Μαρτύριο της… σταγόνας: Καταγράφηκε ο πιο ξηρός Οκτώβριος των τελευταίων ετών στην Αχαΐα
Μόνο ένα χιλιοστό βροχής στην Πάτρα, αντί 97 που πέφτουν συνήθως τέτοια εποχή
Ο πιο άνυδρος Οκτώβριος των τελευταίων 15 ετών, ήταν αυτός που μας άφησε, με την Αχαΐα να μην αποτελεί εξαίρεση από το… μαρτύριο της σταγόνας που καταγράφηκε σε όλη την Ελλάδα.
Αυτό ακριβώς αποτελεί και τον μεγαλύτερο «εφιάλτη» των επιστημόνων, για τις συνέπειες που θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιοχές της χώρας δεν έπεσε ούτε ένα χιλιοστό βροχής τον περασμένο μήνα, ενώ σχεδόν στο σύνολο της χώρας το νερό που έπεσε ήταν λιγότερο από το 10% του μέσου όρου της τελευταίας 15ετίας! Εναν χρόνο μετά τον κατακλυσμό του «Daniel» στη Θεσσαλία, κυριαρχεί εδώ και μήνες μια παρατεταμένη ξηρασία, που προκαλεί ανησυχία και προβλήματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo.gr, από τους 118 σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στους 95 το ύψος βροχής ήταν μηδενικό ή ελάχιστο, μειωμένο κατά 80% έως 95% σχετικά με τις κανονικές τιμές του Οκτωβρίου.
Πρωτοφανή είναι και τα στοιχεία για την Πάτρα, στην οποία το ποσοστό της βροχής που έπεσε δεν ξεπέρασε το 1 χιλιοστό, αντί για 97 που είναι το συνηθισμένο αυτό τον μήνα. Το ίδιο έχει συμβεί σε πολλές ακόμα πόλεις.
Οπως σημειώνουν οι ερευνητές του Αστεροσκοπείου, ο φετινός Οκτώβριος ήταν ο πιο ξηρός των τελευταίων 15 ετών, με εξαίρεση κάποιες περιοχές της βορειοδυτικής Ελλάδας, όπως η Κέρκυρα και τα Ιωάννινα, όπου ήταν ο δεύτερος πιο ξηρός.
Ας σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί ένας Σεπτέμβριος, όπου οι βροχοπτώσεις ήταν επίσης περιορισμένες στην κεντρική, ανατολική και νότια χώρα και στα νησιά, ενώ πολύ υγρός ήταν μόνο στη Δυτική Ελλάδα.
Η αλληλουχία ξηρασίας και έντονων βροχοπτώσεων, που στον συνδυασμό τους ενισχύουν τον κίνδυνο πλημμυρών, γίνεται ένα μοτίβο ολοένα και πιο συχνό, που αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή.
Η «Πελοπόννησος» έδωσε τον λόγο σε τέσσερις ανθρώπους, που έχουν γνώση και σχέση με το μείζον θέμα της διαχείρισης των υδάτων, αλλά και προτάσεις για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της λειψυδρίας, το οποίο, όπως δείχνουν οι καταστάσεις, θα μας απασχολεί όλο και πιο έντονα τα προσεχή χρόνια.
Σία Αυγερινοπούλου: «Πλέγμα μέτρων από τη κυβέρνηση»
Η Βουλευτή Ηλείας, Σια Αυγερινοπούλου η οποία είναι πρόεδρος της υποεπιτροπής Υδάτινων Πόρων, είπε: «Το πρόβλημα είναι σοβαρό και έχει δύο όψεις. Η μια έχει να κάνει με την ξηρασία, λόγω της έλλειψης βροχής, που έχει σχέση με την κλιματική αλλαγή. Για να το αντιμετωπίσουμε πρέπει να γίνουν συλλογικές δράσεις και να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα με τη μείωση της χρήσης άνθρακα. Στις 11 Νοεμβρίου θα βρεθώ στο Μπακού για να συμμετάσχω στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα με στόχο να επιταχυνθούν οι δράσεις για την αντιμετώπιση των φαινομένων.
Η άλλη όψη έχει να κάνει με τη λειψυδρία για την οποία η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε πλέγμα μέτρων. Ενα από αυτά είναι οι χρηματοδοτήσεις στους δήμους για παρεμβάσεις σε υποδομές νερού.
Επίσης, βρίσκεται σε ισχύ το πρόγραμμα ‘‘Υδωρ 2’’, που προσφέρει παρεμβάσεις στην άρδευση και πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια.
Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι πλέον είναι διαθέσιμες οι νέες τεχνολογίες που μας βοηθούν για τις απώλειες του νερού ώστε να γνωρίζουμε αν γίνεται ορθολογική χρήση».
Γιώργος Ντίνος: «Η Αιγιαλεία θα έχει αυτάρκεια»
Μια από τις περιοχές που έχουν προχωρήσει σε πράξεις ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα της λειψυδρίας είναι ο Δήμος Αιγιαλείας, με την κατασκευή του διυλιστηρίου νερού.
Για τα οφέλη αυτής της κίνησης, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥ Αιγίου Γιώργος Ντίνος υπογράμμισε: «Μόλις ολοκληρωθεί το διυλιστήριο, θα παρέχει νερό στο 70% της Αιγιάλειας και αυτό σημαίνει ότι οι υφιστάμενες γεωτρήσεις θα είναι εφεδρικές για να καλύψουν όποια ανάγκη παραστεί.
Τα πλεονεκτήματα είναι ότι αφενός θα υπάρξει εξοικονόμηση χρημάτων στο κόστος λειτουργίας και αφετέρου το διυλιστήριο θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί και αντίστροφα.
Δηλαδή θα μπορεί από μια γεώτρηση της Ανατολικής Αιγιαλειας να παίρνει νερό και να το στέλνει στη Δυτική Αιγιαλεία και το ανάποδο.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το διυλιστήριο θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2026 και η περιοχή θα μπορεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της λειψυδρίας».
Μιχάλης Σιδέρης: «Φόβοι για έντονα καιρικά φαινόμενα»
Ο μετεωρολόγος Μιχάλης Σιδέρης τόνισε: «Με βάση τις τελευταίες μετρήσεις από τους επιστήμονες, καταγράψαμε το θερμότερο εξάμηνο των τελευταίων ετών.
Από τον Μάιο του 2024 και μέχρι τον Οκτώβριο του 2024 ήταν οι πιο θερμοί μήνες των τελευταίων ετών και αυτό όχι μόνο έχει δημιουργήσει προβλήματα σε αγρότες, αλλά με φοβίζει ότι ίσως έχουμε φαινόμενα τύπου Daniel τους επόμενους μήνες σε ορισμένες περιοχές.
Επειδή η Μεσόγειος είναι πολύ θερμή, ακόμη και αυτή την εποχή, το συνηθίζει αυτόν τον κύκλο η φύση και μετά από ένα διάστημα με υψηλές θερμοκρασίες, έχουμε ένα διάστημα με έντονες βροχές και χρειάζεται προσοχή.
Σε ό,τι αφορά την Αχαΐα, μέχρι και τις δύο επόμενες εβδομάδες δεν θα έχουμε βροχή, ωστόσο μετά τα μέσα Νοεμβρίου εκτιμώ ότι θα αλλάξει ο καιρός και θα έρθουν και βροχές που είναι πολύ σημαντικές για πολλούς».
Γιώργος Σιγαλός: «Θα έπρεπε να ήμασταν έτοιμοι»
Στην ανάγκη να γίνει άμεσα προετοιμασία για το πρόβλημα της λειψυδρίας στάθηκε ο πρώην πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Σιγαλός, ο οποίος σημείωσε: «Ολοι βλέπουμε ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας έρχεται στην Ελλάδα και μάλιστα με ταχύτητα, προκαλώντας πολλών ειδών δυσλειτουργίες.
Για μένα θα πρέπει ήδη να είχαν γίνει κινήσεις προετοιμασίας από τα υπουργεία, όπως είναι η κατασκευή υδατοδεξαμενών, είτε νέες γεωτρήσεις, είτε ένας φορέας που θα διαχειρίζεται το νερό για όλη την περιοχή.
Πολλοί καταξιωμένοι γεωλόγοι έχουν καταθέσει εμπεριστατωμένες προτάσεις για το πρόβλημα του νερού, αλλά δεν εισακούονται από τους αρμόδιους.
Πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν διαδικασίες για να γίνουν πράξεις και όχι να κόβουμε κορδέλες σε έργα που δεν θα ολοκληρωθούν. Δυστυχώς, δεν έχουμε άλλο χρόνο να περιμένουμε».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News