Καρκίνος παιδικής ηλικίας: Μια μέρα αγάπης για τους νικητές της ζωής
Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη! Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση και η ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα, οδηγούν σε ίαση τα περισσότερα παιδιά
«Ο καρκίνος είναι μία πολύ δύσκολη ασθένεια και ειδικά για εμάς τα παιδιά. Υπάρχει πολύς πόνος αλλά μπορεί να νικηθεί. Τα περισσότερα παιδιά τα καταφέρνουμε γιατί έχουμε πολύ καλούς γιατρούς και στη χώρα μας εφαρμόζονται όλες οι θεραπείες».
Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στα παιδιά έχει ιδιαίτερη σημασία να στέλνει μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας ένα παιδί που νίκησε τον καρκίνο.
Η Χριστίνα Τρίχα, που συμπτωματικά το βράδυ του Σαββάτου ήταν η νικήτρια στα «Πρόσωπα της Χρονιάς» της «Π», στην κατηγορία κοινωνία – πρόσωπα, μιλώντας χθες στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το τοπικό παράρτημα του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα», περιέγραψε τη δική της εμπειρία. «Ηταν πολύ δύσκολο το διάστημα που ήμουν ασθενής.
Επώδυνες εξετάσεις, θεραπείες και όλα αυτά που ένα παιδί δύσκολα μπορεί να αντέξει. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές μάς φροντίζουν πάρα πολύ κι έτσι τα περισσότερα παιδιά καταφέρνουμε και κερδίζουμε τη ζωή μας».
Σήμερα η Χριστίνα μαθήτρια της Α’ τάξεως του 5ου Λυκείου Πατρών είναι εθελόντρια της «Φλόγας» και αγωνίζεται να βοηθήσει τα παιδιά που νοσούν. «Η ‘’Φλόγα’’ είναι το σπίτι μας. Αναγκαστήκαμε να φύγουμε από την Πάτρα γιατί η θεραπεία διαρκεί πάρα πολύ και στον ξενώνα της ‘’Φλόγας’’ βρήκαμε ένα σπίτι. Ζούσαμε σαν μια οικογένεια και οι εθελοντές που έρχονταν και μας απασχολούσαν στο παιδότοπο μας έκαναν να ξεχνάμε τον πόνο μας και ότι βρισκόμαστε μακρά από τα σπίτια μας».
ΣΟΦΗ ΤΖΑΚΩΣΤΑ
Συγκλονιστική ήταν η κατάθεση της προσωπικής εμπειρίας της μαμάς και εθελόντριας της «Φλόγας», Σόφης Τζακώστα.
«…Στο άκουσμα του καρκίνου, ιδίως όταν πρόκειται για το παιδί σου, αισθάνεσαι ότι έχει ανοίξει η γη και σ’ έχει καταπιεί, δεν ξέρεις τι να κάνεις. Ο Κωνσταντίνος ήταν 5 ετών όταν διαγνώστηκε. Από τη μία στιγμή που έπαιζε με τους φίλους του την άλλη βρέθηκε ξαφνικά σε ένα νοσοκομείο, αντιμέτωπος με εξετάσεις, πολλές εξ αυτών επίπονες. Μείναμε για έναν χρόνο στην Αθήνα. Ξαφνικά έπρεπε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, όπως γραφειοκρατία, επιδόματα, κ.ά. Η οικογένεια διαλύθηκε, γιατί όταν νοσεί ένα παιδί νοσεί όλη η οικογένεια. Ο μικρότερος γιος μου και ο σύζυγός μου έμειναν στην Πάτρα. Ευτυχώς, ο καρκίνος στα παιδιά δεν είναι κληρονομικός. Ευτυχώς οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν πολύ καλή κατάληξη. Ευτυχώς, στη ζωή μας βρέθηκε η ‘’Φλόγα’’, που μας έδωσε αξιοπρέπεια στον αγώνα μας για την καθημερινότητά μας. Οταν ο Κωνσταντίνος ήταν σε σχήμα και δεν υπήρχε φάρμακο, η ‘’Φλόγα’’ έκανε προσπάθειες για να το βρει, μας έδωσε γιατρό, νοσηλευτές, ξενώνα, μας έκανε να νιώσουμε ότι σε αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι μας. Βγαίνοντας από το νοσοκομείο βρήκαμε μια μεγάλη αγκαλιά εδώ στην Πάτρα».
ΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Η εκπρόσωπος του Παραρτήματος Δυτικής Ελλάδας της «Φλόγας», Τασία Παπαϊωάννου που είναι από τους πρώτους γονιούς του Συλλόγου και αυτή που έστησε το παράρτημα στην περιοχή μας ανέφερε: « Η ‘’Φλόγα’’ μας φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια ζωής. Ξεκίνησε από μία χούφτα γονείς και γιατρούς που έζησαν το δράμα της ασθένειας του παιδιού και τις ελλείψεις που υπήρχαν στην θεραπευτική τους αντιμετώπιση. Σήμερα η ‘’Φλόγα’’ σε συνεργασία με τους αξιόλογους γιατρούς που διαθέτει η χώρα μας έχει καταφέρει να οργανώσει ένα άρτιο σύστημα φροντίδας των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο.
Είμαστε δίπλα στους γιατρούς μας και σε ότι μας ζητήσουν και είναι απαραίτητο για την φροντίδα των παιδιών μας ανταποκρινόμαστε άμεσα. Είμαστε δίπλα στις οικογένειες και τα παιδιά με κάθε τρόπο».
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΖΑΦΕΙΡΗ
Η ταμίας του τοπικού παραρτήματος της «Φλόγας» Αγγελική Ζαφείρη περιγράφοντας επιγραμματικά το έργο του Συλλόγου απαρίθμησε τα εξής: «Στη χώρα μας κάθε χρόνο νοσούν 300 παιδιά από καρκίνο. Η ‘’Φλόγα’’ προσφέρει δωρεάν καταφύγιο στις οικογένειες παιδιών και εφήβων απ’ όλη την Ελλάδα για όσο διάστημα είναι υποχρεωμένες να παραμείνουν στην Αθήνα για τη θεραπεία των παιδιών τους στα Ογκολογικά Τμήματα των δύο Παιδιατρικών Νοσοκομείων της Αθήνας και Νοσοκομεία ενηλίκων.
Χρηματοδοτούμε την προμήθεια εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού στα περισσότερα τμήματα των δύο νοσοκομείων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού, πληρώνουμε μισθοδοσίες γιατρών, νοσηλευτών και άλλου προσωπικού που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των ογκολογικών τμημάτων.
Χρηματοδοτούμε τη συμμετοχή της χώρας μας στη καθιέρωση και διενέργεια των «Διεθνών Συνεργατικών Πρωτοκόλλων Θεραπείας. Χρηματοδοτούμε το ΚΕΔΜΟΠ – Χάρισε Ζωή για την πιστοποίηση των δειγμάτων των εθελοντών δοτών μυελού των οστών».
Όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι της «Φλόγας» όλο αυτό το έργο στηρίζεται αποκλειστικά από τους απλούς πολίτες και ευαισθητοποιημένους επιχειρηματίες. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασαν για τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χαράλαμπο Μπονάνο και τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη που ανταποκρίνονται στα αιτήματα του Συλλόγου. Επίσης στον Δικηγορικό Σύλλογο Πατρών και στη νοσοκομειακή κοινότητα του Καραμανδανείου που με αφορμή τη σημερνή ημέρα έχουν τοποθετήσει κουτιά για την ενίσχυση της «Φλόγας» και μοιράζουν ενημερωτικό υλικό για τον καρκίνο στα παιδιά.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΟΝΑΝΟΣ
O αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος τόνισε πως «πρέπει να παρέχονται υπηρεσίες στα παιδιά που νοσούν από καρκίνο στον τόπο τους» τονίζοντας την αναγκαιότητα για να αποκτήσει η Πάτρα ένα σύγχρονο παιδιατρικό νοσοκομείο με ογκολογικό τμήμα που να καλύπτει τις ανάγκες όλου του δυτικού άξονα της χώρας.
«Απαιτούμε ως περιφερειακή αρχή επιτέλους η πολιτεία να ακούσει το αίτημά μας και να προχωρήσει άμεσα στη θεμελίωση ενός παιδιατρικού νοσοκομείου με όλα τα σύγχρονα τμήματα, με όλο το έμψυχο δυναμικό, που θα βοηθήσει όλες τις οικογένειες της περιφέρειάς μας να μην έχουν τις διαδρομές του θανάτου αλλά και της ταλαιπωρίας προς την Αθήνα, διότι πέραν από τον ψυχικό φόρτο της κάθε οικογένειας, έχουν να αντιμετωπίσουν πρόσθετα βάρη» ανέφερε και δήλωσε πως χρειάζεται «υπόκλιση τιμής και ευγνωμοσύνης» στη «Φλόγα» και στον εθελοντικό αγώνα που δίνουν τα μέλη της όλα αυτά τα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΒΕΛΗΣ
O διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης που ανταποκρίθηκε στο αίτημα της «Φλόγας» και μερίμνησε για την παραμονή της παιδιάτρου Αφροδίτης Γκινοπούλου μετά τη συνταξιοδότησή της και με την οικονομική συνδρομή της «Φλόγας» στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών ώστε να μη μείνουν ακάλυπτα τα παιδιά με καρκίνο εξήρε το έργο του Συλλόγου και πρόσθεσε:
«Ο στόχος όλων θα πρέπει να επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός νοσοκομείου, που να αντανακλά στις αναγκαιότητες που προκύπτουν. Ολοι μαζί μπορούμε να ενώσουμε δυνάμεις, υπάρχει σχέδιο και είναι η ώρα για να προχωρήσει το αίτημα προς την κεντρική εξουσία. Αποτελεί απαίτηση για τη δημιουργία ενός παιδιατρικού πανεπιστημιακού νοσοκομείου. Ηδη έχω συζητήσει το θέμα με την κεντρική διοίκηση και ιδιαίτερα με την κ. Γκάγκα, η οποία είδε τις συνθήκες λειτουργίας του μοναδικού παιδιατρικού νοσοκομείου στην ευρύτερη περιφέρεια και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε καλά νέα. Αγωνιζόμαστε για το θέμα αυτό και θα τα καταφέρουμε».
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΚΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
Η γιατρός της «Φλόγας» Αφροδίτη Γκινοπούλου, που όλο το διάστημα της πανδημίας προσφέρει κατ οίκον νοσηλεία στα παιδιά με καρκίνο επισήμανε: «Αυτό που προσφέρουμε εδώ στην Πάτρα είναι όταν διαγιγνώσκεται ένα παιδί με καρκίνο να ενημερώνουμε άμεσα τα ογκολογικά τμήματα και σε συνεργασία μαζί τους να το προετοιμάζουμε κατάλληλα και να το στέλνουμε για τη θεραπεία του στα ογκολογικά τμήματα. Το δεύτερο σκέλος είναι η παροχή ενδιάμεσης φροντίδας σε όλα τα παιδιά της Δυτικής Ελλάδας. Δηλαδή παρακολούθηση κατά τη θεραπεία τους, διενέργεια εξετάσεων κ.ά.».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News