Καλομενίδης: «Άνθρωποι περίμεναν επί μήνες να κάνουν βιοψίες στο δημόσιο για να διαγνωστούν, αλλά δεν τα κατάφεραν»
Τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού
Νέα δεδομένα δημιουργούνται από τον κορονοϊό.
Το λέμε αυτό γιατί δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, είτε χρειάστηκε να καθυστερήσουν κάποιες από τις εξετάσεις τους, είτε τις αμέλησαν λόγω του φόβου που είχε δημιουργηθεί γύρω από την κατάσταση που επικρατούσε στα νοσοκομεία.
Τα περιστατικά αυτά καλούνται σήμερα να διαχειριστούν οι γιατροί του ΕΣΥ, οι οποίοι ορισμένες φορές μπορούν να κάνουν ελάχιστα πράγματα εξαιτίας του πολύτιμου χρόνου που έχει χαθεί.
Πλέον διαπιστώνεται μια συμφόρηση στα νοσοκομεία από την «πανδημία» των μη covid περιστατικών και σ’ αυτή την κατάσταση που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στο ΕΣΥ αναφέρθηκε ο υπεύθυνος της κλινικής COVID-19 στο νοσοκομείο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» Γιάννης Καλομενίδης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (13/10) στην ΕΡΤ.
«Αυτό που συμβαίνει σε αντίθεση με το 2020 και τις αρχές του 2021, είναι ότι πλέον έχουμε μια πανδημία από μη covid», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ.
Όπως εξήγησε, από το τέλος της άνοιξης και το καλοκαίρι, ασθενείς οι οποίοι στα προηγούμενα κύματα δεν πήγαιναν στα νοσοκομεία, επιτρέποντας στα ιδρύματα να αφοσιωθούν σε νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού, τώρα αναγκαστικά πάνε.
«Και μάλιστα έρχονται σε πάρα πολύ κακή κατάσταση με παραμελημένα νοσήματα που πλέον είναι αργά για παρεμβάσεις, χάνοντας την ζωή τους, ενώ σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας του συστήματος, προ πανδημίας, θα μπορούσαμε να τους βοηθήσουμε».
«Άνθρωποι περίμεναν επί μήνες να κάνουν βιοψίες»
Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλομενίδη, από την μια ήταν ο φόβος που απέτρεπε τους ασθενείς από το να επισκεφθούν τα νοσοκομεία, «από την άλλη δεν μπορούσαν να βγάλουν άκρη», είπε χαρακτηριστικά.
«Αυτό έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας. Άνθρωποι περίμεναν επί μήνες να κάνουν βιοψίες στο δημόσιο για να διαγνωστούν και να πάρουν τον δρόμο της θεραπείας αλλά δεν τα κατάφεραν. Κάποιοι πήγαιναν στα ιδιωτικά, αλλά δεν έχουν όλοι τα λεφτά να πάνε. Αυτό εισπράττουμε τώρα».
Μάλιστα συμπλήρωσε ότι η υπερβάλλουσα θνητότητα για το 2020, δηλαδή οι παραπάνω θάνατοι από τον μέσο όρο, που ήταν 6% πέρσι δεν οφειλόταν εξ ολοκλήρου στον κορονοϊό.
«Μόνο το 25% δικαιολογούνταν από covid. Ζωές χαμένες από την αποδιοργάνωση που έφερε η πανδημία, υπήρχαν από πέρσι. Πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε στοιχεία, για επιπλέον 10% θνητότητα σε σχέση με το 2020, που σημαίνει ότι υπάρχει μια προϊούσα αποδιοργάνωση, δεν λαμβάνονται μέτρα και συζητάμε αποκλειστικά και μόνο για τον κορονοϊό, που και εκεί δεν τα πάμε καλά».
Αναλύοντας τους λόγους στους οποίους οφείλεται η υψηλή θνησιμότητα και από κορονοϊό, ο Γιάννης Καλομενίδης μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι υπάρχει για παράδειγμα, μια πανδημία ασθενών με καρκίνο, οι οποίοι δεν διαγιγνώσκονται έγκαιρα, δεν θεραπεύονται και πεθαίνουν πρώιμα αβοήθητοι, με κάποιους από αυτούς να έχουν πιθανότατα και covid, οπότε καταγράφονται ως θάνατοι από κορονοϊό, γιατί έτσι γίνεται παγκοσμίως. Ίσως επίσης, τώρα, εξαιτίας της καταπόνησης του προσωπικού και από τα μη covid περιστατικά, «να έχουμε να κάνουμε με μερική λειτουργική κατάρρευση του συστήματος που συμπαρέσυρε αυτή την φορά λόγω μη covid ασθενών και το φορτίο covid», είπε ο καθηγητής.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News