Κατσανιώτης: Υπερπολύτιμο κεφάλαιο ο Ελληνισμός του εξωτερικού

Ο Αχαιός Υφυπουργός Εξωτερικών έδωσε συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Κατσανιώτης

Το μήνυμα πως η σύσφιξη των δεσμών του Απόδημου Ελληνισμού με το μητροπολιτικό κέντρο αποτελεί εθνική και πολιτική προτεραιότητα και ότι η Πολιτεία οφείλει έμπρακτα να είναι σταθερά δίπλα στους απανταχού Έλληνες, στέλνει με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης. Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής για τον Απόδημο Ελληνισμό, ο Ανδρέας Κατσανιώτης καθιστά σαφές ότι η Ελλάδα κινείται σ’ όλα τα επίπεδα, βάσει συγκροτημένου σχεδίου, προκειμένου να συνδεθεί ακόμη περισσότερο με τα παιδιά της που ζουν πέρα από τα σύνορά της και για να εντάξει λειτουργικά στον εθνικό κορμό όλους τους Έλληνες, όπου και αν αυτοί κατοικούν.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία του ρόλου του Απόδημου Ελληνισμού, ο υφυπουργός Εξωτερικών κάνει λόγο για τεράστιο και υπερπολύτιμο εθνικό κεφάλαιο της πατρίδας μας που «έχουμε χρέος και στόχο να ενώσουμε και να κινητοποιήσουμε για την προβολή της χώρας μας».

Ειδική μνεία κάνει ο Ανδρέας Κατσανιώτης στην «ανεκτίμητη συμβολή του παγκόσμιου Ελληνισμού στη δημιουργία διεθνούς ασπίδας έναντι της αυξανόμενης τουρκικής επιθετικότητας».

Ξετυλίγοντας το πλέγμα των πρωτοβουλιών του υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό, ο υφυπουργός εστιάζει στην ψηφιοποίηση των περίπου 130 ελληνικών διπλωματικών αρχών ανά τον κόσμο ώστε να εξυπηρετούνται οι απόδημοι εύκολα, γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατικές ταλαιπωρίες. «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των διπλωματικών μας αρχών προχωρά εντός χρονοδιαγράμματος και από το νέο έτος οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά» διαβεβαιώνει.

Παράλληλα, σημειώνει ότι εκσυγχρονίζονται οι μηχανισμοί Δημόσιας Διπλωματίας «ώστε να επικοινωνούμε άμεσα με τους πολίτες άλλων χωρών και να προβάλλουμε τις αξίες, τις ιδέες, τις επιδιώξεις και τις πολιτικές μας».

Επίσης, υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση εργάζεται στην κατεύθυνση ώστε η Πολιτεία να παρέχει όλα τα εργαλεία στα Ελληνόπουλα 4ης και 5ης γενιάς για να μην αποκοπούν από την γλώσσα, την ιστορία, τη θρησκεία και τον πολιτισμό μας.

Επιπροσθέτως, ανακοίνωσε πως προωθείται η δημιουργία μιας νέας κατηγορίας -ενός 12ου link- στην αρχική σελίδα του gov.gr με τίτλο «Απόδημοι». Η συγκεκριμένη επιλογή θα περιλαμβάνει ομαδοποιημένα όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αφορούν τους ομογενείς μας, όπως για παράδειγμα το νέο Μητρώο για τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, αντίγραφα ποινικού μητρώου, αναγνώριση ακαδημαϊκού πτυχίου κά.

Εξίσου, αναδεικνύει τη σημασία της θρησκευτικής διπλωματίας στην εξωτερική πολιτική. «Σήμερα, η θρησκευτική διπλωματία συνιστά κύρια παράμετρο της εξωτερικής μας πολιτικής, δεδομένου ότι έχουμε περάσει σε μια νέα εποχή στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, όπου ανέκαθεν τα θρησκευτικά ζητήματα είχαν εξέχουσα σημασία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Περαιτέρω, επικεντρώνεται στην «εξαιρετική» συνεργασία της Ελλάδας με την Κύπρο για θέματα Διασποράς, τόσο σε διμερές όσο και πολυμερές επίπεδο, και αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στο πλέγμα των περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, τα οποία βασίζονται σε κοινές αντιλήψεις για σειρά κρίσιμων ζητημάτων. Στέρεα «γέφυρα» και σταθερός κρίκος για την ενδυνάμωση των δεσμών των κρατών μας αποτελεί η Διασπορά μας, επισημαίνει.

Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών καυτηριάζει τη συμπεριφορά της Τουρκίας «ως ταραξία της διεθνούς νομιμότητας» και διαμηνύει πως η απάντηση στον αναθεωρητισμό της Άγκυρας είναι η αποτρεπτική ενίσχυση της πατρίδας μας σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Ακολουθεί η συνέντευξη του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέα Κατσανιώτη στον Δημήτρη Μάνωλη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

   

Ερ.: Κατά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του Απόδημου Ελληνισμού, δηλώσατε ότι ο οικουμενικός ελληνισμός πρέπει να είναι αναπόσπαστο, αναπόδραστο κομμάτι της χώρας. Στην κατεύθυνση αυτή, ποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνετε ως αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών για την ενίσχυση του δεσμού της πατρίδας μας τον Ελληνισμό της Διασποράς;

Απ.: Το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργείου Εξωτερικών περιλαμβάνει διευρυμένες και πολυδιάστατες αρμοδιότητες. Στον τομέα της κεντρικής μου ευθύνης βρίσκεται ο Απόδημος Ελληνισμός. Η μεγάλη Ελλάδα που είναι διασκορπισμένη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Το τεράστιο εθνικό κεφάλαιο της πατρίδας μας που έχουμε χρέος και στόχο να ενώσουμε και να κινητοποιήσουμε για την προβολή της χώρας μας. Παράλληλα, οφείλουμε και εμείς να δείξουμε, έμπρακτα, ότι η Πολιτεία είναι σταθερά δίπλα στους απανταχού Έλληνες. Για τον λόγο αυτό πρωτίστως υλοποιούμε ένα τεράστιο έργο για την ψηφιοποίηση των περίπου 130 διπλωματικών μας αρχών ανά τον κόσμο ώστε να εξυπηρετούμε τους απόδημους εύκολα, γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατικές ταλαιπωρίες. Παράλληλα, εκσυγχρονίζουμε τους μηχανισμούς Δημόσιας Διπλωματίας ώστε να επικοινωνούμε άμεσα με τους πολίτες άλλων χωρών και να προβάλλουμε τις αξίες, τις ιδέες, τις επιδιώξεις και τις πολιτικές μας. Ως χώρα διαθέτουμε τεράστια αποθέματα ήπιας ισχύος όπως είναι η ιστορία μας, ο πολιτισμός, η Δημοκρατία, η Διασπορά, η φιλοξενία, η παιδεία κ.α. που μας επιτρέπουν να δομήσουμε ένα ελκυστικό «αφήγημα». Ένα «αφήγημα» που προωθούμε με τα παραδοσιακά κανάλια και με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία όπως είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, εργαζόμαστε στην κατεύθυνση ώστε η πολιτεία να παρέχει όλα τα εργαλεία στα ελληνόπουλα 4ης και 5ης γενιάς για να μην αποκοπούν από την γλώσσα, την ιστορία, την Θρησκεία και τον πολιτισμό μας.

 

Ερ.: Ποια η συμβολή της ομογένειας στην προώθηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής; Πώς μπορούν να συμβάλλουν περαιτέρω οι Έλληνες ομογενείς που διαπρέπουν στο εξωτερικό;

Απ.: Οι συμπατριώτες μας που ζουν και προοδεύουν στο εξωτερικό συγκροτούν εκτός των συνόρων μας μια δεύτερη Ελλάδα που προκόβει και ξεχωρίζει με όπλα την εργατικότητα και την ελληνική δημιουργικότητα. Αποτελούν ένα ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο καθώς οργανωμένοι σε δυναμικές κοινότητες, συμβάλουν στην διατήρηση των ισχυρών δεσμών με την μητέρα πατρίδα και στην αναβάθμιση της θέσης της χώρας μας στην διεθνή σκηνή. Διαχρονικά, όχι μόνο σήμερα. Το διαπιστώνουμε άλλωστε και στις μέρες μας με την ανεκτίμητη συμβολή του παγκόσμιου Ελληνισμού στην δημιουργία διεθνούς ασπίδας έναντι της αυξανόμενης τουρκικής επιθετικότητας. Η ελληνική κυβέρνηση λοιπόν θεωρεί τον Ελληνισμό του εξωτερικού ένα υπερπολίτιμο κεφάλαιο. Ένα κεφάλαιο το οποίο όπως σας είπα προσφέρει διαχρονικά με πάθος και με ανιδιοτέλεια στην πατρίδα. Γι’ αυτό, άλλωστε, μία απ’ τις πρώτες πρωτοβουλίες μας ήταν ο νόμος για τη διευκόλυνση της ψήφου απ’ τον τόπο διαμονής των εκτός συνόρων συμπολιτών μας. Η σύσφιξη των δεσμών τους, με το Μητροπολιτικό Κέντρο αποτελεί προτεραιότητα. Προτεραιότητα εθνική, αλλά και πολιτική. Γιατί όλοι οι Έλληνες πρέπει να έχουμε λόγο για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Η Ελλάδα, λοιπόν, κινείται σ’ όλα τα επίπεδα, προκειμένου να συνδεθεί ακόμη περισσότερο με τα παιδιά της που ζουν πέρα από τα σύνορά της. Κινείται βάσει συγκροτημένου σχεδίου για να εντάξει λειτουργικά στον εθνικό κορμό όλους τους Έλληνες, όπου και αν αυτοί κατοικούν.

 

Ερ.: Ποιος είναι ο ρόλος της θρησκευτικής διπλωματίας;

Απ.: Η Θρησκευτική Διπλωματία είναι σύμφυτη με την εξωτερική πολιτική από την απαρχή του νεότερου ελληνικού κράτους. Η πατρίδα μας διατηρεί ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα άλλα Ελληνορθόδοξα Πρεσβυγενή ή παλαίφατα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων. Διατηρεί, επίσης, δεσμούς με τα νεοπαγή Πατριαρχεία και τις Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες και υποστηρίζει τις δράσεις και πρωτοβουλίες τους σε θέματα διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου, προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας, του περιβάλλοντος και της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Συμπαρίσταται, επίσης, στο έργο της Ιεράς Μονής του Όρους Σινά, του αρχαιότερου χριστιανικού μοναστικού καθιδρύματος στον κόσμο, τόπου σεβαστού για Χριστιανούς, Μουσουλμάνους, Ιουδαίους και μοναδικής αξίας κιβωτού πνευματικών και πολιτιστικών θησαυρών. Στο πλαίσιο της θρησκευτικής διπλωματίας, η Ελλάδα υποστηρίζει και προβάλλει τις διεθνείς πρωτοβουλίες και διαθρησκειακές επαφές των χριστιανικών, μουσουλμανικών και ιουδαϊκών φορέων και θεσμών της. Σήμερα, η Θρησκευτική Διπλωματία συνιστά κύρια παράμετρο της εξωτερικής μας πολιτικής, δεδομένου ότι έχουμε περάσει σε μια νέα εποχή στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, όπου ανέκαθεν τα θρησκευτικά ζητήματα είχαν εξέχουσα σημασία. Την τελευταία δεκαετία οι χριστιανικές κοινότητες της Μέσης Ανατολής έχουν δεχθεί τον μεγαλύτερο όγκο βίας, λόγω της αποσταθεροποίησης των κρατικών δομών. Η Ελλάδα συνεπικουρεί τις προσπάθειες για προστασία των θρησκευτικών κοινοτήτων από τις διώξεις και συμμετέχει στη διαφύλαξη θρησκευτικών μνημείων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Προς επίτευξη των στόχων αυτών, η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των Διεθνών Θεσμών, ενώ συνεργάζεται με όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Παράλληλα, η Ελλάδα υποστηρίζει τον διαθρησκειακό διάλογο ως μέσο για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ πιστών διαφορετικών θρησκειών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δίνει έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των δικαιωμάτων των θρησκευτικών κοινοτήτων, με σκοπό την πρόληψη κοινωνικών εντάσεων και κρίσεων. Αναγνωρίζει τη συμβολή του, μέσω της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, στην αντιμετώπιση και την αποτροπή φαινομένων ριζοσπαστικοποίησης που οδηγούν στην τρομοκρατία καθώς και στον βίαιο εξτρεμισμό.

Επίσης, η χώρα μας παρακολουθεί και στηρίζει σχετικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του από ετών διεξαγόμενου διαλόγου του Οικουμενικού Θρόνου με το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό. Η Ελλάδα, ως χώρα με πυκνή πολιτική εμπειρία, αξιοποιεί τις δυνατότητες της Θρησκευτικής Διπλωματίας, με στόχο την κατανόηση κάθε ετερότητας. Η πολυεπίπεδη και αλληλοεξαρτώμενη σήμερα παγκόσμια πραγματικότητα, καλεί να στηρίξουμε το διαθρησκειακό διάλογο. Τέλος, το Άγιον Όρος είναι το σημαντικότερο μοναστικό κέντρο του Ορθοδόξου κόσμου και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Υψηλές προτεραιότητες της εκκλησιαστικής διπλωματίας αποτελούν η ανάδειξη της μοναστικής κοινότητας ως κέντρου μείζονος πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Ερ.: Κατά την πρόσφατη συνάντησή σας με τον Επίτροπο Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας τονίσατε την ανάγκη για από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών και νέων δράσεων που θα ενισχύσουν τη σχέση των Αποδήμων με την πατρίδα. Ποια είναι η σημασία των τριμερών και πολυμερών συνεργασιών της χώρας μας μαζί με την Κύπρο για τη Διασπορά;

Απ.: Με τον Κύπριο Επίτροπο Προεδρίας για θέματα Διασποράς και Ομογένειας Φώτη Φωτίου έχουμε εξαιρετική συνεργασία και αναπτύσσουμε σημαντικές δράσεις στον τομέα της Διασποράς σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Κατά την πρόσφατη συνάντησή μας συμφωνήσαμε για την εντατικοποίηση των τριμερών συνεργασιών με χώρες όπως Ισραήλ, Αίγυπτος, Αρμενία και Λίβανος και την ενίσχυσή τους με νέες δράσεις και πρωτοβουλίες. Αποφασίσαμε επίσης την σύσταση υπηρεσιακής επιτροπής, που θα συντονίσει τη δημιουργία ενός μητρώου ακαδημαϊκών της διασποράς. Παράλληλα, καταλήξαμε πως το επιτυχημένο πρόγραμμα «Νόστος» που αφορά την απόδημη νεολαία και συνδιοργανώνουμε με Κύπρο και Αίγυπτο θα διεξαχθεί το 2022 στην Γαλλία ενώ εξειδικεύσαμε τις δράσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Εκδηλώσεις που θα έχουν ως επίκεντρο το Τορόντο του Καναδά.

Σας θυμίζω επίσης πως πριν από λίγες εβδομάδες Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος προχώρησαν στην υπογραφή μνημονίων συνεργασίας στον τομέα της Διασποράς. Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες λοιπόν σηματοδοτούν την στρατηγική σημασία που αποδίδει η Ελληνική Κυβέρνηση στο πλέγμα των περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, τα οποία βασίζονται σε κοινές αντιλήψεις για σειρά κρίσιμων ζητημάτων. Στέρεα «γέφυρα» και σταθερός κρίκος για την ενδυνάμωση των δεσμών των κρατών μας αποτελεί η Διασπορά μας. Πιστεύω σταθερά πως οι λαοί, οι άνθρωποι και οι κοινωνίες αποτελούν γέφυρες συνεργασίας για την ειρήνη, την ασφάλεια και την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και αξιών.

 

Ερ.: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ψηφιοποίηση των ελληνικών διπλωματικών αρχών στο εξωτερικό για την εξυπηρέτηση τόσο των ομογενών όσο και των πολιτών άλλων χωρών;

Απ.: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των διπλωματικών μας αρχών προχωρά εντός χρονοδιαγράμματος και από το νέο έτος οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά, εύκολα και χωρίς γραφειοκρατικές ταλαιπωρίες. Το έργο αφορά περίπου 130 διπλωματικές αρχές μας παντού στον κόσμο (84 Πρεσβείες, 37 Γενικά Προξενεία, 9 Μόνιμες Αντιπροσωπείες, 7 Προξενεία) και στην πλήρη εφαρμογή του θα εξυπηρετεί τους εκτός συνόρων συμπατριώτες μας για μια σειρά από διαδικασίες όπως πιστοποιητικό μόνιμου κατοίκου, ληξιαρχικές πράξεις, διαβατήρια, στρατολογικά κ.α. Εκτός όμως από αυτή την σπουδαία κατά την γνώμη μου δράση έχουμε αναλάβει ακόμα μια σημαντική πρωτοβουλία, πάντα σε συνεργασία με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

Προωθούμε λοιπόν την δημιουργία μιας νέας κατηγορίας -ενός 12ου link- στην αρχική σελίδα του gov.gr με τίτλο «Απόδημοι». Η συγκεκριμένη επιλογή θα περιλαμβάνει ομαδοποιημένα όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αφορούν τους ομογενείς μας όπως για παράδειγμα το νέο Μητρώο για τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, αντίγραφα ποινικού μητρώου, αναγνώριση ακαδημαϊκού πτυχίου κά. Πρόκειται για περίπου 60 υπηρεσίες διαφόρων υπουργείων που ήδη προσφέρονται ηλεκτρονικά αλλά είναι διάσπαρτες.

 

Ερ.: Ποια είναι η ανταπόκριση των ομογενών στην ενημερωτική καμπάνια για την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους προκειμένου να συμμετάσχουν στις επόμενες εθνικές εκλογές;

Απ.: Η διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές από τον μόνιμο τόπο κατοικίας αποτελεί υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας που η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποίησε. Βέβαια, θα θέλαμε το τελικό αποτέλεσμα να είναι καλύτερο. Γνωρίζετε πως η ΝΔ επιχείρησε δύο φορές τα τελευταία δυόμιση χρόνια να υλοποιήσει την ισχυρή της προεκλογική δέσμευση που είναι απλή και ξεκάθαρη: Διευκόλυνση, όλων των Ελλήνων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους χωρίς προϋποθέσεις και περιορισμούς. Αντί να πάρουν το αεροπλάνο και να έρθουν στην πατρίδα μας να ψηφίσουν, θέλουμε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να ασκήσουν το αναφαίρετο αυτό δικαίωμά τους από τον τόπο κατοικίας τους. Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς φοβούνται την Δημοκρατία και εχθρεύονται τους Απόδημους Έλληνες. Προέβαλαν αβάσιμα προσκόμματα στη βούλησή μας να θεσμοθετήσουμε μία εκλογική διαδικασία που θα έδινε τη δυνατότητα σε περισσότερους Έλληνες να λάβουν μέρος σε αυτή, γεγονός που μας οδήγησε στο σημερινό συμβιβαστικό αποτέλεσμα.

Τώρα, όμως, ο αγώνας στρέφεται στην πλήρη εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου, εξαντλώντας τις πολλές δυνατότητες που προσφέρει. Η σχετική ενημερωτική καμπάνια του Υπουργείου Εσωτερικών ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες και εκτιμώ ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε ασφαλή στοιχεία για την συμμετοχή των ομογενών μας στις επόμενες εθνικές εκλογές. Καλούμε όμως και τους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό να προβούν στην ανάλογη κινητοποίηση. Τα εμπόδια που τους έθεσε η Αριστερά, μπορούμε να τα καταργήσουμε μαζί στην επόμενη Βουλή η οποία για πρώτη φορά θα έχει βουλευτές μέλη του Απόδημου Ελληνισμού. Αρκεί να επισκεφθούν την ιστοσελίδα apodimoi.gov.gr και να ακολουθήσουν τα απλά βήματα για την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ώστε στο τέλος της τετραετίας να μπορούν να ψηφίσουν. Η μαζική συμμετοχή των Απόδημων στις επόμενες εκλογές θα αποδείξει σε όσους θέλουν το Έθνος μας διαιρεμένο σε Έλληνες εσωτερικού και Έλληνες εξωτερικού, ότι είμαστε πολλοί και είμαστε ενωμένοι.

 

Ερ.: Εκπροσωπήσατε την κυβέρνηση στη Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Σε ποια κατάσταση βρίσκεται η ελληνική ομογένεια και τα ελληνικά σχολεία στην Κωνσταντινούπολη;

Απ.: Έχω ήδη πραγματοποιήσει δύο επισκέψεις στην Κωνσταντινούπολη και έχω προσωπική εικόνα για την ζωντάνια της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της Ελληνικής μειονότητας. Πρόκειται για πολύ δυναμικούς ανθρώπους, με καινοτόμες ιδέες και πολλές δραστηριότητες και οφείλουμε να στηρίξουμε τις δράσεις τους και να αντιμετωπίσουμε τα έντονα πολλές φορές προβλήματά τους. Για παράδειγμα κατά την πρώτη μου επίσκεψη, τον περασμένο Οκτώβριο, οι διευθυντές των μειονοτικών μας σχολείων μου επισήμαναν ορισμένα ζητήματα που απαιτούν λύσεις. Όταν λοιπόν επέστρεψα στην Κωνσταντινούπολη, πριν από λίγες εβδομάδες με αφορμή την Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συνοδευόμουν από την Υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή. Μπορώ να σας πω ότι αυτή η αυτονόητη για εμένα άμεση ανταπόκριση της ελληνικής πολιτείας ενθουσίασε τα μέλη των μειονοτικών μας σχολείων.

 

Ερ.: Ποια είναι η εικόνα που αποκομίσατε από την οικονομική κατάσταση στην Τουρκία. Υπάρχει ανησυχία ότι ο Ερντογάν θα θελήσει να εξάγει την εσωτερική κρίση έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου;

Απ.: Από θέση αρχής δεν πρόκειται να σχολιάσω τις εσωτερικές εξελίξεις σε καμία χώρα, πολλώ δε μάλλον σε μία γειτονική. Ωστόσο, οφείλω να επαναλάβω κάτι που η Ελληνική κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζει συνεχώς: δεν έχουμε την παραμικρή τιμωρητική διάθεση προς την Τουρκία και προς την τουρκική κοινωνία.

Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημά σας, κοιτάξτε, δεν ανησυχούμε και δεν εφησυχάζουμε. Έχουμε μελετήσει προσεκτικά την συμπεριφορά της Τουρκιάς η οποία, δυστυχώς, συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως ταραξίας της διεθνούς νομιμότητας.

Επιχειρούμε λοιπόν και πετυχαίνουμε η Ελλάδα να προασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα την ώρα που η Τουρκία εδώ και 2 χρόνια έχει αλλάξει δόγμα. Η απάντηση στον αναθεωρητισμό της Άγκυρας είναι η αποτρεπτική ενίσχυση της πατρίδας μας σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Απόρροια αυτής της ενεργητικής στρατηγικής είναι και οι ιστορικές αμυντικές συμφωνίες που υπογράφει η πατρίδα μας.

Εμείς από την πλευρά μας υπογραμμίζουμε σε κάθε επίπεδο πως η μία και μόνη διαφορά μας με την Τουρκία, μπορεί να λυθεί. Ειρηνικά. Ας εγκαταλείψει λοιπόν η γείτονα την παραβατική συμπεριφορά και τις απειλές πολέμου και ας προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για την επίλυση της μοναδικής διαφοράς που έχουμε, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας Δεν ανησυχούμε λοιπόν, γιατί και ξέρουμε και είμαστε αποφασισμένοι.