Κατεδαφίσεις και έργα στις ακτές της Αχαΐας – Τι προβλέπει η μελέτη για τη διάβρωση στον Κορινθιακό
Τα προβλήματα διάβρωσης αποτελούν πηγή κινδύνου και έχουν προκαλέσει ζημιές σε κατοικίες και σε υποδομές
Εντονα προβλήματα διάβρωσης των ακτών παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο Κορινθιακός κόλπος. Τα τελευταία χρόνια το συνδυασμένο αποτέλεσμα από κύματα, ρεύματα και στερεομεταφορά, από τη μείωση της τροφοδοσίας των παράκτιων περιοχών με φερτά υλικά από τα ποτάμια και τους χείμαρρους και από την επίδραση παράκτιων έργων και λιμενικών υποδομών, είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση έντονων προβλημάτων διάβρωσης των ακτών.
Τα εν λόγω προβλήματα είναι πιθανό να εντείνονται και από την κλιματική αλλαγή, καθώς και τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Σε πολλές περιπτώσεις, η διάβρωση των ακτών έχει προκαλέσει ζημιές σε κατοικίες, σε τμήματα της ΠΕΟ Κορίνθου-Πατρών, σε τοπικού ενδιαφέροντος παραλιακές οδούς, σε δημόσιους χώρους αναψυχής, σε τοίχους περίφραξης ιδιοκτησιών, κ.λπ.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο παρεμβάσεων τοπικών φορέων, έχει θέσει τις τελευταίες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση (μέχρι τις 13 Ιανουαρίου 2024), τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα έργα προστασίας και αποκατάστασης των ακτών του Κορινθιακού κόλπου από το φαινόμενο της διάβρωσης, η οποία στο τμήμα της περιφερειακής ενότητας Αχαΐας, προβλέπει τις εξής παρεμβάσεις:
Στην περιοχή Ακράτα-Αιγείρα, στο ανατολικό τμήμα της ακτογραμμής προτείνεται η αναπλήρωση της ακτής να προστατευθεί από ύφαλο αναβαθμό παράλληλα στην ακτή, μήκους 300 μέτρων και 18 προβόλους. Σε δύο περιοχές προτείνεται η επανευθυγράμμιση της ακτής, λόγω της αρνητικής επίδρασης των κατασκευών που βρίσκονται πολύ κοντά στην ακτή. Καθώς επίσης και επισκευή του τοιχίου του δρόμου σε τμήματα της ακτογραμμής με συνολικό μήκος 350 μέτρων και επισκευή του δρόμου σε μήκος περίπου 120 μέτρων.
Στην περιοχή παραλίας Ποροβίτσης προβλέπεται κατασκευή θωράκισης της ακτής, εγκάρσιοι πρόβολοι, τεχνητή αναπλήρωση και έργα επανευθυγράμμισης σε δύο σημεία με καθαίρεση δύο μικρών ιδιωτικών μαντρών και αυλών από.
Στην παραλία Πλατάνου προβλέπεται η κατασκευή έξι εγκάρσιων προβόλων, με αναπλήρωση του ιζήματος της ακτής. Στο δυτικό τμήμα θα πραγματοποιηθεί αναπλήρωση της ακτής με ίζημα το οποίο θα προστατευθεί με την κατασκευή ύφαλου αναβαθμού σε όλο το μήκος, καθώς και με κατασκευή ενός εγκάρσιου προβόλου. Επίσης, προβλέπεται καθαίρεση πρόχειρων κατασκευών που βρίσκονται σε δύο θέσεις της παραλίας, με στόχο και την αποκατάσταση της αρχικής γραμμής παραλίας.
Στην περιοχή του Διακοπτού προβλέπεται αντικατάσταση τμήματος της θωράκισης του παραλιακού μετώπου με τεχνητή αναπλήρωση και εγκάρσιους προβόλους. Εργα τεχνητής αναπλήρωσης της ακτής με χρήση 14 εγκάρσιων προβόλων σε συνολικό μήκος περίπου 1.600 μέτρων. Επίσης, κρίνεται αναγκαίο να γίνουν οι εργασίες επισκευής του τοιχίου του δρόμου σε μήκος περίπου 600 μέτρων και καθαίρεση κατασκευών σε μήκος 80 μέτρων.
Στην περιοχή Σελιανίτικα–Λόγγος προβλέπονται έργα αναπλήρωσης της ακτής με την προσθήκη ενός εγκάρσιου προβόλου στο ανατολικό άκρο και έργα θωράκισης επί της ακτής. Επίσης, σε τέσσερα σημεία όπου παρουσιάζονται προβλήματα όπως σοβαρή υποσκαφή, βλάβη στο τοιχίο ή/και κατάπτωση της παραλίας, προτείνεται επανευθυγράμμιση.
Στα δυτικά της περιοχής Λαμπίρι προτείνονται έργα αναπλήρωσης, έργα επανευθυγράμμισης της ακτής στις δύο προβλήτες και έργα προστασίας πόδα μήκους περίπου 85 m.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι για την περιφερειακή αρχή το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών, την απασχολούσε από την πρώτη στιγμή ανάληψης των αρμοδιοτήτων της. Για τον λόγο αυτό, έχει ήδη προχωρήσει σε στροφή των χρηματοδοτικών της εργαλείων, ήδη από το προηγούμενο ΕΣΠΑ αλλά και για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, προκειμένου να στηρίξει μελέτες και τεχνικές παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται το έργο αποκατάστασης και θωράκισης της ακτογραμμής σε Αγιο Βασίλειο, Ακταίο και Ρίο, όπως και η προώθηση των παρεμβάσεων στην ακτή Καλαμακίου στην Δυτική Αχαΐα.
Οι παρεμβάσεις που αποτυπώνονται στην παρούσα μελέτη που ανατέθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προφανώς χαροποιεί την Περιφέρεια γιατί περιλαμβάνει μια μεγάλη έκταση του Κορινθιακού κόλπου, από την Κόρινθο μέχρι και το Λαμπίρι. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μπονάνος εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι ο συγχρονισμός της κεντρικής κυβέρνησης με τις παρεμβάσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, θα έχουν σύντομα απτά αποτελέσματα, στο παραλιακό μέτωπο της Αχαΐας, όπου η καταστροφή από την κλιματική αλλαγή χτυπάει ανελέητα τις ακτές.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News