Κορονοϊός: Γιατί ανησυχεί η αύξηση των διαγνώσεων στη Δυτική Ελλάδα – Πότε θα αρθούν τα μέτρα
200 συμπολίτες μας νοσηλεύονται σε ΠΓΝΠ, «Αγιο Ανδρέα» και νοσοκομείο Αγρινίου.
Τους 200 φτάνουν οι νοσηλευόμενοι από κορονοϊό σε ΠΓΝΠ, «Αγιο Ανδρέα» και νοσοκομείο Αγρινίου. Οι νέες διαγνώσεις παραμένουν υψηλά και ιδιαίτερα στη γειτονική Αιτωλοακαρνανία, η οποία χθες ξεπέρασε και την Αχαΐα.
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, χθες, άνοιξε και η τέταρτη Κλινική Κορονοϊού, όπως μας ανέφερε ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, καθώς οι νοσηλευόμενοι έφτασαν τους 77. Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύονταν δύο παιδιά στην Παιδιατρική Κλινική και 13 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ. Στον «Αγιο Ανδρέα» νοσηλεύονταν 46 ασθενείς στις Κλινικές Κορονοϊού και 8 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ. Στο νοσοκομείο Αγρινίου νοσηλεύονταν 52 ασθενείς με κορονοϊό.
28.933 ΝΕΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΕΙΣ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19, που καταγράφηκαν χθες ήταν 28.933. Από αυτά τα 542 ήταν στην Αχαΐα, τα 596 στην Αιτωλοακαρνανία και τα 343 κρούσματα στην Ηλεία. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 ήταν 49. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 351.
ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΛΥΜΑΤΑ
Την εβδομάδα 21 έως 27 Μαρτίου παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 14 έως 20 Μαρτίου 2022, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε 8 από τις 13 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, πτωτικές τάσεις σε 4 περιοχές και σταθεροποιητικές τάσεις σε μία περιοχή.
Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής (+41%), στα Ιωάννινα (+108%), στον Αγιο Νικόλαο (+233%) και στο Ηράκλειο (+291%). Οριακή ήταν η αύξηση στην Πάτρα (+20%), στο Ρέθυμνο (+13%), στα Χανιά (+29%) και στη Θεσσαλονίκη (+29%).
ΑΝΤΙΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ
Διαθέσιμο προς χορήγηση σε ενηλίκους και παιδιά άνω των 12 ετών είναι από προχθές το αντιιικό φάρμακο Nirmatrelvir/Ritonavir της εταιρείας Pfizer.
Για τη χορήγησή του ακολουθείται η εξής διαδικασία: Ο θεράπων ιατρός υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτηση, την οποία εγκρίνει ειδική επιτροπή, συνταγογραφεί το φάρμακο και ο ασθενής το λαμβάνει σπίτι του με κούριερ. Η αίτηση θα πρέπει να γίνει εντός τριών ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Για να εγκριθεί η αίτηση, ο ασθενής θα πρέπει να έχει τουλάχιστον έναν από τους εξής παράγοντες κινδύνου: μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, αναμονή για μεταμόσχευση οργάνου, κυστική ίνωση, καρκίνο συμπαγούς οργάνου υπό θεραπεία, αιματολογικές κακοήθειες, πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς ανοσοανεπάρκειες, HIV (υπό προϋποθέσεις), ηλικία 75 ετών και άνω. Επιπλέον, χορηγείται και σε άτομα με δύο ή περισσότερους από τους εξής παράγοντες κινδύνου: ηλικία 65 ετών και άνω, δείκτη μάζας σώματος 35 και άνω, σακχαρώδη διαβήτη υπό θεραπεία, χρόνια νεφρική νόσο (υπό προϋποθέσεις και όχι με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια), χρόνια ηπατική νόσο, καρδιαγγειακή νόσο, πνευμονική ίνωση, χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία, θαλασσαιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία.
ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΜΕΤΡΩΝ
Εντός του Απριλίου αναμένεται να αρθούν σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα μας.
Μεταξύ αυτών, είναι και η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή ενός αρνητικού τεστ για την πρόσβαση, κυρίως σε εξωτερικούς χώρους σε εστίαση και χώρους διασκέδασης. Σε κάθε περίπτωση, ο ακριβής χρόνος άρσης των μέτρων θα κριθεί και από την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας, όπου το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει ιδιαίτερα υψηλός και η πορεία συρρίκνωσης των σκληρών δεικτών έχει ανακοπεί, χωρίς ωστόσο, η εν εξελίξει πανδημία να πιέζει το ΕΣΥ.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News