε μια εκδήλωση στο άμεσο μέλλον. Με αφορμή τα 200 χρόνια θα ετοιμάσουμε κάτι πιο ιδιαίτερο, τώρα που έχουμε στα χέρια μας και τέτοιο υλικό».
* «Ο Στριφτόμπολας είναι εμβληματικό πρόσωπο για τα Καλάβρυτα. Συμμετείχε στην απελευθέρωση των Καλαβρύτων και στην ορκωμοσία στην Αγία Λαύρα. Ηταν παρών στην πρώτη νικητήρια μάχη στο Λεβίδι, μια μάχη που έπαιξε πολύ καθοριστικό ρόλο, στις 14 Απριλίου του 1821. Ηταν φόβος και τρόμος για τους Τούρκους, του έδωσαν όπλα κι αυτός τα χάρισε στην οικογένεια των Πετμεζαίων.
Είχε παραγκωνιστεί ως ήρωας. Και μάλιστα πάρα πολύ. Γι’ αυτό και αρκετοί αγνοούσαν την ύπαρξή του. Δυστυχώς, έχει παραποιηθεί η Ιστορία σε πολλά».
* Στις 16 Μαΐου στην Κέρτεζη είχε τιμηθεί σε ειδική τελετή-μνημόσυνο η μνήμη του Αναγνώστη-Δημήτρη Στριφτόμπολα, που έπεσε ηρωικά μαχόμενος στην ιστορική μάχη στο Λεβίδι.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΣΤΡΙΦΤΟΜΠΟΛΑΣ
Αναγνώστης Στριφτόμπολας. Γιος του αγωνιστή Αργύρη Στριφτόμπολα, εγγονός του οπλαρχηγού Δημητρίου Στριφτόμπολα και ανιψιός του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Γεννήθηκε στα Καλάβρυτα το 1778 και το πραγματικό του όνομα ήταν Δημήτριος. Το προσωνύμιο «Αναγνώστης» τού δόθηκε καθώς ήταν ένα από τα λίγα παιδιά της εποχής που έμαθε γράμματα. Το 1800 πήγε στην Τριπολιτσά, όπου για μια πενταετία εργάστηκε ως δάσκαλος. Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες, εκτός από γραφή κι ανάγνωση, αυτό που μάθαινε στα ελληνόπουλα ήταν πώς να χειρίζονται τα όπλα. Η συγγένεια με τον Γέρο του Μοριά προερχόταν από την πλευρά του πατέρα του. Ο παππούς του, Δημήτριος, είχε παντρευτεί την αδερφή του Κωνσταντίνου Κολοκοτρώνη -πατέρα του Θεόδωρου. Το 1814, μετά από πολυετή απουσία, ο Αναγνώστης επέστρεψε στα Καλάβρυτα. Το 1817 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Συγκέντρωνε όπλα, πολεμοφόδια, ρούχα, αλλά κυρίως ξεσήκωνε τους συμπατριώτες του. Όταν ξέσπασε η Επανάσταση, ο Αναγνώστης Στριφτόμπολας ήταν αυτός που πρώτος ύψωσε την Ελληνική Σημαία στα Καλάβρυτα. Έπειτα, πρωτοστάτησε σε μία από τις πρώτες ένοπλες πράξεις του Αγώνα. Η παράδοση των Καλαβρύτων θεωρείται ως η πρώτη κομβική πολεμική επιχείρηση της Ελληνικής Επανάστασης. Η επόμενη στρατιωτική επιτυχία του Στριφτόμπολα όμως, θα επισφραγιζόταν με το αίμα του… Στη μάχη στο Λεβίδι, στις 14 Απριλίου. Ο αγωνιστής έπεσε ηρωικά ενώ πολεμούσε σώμα με σώμα. Σήμερα στην κεντρική πλατεία του Λεβιδίου στέκει το άγαλμά του.
ΠΟΙΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΔΩΡΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΥΝ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
Το ανεκτίμητο δώρο που απέκτησε ο Σύλλογος Κερτεζιτών ο «Στριφτόμπολας», περιλαμβάνει:
-3 πίνακες,
-σπάνια ιστορικά βιβλία του 19ου αιώνα
-προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας του Κερτεζίτη ήρωα αγωνιστή του ’21 Αναγνώστη Στριφτόμπολα.
Οι δύο πίνακες αφορούν προσωπογραφίες, μία της Ασπασίας Στριφτόμπολα, κόρης του Αναστασίου Στριφτόμπολα, ανιψιάς του Αναγνώστη Στριφτόμπολα και συζύγου του Γεωργίου Πετμεζά και η δεύτερη του Αλέξιου Στριφτόμπολα, ανιψιού τού ήρωα επαναστάτη Αναγνώστη Στριφτόμπολα.
Ο Αλέξιος Στριφτόμπολας (Σιγούνι Καλαβρύτων, 1834 – Πάτρα, 16 Φεβρουαρίου 1912) ήταν Ελληνας πολιτικός.
Εκλέχτηκε δημοτικός πάρεδρος και βουλευτής Πάτρας ενώ ήταν και υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων. Ηταν φιλοβασιλικός και αφοσιωμένος στον Όθωνα. Ηταν ο μόνος βουλευτής που φορούσε φουστανέλα για όλη του την ζωή αρνούμενος να φορέσει φράγκικα (κοστούμι, παντελόνι).
Ηταν γιος του Αναστάσιου Στριφτόμπολα και ανιψιός του αγωνιστή του ‘21 Αναγνώστη Στριφτόμπολα.
Το 1863 ξέσπασε η επανάσταση κατά του Οθωνα, ο Στριφτόμπολας τον υποστήριξε ανοιχτά και συνελήφθη από αντιοθωνικούς και κρατήθηκε σε ένα πλοίο στο λιμάνι της πόλης. Αργότερα οδηγήθηκε στην Αθήνα και αποφασίστηκε η εξορία του από την χώρα, έτσι έφυγε για το Μόναχο όπου έμεινε τρία χρόνια για να επιστρέψει έπειτα στην Πάτρα. Στο Μόναχο έμεινε κοντά στον εξόριστο Οθωνα και την Αμαλία και με παρότρυνση του βασιλικού ζεύγους επέστρεψε στην Ελλάδα.
Το 1908 αρρώστησε βαριά, έπαθε ημιπληγία στα άκρα και πέθανε την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου στις 9 το πρωί.
Ο τρίτος πίνακας είναι γκραβούρα του γνωστού πίνακα Peta Von Hess που απεικονίζει «Η άφιξη του Οθωνα στο Ναύπλιο, 1835».
Από την συλλογή ξεχωρίζουν ακόμα ένα βιβλίο του 1860 του Γεωργίου Πετμεζά και το «καμουτσίκι» του.
Πριν λίγες μέρες, σε ειδική εκδήλωση παρουσία του δημάρχου Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου, τα σπάνια αντικείμενα και βιβλία τοποθετήθηκαν στα γραφεία του Συλλόγου στην Κέρτεζη.
Παρευρέθηκαν ο εφημέριος της Κέρτεζης π. Ανδρέας Ρηγόπουλος, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Σωτήριος Δουκλιάς, ο πρόεδρος της ΤΚ Κέρτεζης Παναγιώτης Κούρτης, ο συγγραφέας Παναγιώτης Μπούρδαλας, ο ιστορικός ερευνητής Φίλιππος Σαρδελιάνος.
Ο δήμαρχος επισήμανε τη σπουδαιότητα των ιστορικών αυτών κειμηλίων, που θα αποτελούν πλέον πολύτιμη περιουσία των Κερτεζιτών, εξήρε την δράση του Συλλόγου και υπενθύμισε ότι προτεραιότητα της δημοτικής αρχής είναι η διάσωση της ιστορικής μνήμης όσον αφορά τη συμβολή των Καλαβρύτων στην εθνική παλιγγενεσία, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις στις οποίες περιλαμβάνεται και η ίδρυση Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του Δήμου Καλαβρύτων.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News