Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Οργή Μπάιντεν για τον θάνατο των Αμερικανών στρατιωτών -Προειδοποίησε για αντίποινα

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν «βλέπει» φιλοϊρανικές ομάδες πίσω από την θανατηφόρα επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες στην Ιορδανία και προειδοποιεί με αντίποινα, ενώ τα γεγονότα οδηγούν προς κλιμάκωση στην Μέση Ανατολή.

Μέση

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν «βλέπει» φιλοϊρανικές ομάδες πίσω από την θανατηφόρα επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες στην Ιορδανία και προειδοποιεί με αντίποινα, ενώ τα γεγονότα οδηγούν προς κλιμάκωση στην Μέση Ανατολή.

 

Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Ιορδανία, ανακοίνωσε σήμερα η Ουάσινγκτον, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να προειδοποιεί με αντίποινα τους δράστες και να δείχνει φιλοϊρανικές ομάδες ως υπεύθυνες.

Είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώνονται στη Μέση Ανατολή μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα, ένα νέο στάδιο που εγείρει φόβους για κλιμάκωση των ήδη μεγάλων εντάσεων στην περιοχή, εν μέσω του ακήρυχτου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

 

«Σήμερα η Αμερική θρηνεί, θα λογοδοτήσουν»

«Σήμερα, η Αμερική θρηνεί. Τη χθεσινή νύχτα, τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά των δυνάμεών μας που σταθμεύουν στη βορειοανατολική Ιορδανία», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση.

 

«Μην έχετε καμιά αμφιβολία: όλοι όσοι ευθύνονται θα λογοδοτήσουν, όποτε και όπως θέλουμε”, πρόσθεσε, με απειλητικό τόνο.

 

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή (Centcom) ανακοίνωσε ότι 25 στρατιώτες τραυματίστηκαν σε αυτή τη βάση, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Ομάδα ριζοσπαστών φιλοϊρανών μαχητών πίσω από την επίθεση

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι επί του παρόντος «ξέρουμε ότι αυτό έγινε από μια ομάδα ριζοσπαστών φιλοϊρανών μαχητών που αναπτύσσουν δράση στη Συρία και το Ιράκ».

 

Οι στρατιώτες που σκοτώθηκαν, δήλωσε ο Δημοκρατικός πρόεδρος, «έθεταν σε κίνδυνο τη δική τους ασφάλεια για την ασφάλεια των Αμερικανών συμπατριωτών τους και των συμμάχων και εταίρων μας με τους οποίους πολεμάμε την τρομοκρατία».

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος συζήτησε για την κατάσταση σήμερα με την αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις και τους επικεφαλής της διπλωματίας, του Πενταγώνου και της CIA, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

 

Ο εκπρόσωπος της ιορδανικής κυβέρνησης Μουχάναντ Μουμπαϊντίν δήλωσε ότι η επίθεση δεν έγινε στην Ιορδανία αλλά είχε «στόχο τη βάση του Αλ-Τανφ στη Συρία», μια στρατηγικής σημασίας βάση του συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών που βρίσκεται σε ερημική περιοχή κοντά στα σύνορα της Ιορδανίας και του Ιράκ.

Στον λογαριασμό της στο Telegram, η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», ένα μόρφωμα μαχητών προερχόμενων από φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες, ανέλαβε την ευθύνη για «επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή το ξημέρωμα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη» εναντίον τριών βάσεων στο συριακό έδαφος, εκ των οποίων αυτές του Αλ-Τανφ και του Ρουκμπάν, που βρίσκονται πολύ κοντά.

 

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο Σάμι Αμπού Ζάχρι, εκπρόσωπος της Χαμάς, δήλωσε ότι ο θάνατος των τριών στρατιωτών «είναι ένα μήνυμα προς την αμερικανική κυβέρνηση: Η συνέχιση της αμερικανοσιωνιστικής επιθετικότητας στη Γάζα κινδυνεύει να προκαλέσει περιφερειακή ανάφλεξη με την οργή “όλου” του μουσουλμανικού κόσμου».

Σοβαρή εξέλιξη σε ένα εκρηκτικό περιβάλλον

Οι θάνατοι αυτοί των μελών του αμερικανικού στρατού σημειώνονται σε ένα εκρηκτικό περιβάλλον: στον πόλεμο στη Γάζα προστίθενται πολλαπλά πλήγματα και επιθέσεις μεταξύ του Ιράν και των συμμάχων του στην περιοχή (Χαμάς, Χεζμπολάχ) από τη μια πλευρά, και του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών και των εταίρων τους από την άλλη.

Από τα μέσα Οκτωβρίου, περισσότερα από 150 πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή με ρουκέτες έχουν στοχοθετήσει Αμερικανούς στρατιώτες όπως και στρατιώτες του συνασπισμού, στο Ιράκ και τη Συρία. Για τα πλήγματα αυτά, στα οποία μέχρι σήμερα δεν είχε σκοτωθεί κανένας Αμερικανός στρατιώτης, την ευθύνη αναλάμβανε γενικά η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ».

 

Η Ουάσινγκτον απάντησε με στοχευμένα πλήγματα στο Ιράκ, αλλά αυτές οι επιθέσεις παραμένουν επί του παρόντος περιορισμένες, καθώς το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επαναλάβει ότι δεν θέλουν μια περιφερειακή ανάφλεξη.

 

Νοτιότερα, από τις αρχές Ιανουαρίου, η Ουάσινγκτον έχει βομβαρδίσει επανειλημμένα θέσεις των Χούθι στην Υεμένη, φιλοϊρανών ανταρτών που στοχοθετούν τη διεθνή ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Ο εκπρόσωπος των Χούθι δήλωσε: «Ούτε η Αμερική ούτε κανένας άλλος θα μπορέσει να εμποδίσει την Υεμένη να εκπληρώσει το ανθρωπιστικό και ηθικό της καθήκον απέναντι στον βασανισμένο λαό της Γάζας».

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν αυτή την εβδομάδα από την Κίνα να μεσολαβήσει στην Τεχεράνη ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις των Χούθι, οι οποίες διαταράσσουν σημαντικά το παγκόσμιο εμπόριο.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ, σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, ενέτεινε τα πλήγματά του κατά του συριακού καθεστώτος και των φιλοϊρανικών ομάδων στη γειτονική χώρα. Το Ισραήλ αντιμετωπίζει επίσης στα βόρεια σύνορά του τακτικά ανταλλαγές πυρών με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, προσκείμενη στο Ιράν.