Λ. Αναστασόπουλος στην «Π»: «Πρόκληση και τιμή ταυτόχρονα»

Δεν είναι μικρό πράγμα ένας προπονητής από μια επαρχιακή πόλη να δέχεται πρόταση να αναλάβει ομοσπονδιακός προπονητής σε Εθνική ομάδα πόλο, όμως ο Λάμπρος Αναστασόπουλους δέχτηκε την πρόταση, άρπαξε την ευκαιρία και είπε ναι στην πρόκληση.
Ο Πατρινός προπονητής μετά την θητεία του σε ΝΟΠ, ΝΕΠ, Επειό Ηλίδας, όπου διατέλεσε και τεχνικός διευθυντής, αποφάσισε να ανοίξει τα «φτερά» του για πρώτη φορά στο εξωτερικό και να αναλάβει την θέση του προπονητή στα αναπτυξιακά τμήματα γυναικών της Εθνικής Τουρκίας.
Ο Λάμπρος Αναστασόπουλος, κατάφερε να «παντρέψει» τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις με αυτές που έχει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Εθνικής Τουρκίας με στόχο να τις εμφυσήσει την τεχνογνωσία που έχει με την πολυετή εμπειρία στις πισίνες.
Ο έμπειρος τεχνικός μίλησε στην «Πελοπόννησο» σχετικά με το πώς έγινε η επαφή και βρέθηκε στην γειτονική χώρα, τις πρώτες εντυπώσεις, αλλά και τους επόμενους στόχους του..
– Πώς έγινε η προσέγγιση για να αναλάβεις προπονητής στην Εθνική Τουρκίας;
«Η επαφή έγινε μέσω του τεχνικού διευθυντή της Ομοσπονδίας Υδατοσφαίρισης της Τουρκίας κ. Σινάν Τουρούνκ με τον οποίο είχα γνωριμία από το παρελθόν, καθώς εκπροσωπούσαμε τις χώρες μας, στον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Προπονητών Υδατοσφαίρισης Πραγματοποιήθηκε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση και φάνηκε πως υπήρχε κοινό όραμα για την ανάπτυξη των μικρών ηλικιών. Η εμπιστοσύνη που μου έδειξαν από την πρώτη στιγμή ήταν καθοριστική για να αποδεχθώ την πρόκληση και να ξεκινήσουμε αυτό το φιλόδοξο project».
– Υπήρξαν δυσκολίες στο πρώτο διάστημα;
«Ναι, το αρχικό διάστημα είχε αρκετές προκλήσεις. Έπρεπε να γνωρίσω μια νέα αθλητική κουλτούρα, να κερδίσω την εμπιστοσύνη των παικτριών και να προσαρμοστώ σε διαφορετικά πρότυπα προπόνησης.
Η γλωσσική και πολιτισμική απόσταση υπήρξε εμπόδιο στην αρχή, όμως μεθοδικά, με καθημερινή δουλειά και υπομονή, καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια ενωμένη ομάδα με κοινό όραμα».
– Είναι για σένα πρόκληση η πρώτη σου δουλειά εκτός Ελλάδας;
«Αποτελεί τεράστια πρόκληση, αλλά και τιμή ταυτόχρονα. Είναι μια εμπειρία που με ωθεί καθημερινά να εξελίσσομαι, τόσο ως προπονητής όσο και ως άνθρωπος. Η πρώτη μου δουλειά στο εξωτερικό με έφερε αντιμέτωπο με νέα δεδομένα και προσδοκίες, αλλά με έμαθε να δουλεύω πιο ευέλικτα και στρατηγικά, κάτι που θεωρώ πολύτιμο για τη συνέχεια της καριέρας μου. Υπάρχει διαφορά στην πρόγραμμα και προσέγγιση των προπονήσεων ως ομοσπονδιακός προπονητής σε σχέση με αυτόν σε συλλόγους».
– Ποιες είναι οι βασικές διαφορές σε σχέση με την Ελλάδα;
«Υπάρχουν διαφορές στην αθλητική νοοτροπία, στη δομή των αναπτυξιακών προγραμμάτων και στον τρόπο που αντιλαμβάνονται την πειθαρχία και το ρόλο του προπονητή.
Στην Τουρκία βλέπω μεγαλύτερη επένδυση σε βάθος χρόνου, με έμφαση στην επαγγελματική οργάνωση. Ωστόσο, η Ελλάδα υπερέχει σε τεχνική κατάρτιση και ταλέντο. Αν αυτές οι δύο κουλτούρες συνδυαστούν σωστά, προκύπτουν εξαιρετικά αποτελέσματα».
– Το πρώτο δείγμα γραφής ήταν θετικό, καθώς οδήγησες την Εθνική Κορασίδων στην 6η θέση. Είσαι ικανοποιημένος;
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος, κυρίως για τις παίκτριες, που ξεπέρασαν τον εαυτό τους και ακολούθησαν μια πρωτόγνωρη και απαιτητική διαδικασία.
Η 6η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είναι ιστορική για τη χώρα και δείχνει ότι υπάρχει δυναμική. Βλέπουμε αυτή την επιτυχία ως εφαλτήριο και κίνητρο για ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο, τόσο σε ατομικό όσο και σε εθνικό επίπεδο».
– Ποιοι είναι οι στόχοι με την Εθνική Τουρκίας;
«Στόχος μας είναι η συστηματική ανάπτυξη των μικρών ηλικιών ώστε να δημιουργηθεί μια ισχυρή “βάση” για το μέλλον.
Θέλουμε να σταθεροποιήσουμε την παρουσία της Τουρκίας στις κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις, να καλλιεργήσουμε τεχνικά και τακτικά τις παίκτριες και να διαμορφώσουμε μια νέα αγωνιστική ταυτότητα.
Όλα αυτά με πλάνο, υπομονή και πίστη στη διαδικασία της καθημερινής βελτίωσης».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News