Μαύρος Ιανουάριος – σημείο καμπής για την ανεξαρτησία του Αζερμπαϊτζάν
Της Aminas Zalova, διπλωμάτη της Πρεσβεία του Αζερμπαιτζάν στην Ελλάδα
Κάθε χρόνο, στις 20 Ιανουαρίου, το Αζερμπαϊτζάν τιμάει την επέτειο των τραγικών γεγονότων του 1990, γνωστά και ως “Μαύρος Ιανουάριος”, ενθυμούμενο τη βία που είχε προκληθεί μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Η αγνόηση στα τέλη της δεκαετίας του 1980, από την πρώην Σοβιετική Ένωση, των παράνομων εδαφικών διεκδικήσεων της Αρμενίας κατά του Αζερμπαϊτζάν. Η μετέπειτα απέλαση εκατοντάδων χιλιάδων Αζερμπαϊτζάνων από τα εδάφη των προγόνων τους, στο έδαφος της σημερινής Αρμενίας και οι εθνοτικές ταραχές που υποκινήθηκαν για να υποστηρίξουν τις αυτονομιστικές δραστηριότητες στην περιοχή Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν έδωσαν περαιτέρω ώθηση στην άνοδο του κινήματος για την εθνική ανεξαρτησία ενάντια στη σοβιετική κυριαρχία στο Αζερμπαϊτζάν.
Προκειμένου με τη βία να κατασταλεί το κίνημα της εθνικής απελευθερωτικής ανεξαρτησίας στο Αζερμπαϊτζάν, τη νύχτα της 19ης προς 20η Ιανουαρίου 1990, ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επίθεσης κατά του Αζερμπαϊτζάν από μονάδες και ειδικές δυνάμεις του Σοβιετικού Στρατού και της ομάδας των εσωτερικών στρατευμάτων, διαπράχθηκαν μαζικές δολοφονίες αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων στις πόλεις Μπακού και Σουμγκάιτ καθώς και στις πόλεις Λάνκαραν και Νεφτσάλα. Η στρατιωτική επίθεση των δυνάμεων κατοχής στοίχισε τη ζωή σε 150 πολίτες, άλλοι 744 τραυματίστηκαν σοβαρά και 4 άνθρωποι αγνοούνται.
Στις 21 Ιανουαρίου 1990, αμέσως μετά την τραγωδία, στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του Αζερμπαϊτζάν στη Μόσχα, ο Εθνικός Ηγέτης Heydar Aliyev μπόρεσε να σπάσει τον αποκλεισμό πληροφοριών του σοβιετικού καθεστώτος αποκαλύπτοντας αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα κατά του λαού του Αζερμπαϊτζάν και να μεταφέρει στην παγκόσμια κοινότητα την αλήθεια για τις μαζικές δολοφονίες. Στην ειδική σύνοδο του Κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 1994, η βίαιη δολοφονία των αθώων ανθρώπων της 20ης Ιανουαρίου του 1990 χαρακτηρίστηκε ως στρατιωτική επίθεση και έγκλημα, και τον Μάρτιο του 1994 λήφθηκε η απόφαση «Σχετικά με τα τραγικά γεγονότα που διαπράχθηκαν στο Μπακού στις 20 Ιανουαρίου 1990» με αποτέλεσμα η 20η Ιανουαρίου να κηρυχθεί ημέρα Εθνικού Πένθους.
Η τραγωδία της 20ης Ιανουαρίου είχε καθοριστική επίδραση στη διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας του Αζερμπαϊτζάν και αποτέλεσε σημείο καμπής για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας του Αζερμπαϊτζάν. Η 20η Ιανουαρίου του 1990 χαρακτηρίστηκε στην ιστορία του Αζερμπαϊτζάν ως ημέρα της τραγωδίας καθώς και της εθνικής υπερηφάνειας. Ο λαός του Αζερμπαϊτζάν μετέφερε στον κόσμο ότι του αξίζει να ζει ελεύθερος, κυρίαρχος και ανεξάρτητος.
Τα θύματα των τραγικών γεγονότων του 1990 ονομάζονται συμβολικά «Μάρτυρες 20ης Ιανουαρίου». Συνολικά, 150 άτομα είναι θαμμένα στην Αλέα των Μαρτύρων στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν.
Kάθε χρόνο στις 20 Ιανουαρίου χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται την Αλέα των Μαρτύρων για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα, να κάνουν προσευχές και να εκφράσουν την καταδίκη τους για τους δράστες της τραγωδίας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News