Κεραμέως: Σημαντικά βελτιωμένο το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ – Ενσωματώθηκαν πολλές προτάσεις φορέων
«Oλοι οι αρμόδιοι φορείς συνέβαλαν καθοριστικά με τις προτάσεις τους στη διαμόρφωση του νέου πλαισίου και έτσι ήρθε στη Βουλή ένα σημαντικά βελτιωμένο σχέδιο» ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο πλαίσιο διοίκησης των ΑΕΙ, με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, να εγκαλεί την αξιωματική αντιπολίτευση διότι, όπως είπε, δεν ζήτησε ούτε μία συγνώμη για στέλεχος της, που την παρομοίασε με την κατηγορούμενη παιδοκτόνο.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης αντέδρασε, αντιτείνοντας ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να ζητήσει συγνώμη για όσα λέει περί σύνδεσης του κόμματος του με την επίθεση στο ραδιοσταθμό «Real».
Νέα κόντρα στη Βουλή ανάμεσα σε Κεραμέως και Σκουρλέτη για τις δηλώσεις Βερναδάκη
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας αρχικά επί του νομοσχεδίου, έκανε λόγο για «ένα νέο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που έχει τρεις στόχους: κωδικοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, που ήταν πάγιο αίτημα της ακαδημαϊκής κοινότητας, σαφές νομικό πλαίσιο για ζητήματα που εκκρεμούσαν εδώ και 77 χρόνια και νέες δυνατότητες και οφέλη για τους πολίτες». Όπως υποστήριξε η κ. Κεραμέως, «όλοι οι αρμόδιοι φορείς συνέβαλαν καθοριστικά με τις προτάσεις τους στη διαμόρφωση του νέου πλαισίου και έτσι ήρθε στη Βουλή ένα σημαντικά βελτιωμένο σχέδιο».
«Στα τρία χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ δρομολογήσαμε τις βασικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις», είπε και έκανε έναν απολογισμό των μέτρων που υλοποιήθηκαν στην εκπαίδευση, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ενώ «επί 12 χρόνια δεν είχε γίνει ούτε μία πρόσληψη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διόρισε 25.000 εκπαιδευτικούς».
«Το νομοθετικό πλαίσιο, αφορά τρεις κατηγορίες πολιτών. Τους φοιτητές, στους οποίους δίνονται περισσότερες ακαδημαϊκές επιλογές, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, που εκλέγονται με ένα πιο διαφανές και αξιοκρατικό σύστημα και τους παρέχονται περισσότερες ελευθερίες και την κοινωνία, στην οποία δίνεται πιο εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες ερευνητικών κέντρων», ανέφερε. Συμπλήρωσε δε, ότι «δίνονται κίνητρα στους έλληνες φοιτητές του εξωτερικού για να επιστρέψουν στη πατρίδα τους με εύκολη και γρήγορη αναγνώριση των πτυχίων τους, χωρίς να χρειάζεται να καταθέσουν την ατομική έκθεση».
Η υπουργός Παιδείας, στη συνέχεια, απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι το νομοσχέδιο έχει απέναντι του σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα, αντιτείνοντας ότι «από τα 460 άρθρα του, η κριτική εστιάζεται σε 10 άρθρα που αφορούν την διοίκηση ενώ στο υπόλοιπο μέρος υπάρχει η σύμπνοια της συγκλήτου». «Ναι, αλλάζουμε σήμερα τον τρόπο εκλογής της διοίκησης των ΔΕΠ και πάμε από ένα κυρίαρχο πρόσωπο, που ήταν ο πρύτανης σε ένα συλλογικό όργανο 11μελούς διοίκησης με ιδιαίτερες δικλείδες.
Η πολιτική μας αποπνέει αποκέντρωση, γιατί απεμπολούμε αρμοδιότητες για να πάνε στη διοίκηση ώστε οι πανεπιστημιακοί να είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της εκπαίδευσης. Δίνουμε λοιπόν νέες προοπτικές στη πανεπιστημιακή κοινότητα, παρέχοντας της πλήθος νέων εργαλείων. Αυτός ο νόμος αποσκοπεί σε μία συνολική αναβάθμιση των ΑΕΙ με περισσότερα εφόδια για το παρόν και το μέλλον της νέας γενιάς», επεσήμανε η υπουργός Παιδείας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News