Κορoνοϊός: Πόσο γρήγορα εκδηλώνονται τα συμπτώματα; Τι σημαίνει αυτό για τη μεταδοτικότητα του
Τις αλλαγές στο χρόνο επώασης του κορωνοϊού ανάλογα με τις μεταλλάξεις του επισημαίνει νεότερη κινεζική μελέτη
Ο κορoνοϊός μπορεί ακόμα να συνεχίζει να μολύνει άτομα σε όλον τον πλανήτη, τα συμπτώματά του όμως πλέον εμφανίζονται γρηγορότερα.
Ειδικότερα, ο χρόνος από τη μόλυνση έως την πιθανή εμφάνιση συμπτωμάτων -η περίοδος επώασης– είναι σήμερα σημαντικά μικρότερος απ’ ό,τι ήταν στην αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.
Κινέζοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου εξέτασαν δεδομένα από 142 διαφορετικές μελέτες καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας με στοιχεία περισσότερων από 8.100 ασθενών. Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που μολύνθηκαν με την παραλλαγή Άλφα -το αρχικό στέλεχος του ιού που εμφανίστηκε στην Ουχάν το 2019- είχαν περίοδο επώασης κατά μέσο όρο πέντε ημέρες.
Όταν όμως εμφανίστηκε το στέλεχος Omicron, η περίοδος επώασης είχε μειωθεί σε λιγότερο από 3,5 ημέρες, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Στη δεδομένη στιγμή της πανδημίας, τα ευρήματα έχουν πραγματική σημασία, διότι «ο προσδιορισμός της περιόδου επώασης των διαφόρων παραλλαγών είναι βασικός παράγοντας για τον καθορισμό της περιόδου απομόνωσης για τους ανθρώπους που είναι θετικοί στην COVID-19», εξηγεί η ερευνητική ομάδα.
«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι ο SARS-CoV-2 εξελίχθηκε και μεταλλάχθηκε συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας» δήλωσε η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Min Liu, του Τμήματος Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου.
Πώς άλλαξε η περίοδος επώασης
Η ικανότητά του ιού να μεταδίδεται, το επίπεδο σοβαρότητας και η περίοδος επώασης άλλαζε συνεχώς όσο ο κορoνοϊός μεταλλασσόταν.
Αρχικά, το στέλεχος Άλφα είχε μέσο χρόνο επώασης πέντε ημέρες, πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη περίοδος, σε σύγκριση με άλλες ιογενείς λοιμώξεις από κορoνοϊούς, όπως το κοινό κρυολόγημα, ή η γρίπη.
Έπειτα, με την εμφάνιση του στελέχους Βήτα τον Μάιο του 2020, ο εν λόγω ρυθμός επώασης είχε μειωθεί σε περίπου 4,5 ημέρες.
Στη συνέχεια, το πιο νοσηρό στέλεχος Δέλτα, που εμφανίστηκε το 2021, παρουσίαζε συντομότερη περίοδο επώασης, περίπου 4,4 ημέρες, κατά μέσο όρο.
Καταλήγοντας πλέον στη μετάλλαξη Omicron, ο χρόνος αυτός μειώθηκε σε 3,4 ημέρες, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την κινεζική ομάδα.
Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι ο χρόνος μπορεί να διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, καθώς οι αριθμοί της μελέτης αφορούσαν το μέσο όρο: «Σε αυτή τη μελέτη, η συντομότερη μέση επώαση που αναφέρθηκε ήταν 1,8 ημέρες και η μεγαλύτερη επώαση ήταν 18,8 ημέρες», σημείωσαν οι ερευνητές.
Πηγή: ygeiamou.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News