Καρκαβίτσας: Ο συμμαθητής μας στην Πάτρα – Κίνηση…για να γίνει πιο ευρέως γνωστό

Υπήρξαν μαθητές του 1ου Γυμνασίου Πατρών απόφοιτοι του οποίου ετοιμάζουν εκδηλώσεις

Καρκαβίτσας

Τι σχέση έχουν ο μεγάλος λογοτέχνης Ανδρέας Καρκαβίτσας, ο πρώην πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης και ο πρ. πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος; Ολοι τους, αποφοίτησαν από το Α΄ Γυμνάσιο Πατρών! Και μαζί με αυτούς, κι άλλες σημαντικές προσωπικότητες του πνεύματος και της πολιτικής.

Σήμερα, απόφοιτοι του θρυλικού αυτού σχολείου, προετοιμάζουν μια μεγάλη εκδήλωση για να γνωρίσουν οι Πατρινοί τη λαμπρή, αλλά συνάμα και άγνωστη ιστορία του σημαντικού αυτού διδακτηρίου, που δημιουργήθηκε πριν σχεδόν δύο αιώνες. Το Γυμνάσιο της Πάτρας θεσμοθετήθηκε το 1836 και άρχισε να λειτουργεί κανονικά το 1838.

Ονομάστηκε «Βασιλικόν Γυμνάσιο Πατρών», δεχόταν αποκλειστικά αγόρια και πρώτοι γυμνασιάρχες αυτού ήσαν οι κορυφαίοι φιλόλογοι, Αλέξανδρος Ραδινός (1840-1855) και ο Γεώργιος  Χρυσοβέργης (1838-1840)

Το πρώτο κτίριο στο οποίο στεγάστηκε το γυμνάσιο ήταν στην Ανω Πόλη, ενώ τρία χρόνια μετά την ίδρυση του μεταφέρεται σε κεντρικό σημείο της κάτω πόλης, στην οικία Γούναρη.

Το 1875 το σχολείο μεταφέρεται σε οίκημα της πλ. Γεωργίου Α΄, αργότερα στην σημερινή πλατεία Ομονοίας και το 1833 στην πλ. Ολγας. Σήμερα, ως γνωστόν, βρίσκεται στην Ανθούπολη.

Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑΣ

Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου 1865 στα Λεχαινά της Hλείας, όντας το μεγαλύτερο από τα έντεκα παιδιά του Ρουμελιώτη Δημητρίου Καρκαβίτσα και της Λεχαινιώτισας Αννας Σκαλτσά.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 1878 είχε έρθει στην Πάτρα ο Ανδρέας Καρκαβίτσας σε ηλικία 13 ετών, για να φοιτήσει στο μοναδικό γυμνάσιο της πόλης, έχοντας στα χέρια του το απολυτήριο του σχολαρχείου των Λεχαινών.

Καρκαβίτσας

Ιστορικό φυλλάδιο εκδήλωσης και απολυτήριο του 1909, του σημερινού Α΄ Γυμνασίου Πατρών

Στην Πάτρα εκείνης της εποχής, με τη σημαντική πνευματική κίνηση, ο Καρκαβίτσας ήρθε σε επαφή με τους Επτανήσιους λόγιους και συνδέθηκε με τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Στην Πάτρα μελέτησε ελληνική μυθολογία και ελληνική λογοτεχνία, καθώς και τους πεζογράφους της Α’ Αθηναϊκής Σχολής. Την περίοδο αυτή χρονολογείται ο άτυχος έρωτάς του για την Ιολάνθη Βασιλειάδη, από τη μορφή της οποίας θεωρείται πως εμπνεύστηκε για την ηρωίδα της Λυγερής (1896).

Το 1833, αποφοιτά από το Α΄ Γυμνάσιο Πατρών και γράφεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου θα πάρει το πτυχίο του πέντε χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 1888.
Ανάμεσα στους λογοτέχνες που έχουν αποφοιτήσει από το Α΄ Γυμνάσιο Πατρών, εκτός του μεγάλου Λεχαινιώτη λογοτέχνη που θεωρείται κύριος εκπρόσωπος του ηθογραφικού διηγήματος, μετά τον Παπαδιαμάντη, είναι επίσης ο μεσολογγίτης ποιητής Μιλτιάδης Μαλακάσης, ο καταξιωμένος δημοτικιστής λογοτέχνης Ηλίας Βουτιερίδης, ο Δημήτριος Γούναρης, ο Κωστής Στεφανόπουλος κ.ά.

ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μιλώντας στην «Π», ο αρχιτέκτονας Νεκτάριος Παπαδόπουλος, απόφοιτος του Α΄ Γυμνασίου σημειώνει: «Μια ομάδα παλαιών μαθητών του σχολείου, πήραμε την πρωτοβουλία να γνωρίσουμε στους Πατρινούς την ιστορική διαδρομή αυτού του Α΄ Γυμνασίου, που αποτελεί σημείο αναφοράς, όχι μόνο για την πόλη, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα.

Είναι ένα από τα αρχαιότερα Γυμνάσια που ιδρύθηκαν στο ελεύθερο ελληνικό κράτος και συγκεκριμένα το 4ο κατά σειρά, μετά από αυτά του Ναυπλίου, της Σύρας και της Αθήνας. Σπουδαίο, όχι μόνο για τους μαθητές του, αλλά και για τους καθηγητές που δίδαξαν σε αυτό…».