Κορονοϊός: «Πάνω από 5.000 την ημέρα» ο πραγματικός αριθμός των νεκρών στην Κίνα

Αξιωματούχος του ΠΟΥ αμφισβητεί την αξιοπιστία των αριθμών που αναφέρει το Πεκίνο.

Κορονοϊός

Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα από Covid-19 στην Κίνα, δείχνει νέα ανεξάρτητη εκτίμηση, η οποία έρχεται σε δραματική αντίθεση με τα επίσημα στοιχεία που αναφέρει η χώρα.

Η Airfinity, βρετανική εταιρία που ειδικεύεται στη συλλογή δεδομένων υγείας, εκτίμησε τον πραγματικό απολογισμό με μαθηματικά μοντέλα, τα οποία έδειξαν επίσης ότι οι νέες λοιμώξεις ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο την ημέρα.

Οι εκτιμήσεις «έρχονται σε έντονη αντίθεση με τα επίσημα στοιχεία που καταγράφουν 1.800 κρούσματα και μόνο επτά επίσημους θανάτους κατά την τελευταία εβδομάδα» ανέφερε η εταιρία.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας (NHC) δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχόλιο. Την Πέμπτη ανέφερε μηδενικούς νέους θανάτους -19 και 2.966 νέες συμπτωματικές λοιμώξεις στις 21 Δεκεμβρίου.

Τα ασυμπτωματικά κρούσματα δεν καταγράφονται μετά τη χαλάρωση της σκληρής πολιτικής «μηδενικής Covid», χαλάρωση την οποία ακολούθησε απότομη έξαρση της επιδημίας.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε την Τετάρτη ότι η Κίνα ίσως δυσκολεύεται στην καταμέτρηση των κρουσμάτων καθώς αντιμετωπίζει μεγάλη αύξηση στα κρούσματα.

«Σύμφωνα με ανεκδοτολογικές αναφορές οι μονάδες εντατικής θεραπείας γεμίζουν» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο διευθυντής έκτακτων καταστάσεων του ΠΟΥ Μάικ Ράιαν.

Η Airfinity ανέφερε ότι η ανάλυση κινδύνου υποδηλώνει ότι 1,3 εκατ. έως 2,1 εκατ. άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν στο τωρινό ξέσπασμα της επιδημίας.

Αναλύσεις με βάση άλλα μοντέλα επίσης προβλέπουν ακόμα και 2,1 εκατ. θανάτους.

Αυτή την εβδομάδα, κορυφαίος ειδικός στην Κίνα δήλωσε ότι μόνο οι θάνατοι από πνευμομνία και αναπνευστική ανεπάρκεια έπειτα από λοίμωξη θα προσμετρώνται στους νεκρούς της Covid-19.

Όπως σχολίασε η δρ Λουίζ Μπλερ, επικεφαλής Εμβολίων και Επιδημιολογίας στην Airfinity, «διαφέρει σε σχέση με άλλες χώρες που καταγράφουν τους θανάτους εντός ενός χρονικού εύρους μετά το θετικό τεστ» και μπορεί «να υποβαθμίζει τον αριθμό των θανάτων που βλέπουμε στην Κίνα».