Κοινό Πάσχα φέτος για Ορθόδοξους, Καθολικούς και Προτεστάντες!

Την ώρα μάλιστα που έχει αναζωπυρωθεί ξανά η συζήτηση για κοινό εορτασμό

Πάσχα

Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σπάνιο.Μιλάμε για τον κοινό εορτασμό του Πάσχα , που θα έχουν φέτος οι Ορθόδοξοι και οι Καθολικοί (όπως και οι Προτεστάντες). Την ώρα μάλιστα που έχει αναζωπυρωθεί ξανά η συζήτηση για κοινό εορτασμό.

Αν και η μέθοδος υπολογισμού της ημέρας για τα δύο μεγάλα δόγματα είναι κοινή, το ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία χρησιμοποιεί το Ιουλιανό ημερολόγιο και όχι το Γρηγοριανό, το νέο, περιπλέκει τα πράγματα.

Το Πάσχα είναι η πρώτη Κυριακή, μετά την πρώτη πανσέληνο μετά την πρώτη ημέρα της άνοιξης, την 21η Μαρτίου, δηλαδή την εαρινή ισημερία.

Ωστόσο οι ορθόδοξες εκκλησίες χρησιμοποιούν το Ιουλιανό ημερολόγιο που δεν είναι ιδιαίτερα ακριβές. Σε σχέση με το Γρηγοριανό, που καθιερώθηκε το 1582, είναι 14 ημέρες πίσω, μια διαφορά που μεγαλώνει κατά μία ημέρα κάθε αιώνα.

Έτσι οι ορθόδοξες εκκλησίες είναι σαν να υπολογίζουν ως πρώτη ημέρα της άνοιξης τις 3 Απριλίου και από εκεί μετρούν για την πανσέληνο και την πρώτη Κυριακή.

Πέρυσι, το 2024, η διαφορά ήταν στο μέγιστο: 31 Μαρτίου για τους Καθολικούς και 5 Μαΐου για τους ορθόδοξους.

Η χρονική σύμπτωση είναι σχετικά σπάνια. Τη τελευταία δεκαετία γιόρτασαν όλοι οι Χριστιανοί μαζί το 2014 και το 2017. Μετά το 2025, ο επόμενος κοινός εορτασμός είναι το 2028, και στη συνέχεια το 2031 και το 2034. Με άλλα λόγια πέφτει δυο με τρεις φορές κάθε δεκαετία.

Αν δεν υπάρξει μια απόφαση, η σύμπτωση θα γίνεται όλο και πιο σπάνια και το ορθόδοξο Πάσχα θα πέφτει όλο και πιο αργά.

Η φετινή σύμπτωση δεν πέρασε απαρατήρητη από τον Πάπα Φραγκίσκο που κατά καιρούς είχε εκφράσει την επιθυμία του να δει το Καθολικό και το Ορθόδοξο Πάσχα να εορτάζονται την ίδια ημερομηνία. Τον Ιανουάριο έλεγε, για παράδειγμα, ότι το Πάσχα δεν ανήκει σε συγκεκριμένη εκκλησία ή ημερομηνία.

«Ανανεώνω την έκκλησή μου ώστε αυτή η σύμπτωση να χρησιμεύσει ως έκκληση προς όλους τους Χριστιανούς να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα προς την ενότητα γύρω από μια κοινή ημερομηνία για το Πάσχα», είχε πει για να προσθέσει: «Η Καθολική Εκκλησία είναι ανοιχτή στο να αποδεχθεί την ημερομηνία που όλοι θέλουν: μια ημερομηνία ενότητας».

Αν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει εκφράσει και αυτός την υποστήριξή του προς ένα κοινό εορτασμό, πολλοί ορθόδοξοι παραμένουν επιφυλακτικοί, χωρίς να λείπουν και αυτοί που αμφιβάλλουν αν θα δούμε σύντομα κάτι τέτοιο.

Η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία, για παράδειγμα, έχει εκφράσει τη διαφωνία της και ζητά απόφαση πανορθόδοξης συνόδου, η οποία από μόνη της είναι ελάχιστα πιθανή με δεδομένο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει βαθιές διαφωνίες μεταξύ εκκλησιών που σχεδόν σίγουρα θα απόσχουν από τις εργασίες της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σοκ στην Καλλιθέα: Το θύμα μετέδιδε live τη στιγμή της δολοφονίας του – Η σύζυγος κατέρρευσε στον τόπο της εκτέλεσης – Συγκλονιστικό BINTEO

Πάτρα: Σοκ 3,5 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς – Στους δημότες από το 2026 το τέλος ταφής

Ο Λευκός Οίκος υιοθετεί το σενάριο «εργαστηριακής διαρροής» για τον κορονοϊό: Στο στόχαστρο ο Φάουτσι

Χαμηλοί οι τζίροι στην πασχαλινή αγορά της Πάτρας σε σχέση με πέρυσι: Μειωμένη κίνηση, απουσία ψυχολογίας

Καιρός: Καλοκαιρινό σκηνικό για τους τελευταίους εκδρομείς του Πάσχα – Πού θα βρέξει, η πρόγνωση για την Πατρα

Η S&P αναβάθμισε την Ελλάδα σε «BBB» – Κ. Χατζηδάκης: Απάντηση στην καταστροφολογία

Πάτρα: Μεγάλο Σάββατο με ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ – Τι ισχύει για το ωράριο

Η κορύφωση της εξόδου για το Πάσχα: Γενική εξόρμηση από στεριά και από θάλασσα!

Κατάνυξη και ελπίδα στην Πάτρα: Η Πρώτη Ανάσταση στον Άγιο Δημήτριο ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ