Καλάβρυτα: Ο Πολιούχος Άγιος και το Μουσείο – Ψηφιακά η ένδοξη Ιστορία του 1821
Στα Καλάβρυτα τίμησαν τον Προστάτη Άγιο Αλέξιο μετά από δύο χρόνια περιορισμών, ενώ εγκαινιάστηκε και το Κινητό Ψηφιακό μουσείο.
Με κάθε επισημότητα εγκαινιάστηκε στα Καλάβρυτα, από τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, το κινητό ψηφιακό μουσείο που συγκεντρώνει αρχειακό υλικό, κειμήλια και πηγές για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Δυτική Ελλάδα στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Το Ψηφιακό Μουσείο, που φιλοξενείται στον προαύλειο χώρο του Λυκείου Καλαβρύτων, εντάσσεται στις υποδομές με ψηφιακά και διαδραστικά μέσα που απέκτησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την ανάδειξη της ιστορίας της και του πολιτιστικού της αποθέματος, δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν με 1,96 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
Στο κινητό ψηφιακό μουσείο αξιοποιούνται σύγχρονες ψηφιακές οπτικοακουστικές και διαδραστικές τεχνολογίες (βίντεο προβολές, διαδραστικές εφαρμογές, ψηφιακές αναπαραστάσεις, εικονική πραγματικότητα, ολογραμματική μικτή πραγματικότητα, συστήματα ακουστικής και πολυμεσικής ξενάγησης, κ.λπ.).
Το κινητό ψηφιακό μουσείο θα περιοδεύσει σε Αγρίνιο, Αίγιο, Αμαλιάδα, Βόνιτσα, Καλάβρυτα, Κρέστενα, Μεσολόγγι, Ναύπακτο, Πάτρα, Πύργο πριν εγκατασταθεί μόνιμα στα Καλάβρυτα και την Ι.Π. Μεσολογγίου.
«ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ»
Ως μια «διαχρονική μαρτυρία της προσφοράς του τόπου μας, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και πόλος έλξης επισκεπτών» χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης το μουσείο, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα έργο που αντανακλά στο πανελλήνιο:
«Αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία για να αναδείξει τον ιδιαίτερο ρόλο της Δυτικής Ελλάδας, στην Επανάσταση του 1821 και το οποίο, εκτός από συμβολή στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, θεωρώ πως θα αποτελέσει ένα ακόμα στοιχείο που θα ενισχύσει την ελκυστικότητα και την επισκεψιμότητα της περιοχής των Καλαβρύτων. Γιατί αυτό το σύγχρονο και διαδραστικό μουσείο, αφού περιοδεύσει το επόμενο διάστημα σε δέκα πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, προγραμματίζεται να διαχωριστεί σε δύο, εξίσου αυτόνομα και ολοκληρωμένα τμήματα, ώστε το ένα τμήμα να επιστρέψει και να εγκατασταθεί μόνιμα εδώ στη Μαρτυρική Πόλη των Καλαβρύτων και το άλλο τμήμα στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου».
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου Ανδρέας Φίλιας, ως συντονιστής των επετειακών εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, αναφέρθηκε συνολικά στις τεχνολογίες που αξιοποιεί Ψηφιακό Πάρκο και στα εμβληματικά έργα που αναφέρονται στο παρελθόν, αξιοποιώντας τις σύγχρονες δυνατότητες. Οπως είπε, το Ψηφιακό Μουσείο ουσιαστικά αποτελεί ένα Πάρκο μέσα στο οποίο συναντά κανείς ψηφιακό ξεναγό, ψηφιακά εκθέματα, παιχνίδια, τρισδιάστατες απεικονίσεις, διαδραστικά βιβλία, αλλά και εφαρμογές εικονικές πραγματικότητας.
Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αιγιάλειας και Καλαβρύτων, κ. Ιερώνυμος, χαιρετισμούς απηύθυναν ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, ο αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού Τάκης Παπαδόπουλος και ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, ενώ παρευρέθηκαν οι βουλευτές Αχαΐας, Αγγελος Τσιγκρής και Χριστίνα Αλεξοπούλου κ.ά.
Σημειώνεται ότι πριν την τελετή των εγκαινίων του ψηφιακού μουσείου, ο Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες μετείχαν στην Δοξολογία για την εορτή του Πολιούχου των Καλαβρύτων, Αγίου Αλεξίου, καθώς και στη λιτανεία της Τιμίας Κάρας.
ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΙΣΤΟΙ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ
Τιμή στον προστάτη των Καλαβρύτων Αγιο Αλέξιο περιποίησαν εκατοντάδες πιστοί, αλλά και πολιτικοί άρχοντες της Αχαΐας, χθες το πρωί στο πλαίσιο των φετινών εορτασμών μετά από δύο χρόνια περιορισμών, λόγω της πανδημίας.
Νωρίς το πρωί έγινε η υποδοχή της τίμιας κάρας του Αγίου στην είσοδο της πόλης, με την πομπή να ξεκινά από την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας, μετά το τέλος της ολονυκτίας. Την τίμια κάρα συνόδευσαν στον Ιερό Ναό Αγίου Αλεξίου στα Καλάβρυτα ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμος μαζί με τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη Ευσέβιου και μοναχών της Μονής. Τους υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος και πλήθος τοπικών αυτοδιοικητικών παραγόντων.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις έδωσαν το παρών ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, οι βουλευτές Αγγελος Τσιγκρής και Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαεμάκης και οι αντιπεριφερειάρχες Α. Φίλιας και Τ. Παπαδόπουλος, ο πρώην περιφερειάρχης κος Κατσιφάρας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Καστικόπουλος και Δριβίλας, η αντιπεριεφερειάρχης Αττικής κα Κουρή, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.
Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και της εικόνας του Αγίου Αλεξίου, με συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαβρύτων.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News