Μαίρη Κανάκη: «Η ζωή θέλει χιούμορ, ψυχραιμία και επικοινωνία με τα παιδιά»
Τις περιπέτειες των καλοκαιρινών διακοπών που θα φέρουν κοντά δύο αταίριαστα αδέλφια, αφηγείται στο νέο της βιβλίο η συγγραφέας, καταδεικνύοντας πόσο καλά γνωρίζει τα σημερινά παιδιά. Πώς να μην το απολαύσουν οι μικροί αναγνώστες, βλέποντας τον εαυτό τους στις σελίδες του;
Δραστήρια, δυναμική, γεμάτη ζωντάνια, θετική ενέργεια και χιούμορ. Κι ακόμα, παθιασμένη εκπαιδευτικός, βραβευμένη συγγραφέας βιβλίων για εφήβους, που αγγίζουν μικρούς και μεγάλους -γράφει και για τους τελευταίους. Τέσσερα χρόνια μετά το «Οταν το καλοκαίρι συναντά τον χειμώνα», και δύο μετά το «Ο Σήφης θέλει χώρο» έρχεται το επικαιρότατο(!) «Διακοπολόγιο» (όλα από τις εκδόσεις «Το Δόντι»), και σήμερα, η Μαίρη Κανάκη το συστήνει στην «ΠτΚ».
Τρίτο κατά σειρά βιβλίο για παιδιά στην εφηβεία. Αυτή τη φορά, οι ήρωές σας, η Λίζα και ο αδελφός της Φίλιππας είναι η απόλυτη εικόνα των σημερινών συνομηλίκων τους. Πώς σκεφτήκατε να γράψετε την ιστορία των διακοπών τους.
Η ιστορία προέκυψε από την ανάγκη που είχαμε οικογενειακώς για διακοπές! Ειδικά φέτος, μετά τον εγκλεισμό μας λόγω Covid 19, η ανάγκη αυτή γιγάντωσε πραγματικά! Γενικότερα, όμως, είμαι λάτρης του καλοκαιριού, οπότε μου αρέσει πολύ να γράφω ιστορίες καλοκαιρινές με παιδιά που αναζητούν λίγη περιπέτεια ή απλώς ξεγνοιασιά. Νομίζω ότι η συγκεκριμένη σκιαγράφηση χαρακτήρων προέκυψε από τα δικά μου παιδιά, τους φίλους τους, αλλά και τους μαθητές μου. Οπότε, αυτοί οι σύγχρονοι ήρωες θα κάνουν τα περισσότερα παιδιά να ταυτιστούν απόλυτα μαζί τους!
Κι ο τίτλος, «Διακοπολόγιο», πώς προέκυψε;
Ο τίτλος έχει συγκεντρώσει πολλά θετικά σχόλια και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη γι’ αυτό! Ο τίτλος είναι μια πρόσκληση που λέει «Ας μιλήσουμε για διακοπές!», ή ένας οδηγός για το πώς περνάνε τα σημερινά παιδιά, αλλά κι οι γονείς με παιδιά, τις διακοπές τους! Σκέφτηκα, λοιπόν, πώς έχουμε το ημερολόγιο, το δρομολόγιο, το ανεμολόγιο, ήρθε λοιπόν η ώρα και για το διακοπολόγιο! Προτείνω μάλιστα το βιβλίο αυτό να διαβαστεί μέσα στο καλοκαίρι και να μπει σε κάθε παιδική αποσκευή πριν τις διακοπές τους!
Η Λίζα είναι κοινωνική, φιλομαθής, της αρέσει να ξεχωρίζει και να τραβάει το ενδιαφέρον των άλλων. Στον αντίποδα, ο Φίλιππας, είναι κολλημένος με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και μάλλον φαν του καναπέ. Από πού συλλέξατε στοιχεία για να τους πλάσετε;
Είμαι εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κι έχω παιδιά που θα πάνε Δ΄ Τάξη Δημοτικού, οπότε όλο το «υλικό» για το βιβλίο μου ξεδιπλώνεται αβίαστα σε καθημερινή βάση μπροστά μου. Κι οι δύο χαρακτήρες είναι ξεχωριστοί, χωρίς απαραίτητα ο ένας να είναι καλύτερος από τον άλλο. Αλλωστε, η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα παιδιά έχουν χαρακτηριστικά και από τους δύο ήρωες κι όχι μόνο από τον ένα! Αυτά τα αδέλφια είναι διαφορετικά, αλλά μέσα από τους καβγάδες, τις διαμάχες και τις κόντρες τους θα καταλήξουν στην αδελφική αγάπη που είναι τελικά το ζητούμενο αυτού του βιβλίου. Ο ένας δίνει μαθήματα στον άλλο εκεί που δεν το περιμένει και με τρόπο τις περισσότερες φορές χιουμοριστικό.
Οι διαφωνίες των δύο αδελφών, το ημερολόγιο της Λίζας, ο καταλυτικός ρόλος του ερωτικού σκιρτήματος αλλά και του φαροφύλακα… Πώς συνεργάστηκε η εκπαιδευτικός με τη συγγραφέα για τη δημιουργία της ιστορίας;
Η «συγγραφέας» είναι τυχερή γιατί έχει ατέλειωτες καλοκαιρινές εικόνες στο μυαλό της από την παιδική της ηλικία μέχρι σήμερα! Το ίδιο κι η «εκπαιδευτικός» που μοιράζεται εμπειρίες με τους μαθητές της εντός κι εκτός τάξης. Νιώθω, όπως έχω ξαναπεί, πολύ όμορφα δουλεύοντας με εφήβους γιατί αυτό μου δίνει πάντα φρέσκες ιδέες και με κάνει να γράφω κείμενα που θα διαβαστούν ευχάριστα από τους μικρούς μου αναγνώστες!
Οι γονείς των παιδιών αντιμετωπίζουν με χιούμορ κάποιες καταστάσεις. Θέλετε να «ψιθυρίσετε» εδώ, κάτι στους μεγάλους;
Και βέβαια θέλω! Πρώτα απ’ όλα, θέλω να παρακινήσω τους γονείς να χαρούν την εφηβεία των παιδιών τους γιατί παρά τις δυσκολίες της, δε θα ξαναρθεί! Η ζωή χρειάζεται χιούμορ, ψυχραιμία και επικοινωνία με τα παιδιά γιατί διαφορετικά θα πνιγούμε μέσα στην γκρίνια, το άγχος και τον πανικό! Επίσης, οι γονείς δεν χρειάζεται να αγχώνονται με τα πειράγματα και τις διαφορές των παιδιών τους, καθώς τις περισσότερες φορές μέσα από τους καβγάδες θα «δέσει» και η σχέση τους!
Εσείς πώς είστε ως μαμά;
Γενικά, πιστεύω ότι είμαι στοργική, αλλά λίγο περισσότερο αυστηρή από όσο θα ήθελα. Πιστεύω πολύ στα όρια που πρέπει να βάζουμε στα παιδιά μας κι ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα βοηθήσουμε να καταλάβουν και να πετύχουν πράγματα στη ζωή τους.
Η ιδέα να γράψετε για ενήλικες σάς έχει περάσει από τον νου;
Την άνοιξη που μας πέρασε κυκλοφόρησε η πρώτη συλλογή διηγημάτων μου «Από τη χαραμάδα μπαίνει φως» από τις εκδόσεις «Παράξενες Μέρες», οπότε όχι απλώς έχει περάσει, αλλά έχει συμβεί ήδη! Γράφω κι άλλο μυθιστόρημα ενηλίκων, όπως και παραμύθια! Η μεγάλη μου αγάπη βέβαια παραμένει η εφηβική λογοτεχνία!
Οι μικροί σας ήρωες έζησαν τον χειμώνα της καραντίνας με τηλεκπαίδευση. Ως εκπαιδευτικός, πώς βιώσατε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση και πώς θεωρείτε ότι επηρέασε τα παιδιά;
Προσπάθησα να είμαι συνεπής κι ευχάριστη ως καθηγήτρια στη διαδικτυακή μου τάξη. Είχα απεριόριστη κατανόηση κι υπομονή. Αυτά ήταν τα βασικά μου «όπλα». Δεν ήταν εύκολο για κανέναν. Ολοι παιδευτήκαμε. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς. Αλλά τα καταφέραμε νομίζω, μάθαμε πολλά μέσα από αυτή την εμπειρία και κυρίως εκτιμήσαμε την αληθινή επικοινωνία και την επαφή.
Είστε η «ψυχή» του Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου «Λευκές Αναγνώσεις», που φέτος πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά στις Λεύκες της Πάρου. Τι διαπιστώσατε σε σχέση με το περυσινό και ποιος ο στόχος σας;
Διαπίστωσα πόσο πολύ είχε λείψει σε όλους η δημιουργικότητα και το να μοιράζεσαι συναισθήματα και εμπειρίες με μικρούς και μεγάλους. Τα παιδιά ήταν κυριολεκτικά αχόρταγα και ακούραστα για βιωματικά εργαστήρια με συγγραφείς και εικονογράφους, οπότε αυτή ήταν η μεγαλύτερη διαφορά με πέρυσι που ο ο εγκλεισμός μας είχε μικρότερη διάρκεια. Ο στόχος ο δικός μου, αλλά και συνολικά της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ, είναι το φεστιβάλ να γίνει θεσμός, το πιο φιλαναγνωστικό καλοκαιρινό ραντεβού όλων μας!
1η Αυγούστου σήμερα. Τι επιφυλάσσει, από εδώ και πέρα ο κατεξοχήν καλοκαιρινός μήνας για εσάς;
Αφήσαμε τις θάλασσες και παίρνουμε τα βουνά. Εχει έρθει η ώρα να πάρουμε νέα ερεθίσματα και ιδέες για τα επόμενα βιβλία! Αλλωστε, πρέπει να φανώ αντάξια του τίτλου μου, μία σωστή «διακοπολόγος»!
Σας ευχαριστώ πολύ για ακόμη μια φορά! Καλές διακοπές σε όλους!
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News