Κορονοϊός: 17 εισαγωγές στην εφημερία του «Αγίου Ανδρέα» – Δύο στους 3 ασθενείς μεταδοτικοί μετά από 5 ημέρες νόσησης
Χθες, νοσηλεύονταν 53 ασθενείς στις Κλινικές Κορονοϊού του «Αγίου Ανδρέα», 30 στις Κλινικές Κορονοϊού του ΠΓΝΠ, τέσσερα παιδιά στην Παιδιατρική Κλινική και τέσσερις διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ.
Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν η προχθεσινή εφημερία για τον «Αγιο Ανδρέα». Πέραν των άλλων περιστατικών που επισκέφτηκαν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ήταν και δεκάδες διαγνωσμένα και ύποπτα κορονοϊού εκ των οποίων τα 17 παραπέμφθηκαν για εισαγωγή.
Πρόκειται για συνέπεια της επιστροφής των πολιτών που ήταν για διακοπές ή για κάτι τυχαίο και περιστασιακό. Σε κάθε περίπτωση, η πορεία της νόσου τελεί υπό παρακολούθηση και αναλόγως θα ληφθούν τα προβλεπόμενα μέτρα.
Οι ειδικοί, πάντως, συνιστούν σε όσους επιστρέφουν από διακοπές να μην έρχονται σε άμεση επαφή χωρίς μάσκα με τα πρόσωπα της οικογένειάς τους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Παράλληλα, για ένα πενθήμερο να ελέγχονται με ράπιντ τεστ.
Χθες, νοσηλεύονταν 53 ασθενείς στις Κλινικές Κορονοϊού του «Αγίου Ανδρέα», 30 στις Κλινικές Κορονοϊού του ΠΓΝΠ, τέσσερα παιδιά στην Παιδιατρική Κλινική και τέσσερις διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ.
«Παρακολουθούμε την πορεία των κρουσμάτων και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες τις αναλύσεις από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου και την κ. Μουζάκη ώστε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα» μας είπε ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης.
ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ
Περίπου δύο στους τρεις ασθενείς με Covid-19 (το 65%) συνεχίζουν να μεταδίδουν τον κορονοϊό, να είναι δηλαδή μολυσματικοί, πέντε μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων τους, ενώ ο ένας στους τέσσερις (24%) επτά μέρες μετά τα αρχικά συμπτώματα, αν και με μειωμένο πλέον ιικό φορτίο, δείχνει η πιο ολοκληρωμένη μελέτη του είδους της από Βρετανούς επιστήμονες. Η μέση διάρκεια της μεταδοτικότητας είναι πέντε μέρες.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι μόνο ο ένας στους πέντε είναι μολυσματικός πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων (βήχας, πυρετός, απώλεια γεύσης/όσφρησης, πονόλαιμος, μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλος, απώλεια όρεξης κ.ά.). Η μελέτη έδειξε ακόμη, ότι η εμφάνιση των συμπτωμάτων γίνεται κατά μέσο όρο τρεις μέρες πριν την κορύφωση του ιικού φορτίου.
Η έρευνα επίσης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα λεγόμενα τεστ πλευρικής ροής ή γρήγορα τεστ αντιγόνου είναι λιγότερο ακριβή κατά τις πρώτες μέρες της λοίμωξης, δίνοντας ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα περίπου στο ένα τρίτο των περιπτώσεων (η ακρίβειά τους είναι 67% στην αρχική φάση της νόσου). Αντίθετα, είναι πολύ πιο ακριβή (92%) στο να ανιχνεύουν αν κάποιος έχει πάψει να είναι μεταδοτικός στο τέλος της νόσησής του, οπότε μπορεί να σταματήσει την απομόνωσή του.
ΣΥΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ
Σε πολλές χώρες η σύσταση πλέον των υγειονομικών αρχών είναι ότι, όταν κανείς διαγνωστεί με κορονοϊό, αυτοαπομονώνεται για πέντε μέρες και μετά, για άλλες πέντε μέρες, αποφεύγει να συναντά ευπαθή άτομα στην Covid-19 (π.χ. ηλικιωμένους, ανοσοκατασταλμένους κ.ά.).
Επίσης να κάνουν ράπιντ τεστ από την έκτη μέρα. Αν έχουν δύο στη σειρά αρνητικά τεστ (όχι μόνο ένα), τότε είναι ασφαλές να σταματήσουν την απομόνωσή τους. Αν τα γρήγορα τεστ συνεχίζουν να βγαίνουν θετικά ή αν δεν έχουν στη διάθεση τους τέτοια τεστ για να κάνουν αυτοέλεγχο, τότε πρέπει να παραμείνουν σε απομόνωση για όσο καιρό το τεστ βγαίνει θετικό, αν και μπορούν να βγουν από την απομόνωση τη δέκατη μέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων, αλλά με προσοχή για τους άλλους.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News