Μας ενώνει η αγάπη για τον τόπο μας

Του Φωκίωνα Ζαΐμη, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

Καταρχάς θα πρέπει να πιστώσουμε στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και να τον συγχαρούμε ειλικρινά.

Παράλληλα να ευχηθούμε στην νέα κυβέρνηση να έχει επιτυχίες διότι αυτές δεν θα είναι κομματικές αλλά για την χώρα. Αν θέλουμε να αναλύσουμε τη χθεσινή ημέρα θα λέγαμε ότι αφενός τα στρατηγικά ανοίγματα στον μεσαίο χώρο κυρίως με στελέχη του Σημιτικού ΠΑΣΟΚ και παλιότερα με το Ποτάμι προσέδωσαν μια πιο κεντρο-αριστερή δυναμική και επικράτηση τελικά στον κεντρώο χώρο της ΝΔ. Η μάχη για τον μεσαίο χώρο άλλωστε υφίσταται στη χώρα μας από τη μεταπολίτευση και μετά και αυτή είναι που προσδιορίζει και τον εκάστοτε νικητή. Αφετέρου η αδυναμία σαφούς, επικεντρωμένου και ευκρινούς λόγου από τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και η προσδοκία του ΠΑΣΟΚ με τον νέο αρχηγό του, δημιουργούν μια δυναμική ενίσχυσής του και αποδυνάμωσης του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι έκανε μια σοβαρή προσπάθεια προγραμματικού λόγου, η οποία δυστυχώς έπεσε στο κενό, λόγω και αδυναμίας πρόσβασης στα συστημικά ΜΜΕ.

Μακάρι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας όλα τα κόμματα να συγκεντρώνονταν σε σοβαρές πολιτικές συζητήσεις και όχι σε επικοινωνιακές πιρουέτες και χτυπήματα επικοινωνιακού τύπου.

Η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία του κόσμου που ψήφισε διάλεξε σταθερότητα και όχι αλλαγή ίσως από ένστικτο και με πρόκριμα το καλό έργο που έχει γίνει στο υπουργείο ψηφιακής πολιτικής, στις επενδύσεις και στον τουρισμό αλλά και στην προσπάθεια μείωσης κάποιον φόρων η οποία όμως είναι ακόμα στην αρχή.

Τεράστιος αντίπαλος της πολιτικής παραμένει η μεγάλη αποχή και η αδιαφορία των πολιτών.

Οταν η ΝΔ εκλέγεται κυβέρνηση αλλά παίρνει λιγότερους ψήφους σε καθαρό αριθμό (2.111.767) από την ΝΔ που έχασε το 2009 (2.283.562) αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί και αυτό ισχύει για όλα τα κόμματα ασφαλώς.

Οσον αφορά όλα τα νέα μικρά κόμματα που εισήλθαν στο Κοινοβούλιο θεωρώ ότι αυτό είναι ένα υγιές αποτέλεσμα διότι ούτε διακινδυνεύουν τη σταθερότητα της διακυβέρνησης ούτε περιθωριοποιούν ανθρώπους με διαφορετικές αντιλήψεις οι οποίοι πρέπει να εκφράζονται όχι μόνον στα καφενεία αλλά και στον ναό της Δημοκρατίας με βάση τον ισχύοντα κανονισμό της Βουλής. Η προσπάθεια επικοινωνιακού αντιπερισπασμού σε αυτά δεν είναι ουσιώδης και υποκρύπτει μάλλον πολιτική αμηχανία. Οι πολιτικές μετακινήσεις από κόμμα σε κόμμα γίνονται επί τη βάσει κυρίως των πραγματικών προβλημάτων και αιτιών που υφίστανται στην ελληνική κοινωνία και οικονομία και όχι για επικοινωνιακούς λόγους. Τα προβλήματα παραμένουν στην ελληνική οικονομία, και η νέα κυβέρνηση πρέπει όπως είπε και ο ίδιος ο Κ.Μ., να δουλέψει από την πρώτη μέρα καθότι δεν έχει δικαιολογίες (καμένη γη, περίοδος προσαρμογής κ.λπ.) και να αποδείξει αυτά τα οποία υποσχέθηκε στην πράξη. Ο πρώτος χρόνος θα είναι κρίσιμος και θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι με όλους, πέραν των κομματικών αντιπαραθέσεων, διότι τα χρονίζοντα προβλήματα είναι ο αληθινός αντίπαλος και όχι οι πολιτικοί αντίπαλοι.

Η χώρα μας πρέπει να ξεφύγει από την τροχιά της φτωχοποίησης και υποανάπτυξης που εισήλθε λόγω παλιότερης πολιτικής ασυδοσίας, μνημονίων και πανδημικής και ενεργειακής κρίσης και να κλείσει σταδιακά το χάσμα με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες σε πραγματικούς οικονομικούς όρους. Ας επικεντρωθούμε σε αυτά που μας ενώνουν και όχι σε αυτά που μας χωρίζουν έστω μέχρι την περίοδο των επόμενων εκλογών. Η αντιπολίτευση και τα κόμματα που την εκφράζουν οφείλουν να ελέγχουν την εξουσία με ουσιαστικό λόγο και με επιχειρήματα χωρίς όμως ακρότητες και λαϊκισμό. Προσωπικά από την τοπική αυτοδιοίκηση αυτό πρεσβεύουμε καιρό τώρα και μπορεί σε τρία χρόνια να μην έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα αλλά σίγουρα έχουμε δρομολογήσει λύσεις σε πολλά από αυτά. Εχουμε άλλωστε χρόνο μπροστά μας ως νέοι στην πολιτική για να φθάσουμε την εικοσαετία (όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός) ή τις απανωτές τετραετίες πολλών βουλευτών σε όλες τις παρατάξεις και έχοντας σαφώς πολύ λιγότερα εργαλεία και πόρους στα χέρια μας.

Μας ενώνει η αγάπη για τον τόπο μας και η διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς.