Μαρίνα Πάτρας: «Βουλιάζει» εν αναμονή αδείας – Π.Μελάς στην «Π»: «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε ούτε βίδα…»
Πέρασαν 18 μήνες από τότε που κατατέθηκε φάκελος νομιμοποίησης από τον Δήμο
Δύο καλοκαίρια ή πιο συγκεκριμένα σχεδόν 18 μήνες έχουν συμπληρωθεί από τη μέρα που η δημοτική αρχή κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών τον φάκελο για τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων της δημοτικής Μαρίνας της Πάτρας.
Οπως είχε αποκαλύψει τότε η «Πελοπόννησος», οι υπηρεσίες του Δήμου είχαν συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να είναι πληρέστατος ο φάκελος, με τη διαδικασία να κρατά περίπου δύο χρόνια.
Αυτή η διαδικασία αποτελεί προϋπόθεση για τη νομιμοποίηση καταστημάτων/εγκαταστάσεων ώστε στη συνέχεια να αδειοδοτηθεί ως κανονική Μαρίνα σκαφών καθώς σήμερα «φαίνεται» ως απλό τμήμα αιγιαλού, δηλαδή παραλία! Ως εκ τούτων δεν επιτρέπεται η εκτέλεση ουδεμίας εργασίας από τις δημοτικές υπηρεσίες και γι’ αυτό έχουν αφεθεί στη μοίρα τους οι εγκαταστάσεις όλα αυτά τα χρόνια.
Το 2012, όταν και παραχωρήθηκε η έκταση στον Δήμο Πατρέων, αποχαρακτηρίστηκε η περιοχή που ως τότε λειτουργούσε ως τμήμα του λιμανιού εξυπηρετώντας τον ελλιμενισμό σκαφών μικτής χρήσης. Οι εγκαταστάσεις δεν είχαν χωροθετηθεί, ούτε είχαν λάβει άδεια λειτουργίας τουριστικού λιμένα, δηλαδή Μαρίνας. Κατά συνέπεια, εγκαταστάσεις και κτίρια «εμφανίστηκαν» εντός της ζώνης του αιγιαλού. Ετσι, αναδείχθηκαν ζητήματα σχετικά με τη νομιμότητα όλων των εγκαταστάσεων που είχαν κατασκευαστεί από το Λιμενικό Ταμείο Πατρών και τον ΟΛΠΑ αργότερα.
Το 2018 έγινε μια νομοθετική ρύθμιση που καθόριζε τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία για τη νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων από τον Δήμο Πατρέων, με την προθεσμία για την κατάθεση φακέλου να λήγει στις 17 Ιουλίου 2023.
Παράλληλα, με την κατάθεση του φακέλου είχαν ανασταλεί οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί.
Ο φάκελος-άθλος που κατέθεσε ο Δήμος θεωρείται από τις Υπηρεσίες πλήρης και περιέχει τεχνικές περιγραφές για τη νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων, τα απαραίτητα τοπογραφικά, στατικές μελέτες και εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Ολο αυτό το διάστημα, ο Δήμος έχει ξεκινήσει τη διαδικασία χωροθέτησης «Τουριστικού Λιμένα (Μαρίνας) Μικρών και Μεσαίων Σκαφών Αναψυχής» και έχει μελέτη του Master Plan που θα υποβληθεί προς έγκριση στο Υπουργείο Τουρισμού. Προϋπόθεση, όμως, για αυτό το σκέλος αποτελεί η νομιμότητα των κατασκευών που διατηρούνται στο Master Plan.
Στον φάκελο που υπέβαλε ο Δήμος για τη νομιμοποίηση, περιλαμβάνονται 18 κτίρια και κατασκευές, αλλά και οι λιμενικές εγκαταστάσεις. Ολα τα καταστήματα εστίασης της Μαρίνας μπορούν να νομιμοποιηθούν εκτός από ένα μαγαζί που βρίσκεται εντός οριοθέτησης του χειμάρρου Μειλίχου, αλλά και των κτιρίων στα Καρνάγια και του ΟΠΑΘΑ επειδή δεν έχουν κατασκευαστεί με στατικές μελέτες. Τα υπόλοιπα καταστήματα και εγκαταστάσεις πληρούν τις προϋποθέσεις και μπορούν να νομιμοποιηθούν.
Το καλοκαίρι του 2023, η «Π» έγραφε πως το πιο σύνθετο σκέλος της διαδικασίας ολοκληρώθηκε! Αποδείχθηκε πως λαθέψαμε, αφού ο φάκελος φαίνεται πως έχει σκοντάψει στις διαφορετικές προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών.
Ο αντιδήμαρχος Εργων Παναγιώτης Μελάς ρωτήθηκε από την «Π» για το αν υπάρχει κάποια εξέλιξη σχετικά με την αδειοδότηση-νομιμοποίηση της δημοτικής μαρίνας. Απάντησε:«Ακόμα στο υπουργείο εξετάζουν τον φάκελο όπως μας λένε. Εχουμε παραλάβει μια μαρίνα, παλεύουμε τόσα χρόνια να βγάλουμε άδειες και να τη νομιμοποιήσουμε και βλέπουμε πόσο μας καθυστερούν. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι αν δεν νομιμοποιηθεί, δεν μπορούμε να αλλάξουμε ούτε βίδα επειδή δεν έχει άδεια. Βλέπουμε όμως, σε άλλες περιπτώσεις πως κάποιοι εξυπηρετούνται με fast track διαδικασίες, ενώ άλλοι βασανίζονται. Δυστυχώς, υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πάτρα: Θα διακινούσαν τόνους λαθραίας αλκοόλης, ουσία για «μπόμπες» βρέθηκε και σε σπίτι
Πάτρα: Σοκ από ομαδικό βιασμό ανήλικης, τι ισχυρίζονται οι δράστες, πληροφορίες του pelop.gr
Καιρός: Επιμένουν οι υψηλές θερμοκρασίες, πότε χειμωνιάζει ξανά, η πρόγνωση για την Πάτρα
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News