«Λουκέτο» στην Κοινωφελή Επιχείρηση «Πατρινό Καρναβάλι» του Δήμου – Η αντίδραση Πελετίδη

Ανησυχία στους εργαζόμενους του Δήμου Πατρέων, από νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών που δημοσιεύθηκε στο gov.gr, με εφαρμογή από την 1/1/2024.

 

 

Μαύρος

Σαν «κεραυνός εν αιθρία» έπεσε στους εργαζόμενους της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Πατρινό Καρναβάλι» του Δήμου της Πάτρας η απόφαση της κυβέρνησης, η οποία δημοσιεύθηκε στο gov.gr και με αυτή καταργούνται από 1η Ιανουαρίου 2024 όλες οι Δημοτικές Επιχειρήσεις και αυτομάτως υπάγονται… στους δήμους.

Και μπορεί οι σχετικές διατάξεις να προβλέπουν «απορρόφηση» των εργαζομένων από τους δήμους, όμως αυτό εξαρτάται πάντα από τη σύμβαση με την οποία εργάζονται οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι.

Η κατάργηση, όπως και η αναβάθμιση της διαχείρισης των σχολικών μονάδων από τους δήμους περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών!

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει τρία σκέλη:

-Την αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης της Αυτοδιοίκησης Α και Β’ Βαθμού,

-Την κατάργηση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των Δήμων,

-Την καθιέρωση των δημοσίων δεικτών ποιότητας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην εισήγησή του ο αν. υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ανέφερε ότι τα περισσότερα ΝΠΔΔ είναι υποστελεχωμένα ακόμα και σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η διεύθυνση οικονομικού, ενώ υπάρχει διάσπαση των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων. Οι μονάδες αυτές διαχειρίζονται σημαντικούς τομείς του δημοτικού έργου (πολιτισμό, αθλητισμό, κοινωνική πρόνοια) με ανεπαρκή οργάνωση και αμφίβολα αποτελέσματα. Ειδικά οι σχολικές επιτροπές είναι χωρίς το απαραίτητο και ειδικευμένο προσωπικό και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις σχολικές μονάδες. Η ύπαρξη 600 περίπου ΝΠΔΔ και κοινωφελών επιχειρήσεων των δήμων και ισάριθμων περίπου σχολικών επιτροπών έχει δημιουργήσει σημαντικά ζητήματα λειτουργίας.

Η κατάργηση των ΝΠΔΔ, των κοινωφελών επιχειρήσεων και των σχολικών επιτροπών, σύμφωνα με τον νόμο θα επιφέρει άμεσα:

-Σημαντικές οικονομίες κλίμακας.

-Καλύτερη οργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού των δήμων.

-Καλύτερη οικονομική διαχείριση.

-Αναβάθμιση του ρόλου του δημοτικού συμβουλίου.

-Ενοποίηση προμηθειών και υπηρεσιών με τελικό αποτέλεσμα καλύτερες τιμές, προς όφελος εν τέλει των δημοτών.

Παράλληλα, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου, ως αποφασιστικό όργανο, θα μπορεί να συγκροτήσει επιτροπές (χωρίς αμοιβή των μελών τους) για την καλύτερη διαχείριση των θεμάτων αθλητισμού, πολιτισμού, κοινωνικής πολιτικής, στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν και πολίτες με εξειδίκευση στο αντικείμενο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Πελοπόννησο», ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, η όποια συζήτηση και διαβούλευση θα μπορεί να γίνει μετά τις δημοτικές εκλογές. Τόνισε ακόμη, πως θα μελετήσει προσεκτικά με συνεργάτες του το νομοσχέδιο και θα επανέλθει. Προς το παρόν δεν μπορεί να κάνει κάποια εκτίμηση, υπενθύμισε όμως ότι «πάγιο αίτημα του Δήμου είναι το μόνιμο προσωπικό, με ταυτόχρονη αύξηση της χρηματοδότησης». Προφανώς ο Δήμος ετοιμάζεται, μαζί με την ΚΕΔΕ, να «παλέψουν» για να διεκδικήσουν όσα περισσότερα μπορούν.