«Λευκός χρυσός» γίνεται το γάλα – Είδος πολυτελείας με την αύξηση να φτάνει το 30%

Νέο κύμα ανατιμήσεων στα ψυγεία φέρνει η μάχη γαλακτοπαραγωγών και μεταποιητικών επιχειρήσεων για την τιμή του προϊόντος.

Λευκός

Μπροστά σε νέο κύμα ανατιμήσεων βρίσκεται η αγορά των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, καθώς αυτή την περίοδο γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των γαλακτοπαραγωγών και μεγάλων εμπορικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων, για την τιμή διάθεσης του γάλακτος.

Μεγάλοι παραγωγοί ιδιαίτερα αιγοπρόβειου γάλακτος που κυριαρχεί στην αγορά, ζητούν για την προσεχή γαλακτοκομική περίοδο, τιμή μέχρι και 1,80 ευρώ το κιλό, για να αντιμετωπίσουν το ανεξέλεγκτο κόστος παραγωγής από τις ανατιμήσεις στις ζωοτροφές και την ενέργεια.

Η νέα τιμή πώλησης, αν συμφωνηθεί με την αγορά, θα είναι αυξημένη κατά 30-35% από τα επίπεδα του 1,25 – 1,30 ευρώ το κιλό που πωλείτο μέχρι πρόσφατα και αυτό σημαίνει νέες ανατιμήσεις των ήδη ακριβών γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ.

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

Ο ιδιοκτήτης της μονάδας αιγοπροβάτων «Η φάρμα της γιαγιάς» Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος, δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» ότι τα υπέρογκα κόστη εκτροφής, έχουν ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές πώλησης του παραγόμενου γάλακτος. «Είναι μονόδρομος για εμάς οι ανατιμήσεις» τόνισε ο κ. Ζαφειρόπουλος, γιατί όπως εξήγησε, το κοστολόγιο για τις μεγάλες μονάδες έχει φτάσει πλέον στα 1,40 ευρώ το κιλό.

Λευκός

Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος

Ο κ. Ζαφειρόπουλος τόνισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αυξήσει το κόστος για τις μεγάλες μονάδες κατά 40 – 50% σε σχέση με πέρυσι, ως προς τις ζωοτροφές. Στους μικρούς παραγωγούς, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, γιατί το κοστολόγιό τους, είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο διευθύνων σύμβουλος της μονάδας προβατοτροφείας «Μιλιόρα Φαρμ» Χρήστος Γιαννόπουλος. Οπως είπε στην «Π», για να βγει το κόστος παραγωγής, είναι αναπόφευκτες πλέον οι αυξήσεις στην τιμή πώλησης του παραγόμενου γάλακτος, λόγω των ανατιμήσεων στις ζωοτροφές και στον τριπλασιασμό του κόστους ενέργειας.

ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ

«Τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα θα ακριβύνουν κι άλλο. Δεν γίνεται αλλιώς» τόνισε και ο κ. Ζαφειρόπουλος, που επισήμανε ότι ένας επιπλέον παράγοντας που ωθεί τις τιμές προς τα πάνω, είναι η αύξηση των εξαγωγών φέτας. Η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά γάλακτος, με αποτέλεσμα οι ήδη υψηλές τιμές, να ωθούνται ακόμα πιο ψηλά.

Πάντως, ο κ. Ζαφειρόπουλος, θύμισε ότι πριν από μερικά χρόνια, επικρατούσε αντίθετη εικόνα, με τους εμπόρους και τις μεταποιητικές εταιρείες να παίρνουν το γάλα των παραγωγών με 60-80 λεπτά το κιλό, επειδή οι εισαγωγές ήταν ανεξέλεγκτες.

Λευκός

Χρήστος Γιαννόπουλος

Ο Χρήστος Γιαννόπουλος πρόσθεσε στο μεγάλο λειτουργικό κόστος και τον παράγοντα της έλλειψης γάλακτος, καθώς οι πολύ χαμηλές τιμές που επικρατούσαν στο παρελθόν με ευθύνη των τυροκομικών επιχειρήσεων, έθεσαν πολλά ζώα εκτός παραγωγής, με αποτέλεσμα σήμερα το εγχώριο γάλα να είναι κατά κάποιο τρόπο, είδος εν ανεπαρκεία.

ΠΡΟΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ 

Οι περυσινές τιμές παραγωγού δεν μπορούν να καλύψουν το φετινό κόστος παραγωγής, λένε οι μεμονωμένοι παραγωγοί και συνεταιρισμοί. Ηδη πολλές γαλακτοβιομηχανίες δεν μπορούν να βρουν τις απαραίτητες ποσότητες γάλακτος που θέλουν για την παραγωγή τυριών.
Οι κτηνοτρόφοι της χώρας από την πλευρά τους προειδοποιούν ότι αν συνεχιστεί το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω των τιμών στις ζωοτροφές και την ενέργεια, χωρίς να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα, τότε ακόμα και τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξει σοβαρή έλλειψη πρόβειου γάλακτος με ό,τι συνέπειες μπορεί να επιφέρει αυτό στο εθνικό μας προϊόν, τη φέτα.