Κυβέρνηση: Εξεταστική Επιτροπή «χωρίς εξαιρέσεις» για τον ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998 έως σήμερα

Πρωτοβουλία της ΝΔ για πλήρη διερεύνηση του συστήματος επιδοτήσεων – Ανοικτό το ενδεχόμενο ελέγχου και δικών της υπουργών

Κυβέρνηση: Εξεταστική Επιτροπή «χωρίς εξαιρέσεις» για τον ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998 έως σήμερα

Πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει σε βάθος όλες τις πτυχές της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ίδρυσή του το 1998 έως και σήμερα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη. Όπως δήλωσε, η σχετική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή.

Στόχος: Διαφάνεια και κάθαρση σε ένα σύστημα με ιστορικά προβλήματα
Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία βασίζεται στη μελέτη της σχετικής δικογραφίας και έχει ως σκοπό την ανάδειξη των παθογενειών, την απόδοση ευθυνών και την εξυγίανση του μηχανισμού των αγροτικών επιδοτήσεων.

Όπως είπε, η πρόταση αφορά το σύνολο της περιόδου λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς χρονικούς ή πολιτικούς περιορισμούς, ενώ κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την πρωτοβουλία, «ώστε να μην υπάρξει καμία σκιά συγκάλυψης».

«Δεν αποκλείουμε δικούς μας υπουργούς» – Αναζήτηση ευθυνών χωρίς εξαιρέσεις
Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση υποτιμά το πρόβλημα εστιάζοντας στη θεσμική διερεύνηση και όχι στις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι η πρόταση εξεταστικής είναι το ακριβώς αντίθετο της υποτίμησης.

«Δεν αποκλείουμε δικούς μας υπουργούς», δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι το Δημόσιο έχει καταβάλει πρόστιμα ύψους 2,37 δισ. ευρώ λόγω παρατυπιών, γεγονός που καθιστά επιτακτική τη διερεύνηση σε βάθος, και όχι την επιλεκτική απόδοση ευθυνών σε συγκεκριμένες περιόδους.

Τα αντικείμενα διερεύνησης της Επιτροπής
Η προτεινόμενη Εξεταστική Επιτροπή θα εξετάσει:

  • Τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998 έως σήμερα
  • Τις πράξεις των εκάστοτε διοικήσεων του Οργανισμού
  • Τις εισηγήσεις προς τις πολιτικές ηγεσίες και την ανταπόκρισή τους
  • Ποιοι υπουργοί προώθησαν υποθέσεις απάτης στη Δικαιοσύνη
  • Τη διενέργεια και τα αποτελέσματα διασταυρωτικών ελέγχων
  • Τον ρόλο του Τεχνικού Συμβούλου και τις σχέσεις του με τον Οργανισμό
  • Το σύστημα εσωτερικών ελέγχων και τις τυχόν αθέμιτες επιρροές
  • Το θέμα της «τεχνικής λύσης» και τον καθορισμό βοσκοτόπων
  • Την μη υλοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης και τη σχέση τους με δασολόγιο και κτηματολόγιο

Αποστάσεις από ποινικές διώξεις – Αρμόδια η Δικαιοσύνη
Ο κ. Μαρινάκης διευκρίνισε ότι τα στοιχεία που εστάλησαν από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για δύο πρώην υπουργούς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, καθώς δεν έχουν ασκηθεί διώξεις και δεν υπάρχει αξιολόγηση κατά τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα.

Παρόλα αυτά, επισήμανε πως η εξεταστική θα συμβάλει στην ανάδειξη ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών, χωρίς κομματικές παρωπίδες και χωρίς περιορισμό στα πολιτικά πρόσωπα.

Κάλεσμα προς όλα τα κόμματα – «Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων»
«Προτάσσουμε τη ριζική αντιμετώπιση ενός σοβαρού διαχρονικού προβλήματος από την υποκριτική κομματική εκμετάλλευση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καλώντας όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις να υπερψηφίσουν την πρόταση.

Η κυβέρνηση, όπως είπε, επιδιώκει «να διερευνηθούν τα πάντα, χωρίς καμία σκιά συγκάλυψης», με τελικό στόχο ένα σύστημα επιδοτήσεων αξιόπιστο, διαφανές και αποδοτικό προς όφελος του πρωτογενούς τομέα και της χώρας.