Με αγρότες στην Ημαθία συναντήθηκε ο Ανδρουλάκης

«Ο Μητσοτάκης τρέχει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιούργησε» είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Ανδρουλάκης

Ευθύνες στον εσωτερικό σχεδιασμό της αγροτικής πολιτικής και στην κυβέρνηση για τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα και των αγροτών επέρριψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης στη συνάντησή του, το μεσημέρι, με διαμαρτυρόμενους αγρότες, στην Κουλούρα Ημαθίας.

«Μη μπερδεύουμε αυτό που συμβαίνει σε άλλα κράτη με αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Σε άλλα κράτη, επειδή έχουν πολύ μεγάλους κλήρους η Κοινή Αγροτική Πολιτική, οι παραμετρικές αλλαγές, τους έχουν πλήξει παρά πολύ. Στην Ελλάδα το πλήγμα είναι πολύ μικρότερο» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε: «Το πρόβλημα ήταν ο εσωτερικός σχεδιασμός της ΚΑΠ. Διότι προσπαθούν μέσα από τις εικόνες των Βρυξελλών, τις εικόνες της Γαλλίας, να κρύψουν τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι διαφορετικές είναι οι επιπτώσεις της ΚΑΠ σε χώρες με μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις «που έχασαν δισεκατομμύρια από την ΚΑΠ και από τις παραμετρικές αλλαγές της, για την πράσινη μετάβαση» και διαφορετικές οι επιδράσεις της ΚΑΠ στη χώρα μας «που έχασε πολύ λίγα» και πρόσθεσε: «Αλλά, είχαν μισό δισεκατομμύριο λιγότερες πληρωμές άμεσων ενισχύσεων, οι αγρότες μας, φέτος. Και παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, λες και ήταν ο σχεδιασμός του τελευταίου προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Ο ίδιος διερωτήθηκε : «Τέσσερεις πρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ, τέσσερεις υπουργοί της ΝΔ, διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, τώρα κατάλαβαν το πρόβλημα και την αστοχία της ΚΑΠ; Η κατάσταση στον ΕΛΓΑ έχει να κάνει με αυτά που συμβαίνουν στις Βρυξέλλες; Όταν ο ΕΛΓΑ αδυνατεί να αποζημιώσει τις ζημιές από την κλιματική κρίση; Όταν σας κυνηγάνε οι τράπεζες, ότι τα χρέη σας αυξάνονται, έχει να κάνει με την πολιτική των Βρυξελλών; Η, μήπως, το κόστος παραγωγής; Που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ήταν αυξημένο τα τελευταία τρία χρόνια. Το κόστος παραγωγής, που έχει να κάνει με λιπάσματα, με ενέργεια, με ζωοτροφές, είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, διότι εδώ υπήρξε μια πολύ μεγάλη αστοχία. Να τα λέμε ξεκάθαρα τα πράγματα. Δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει μια μεγάλη αύξηση στον τουρισμό και συγχρόνως δέκα δισεκατομμύρια (ευρώ), εισαγωγές τροφίμων».

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε τίποτε τα τελευταία πέντε χρόνια» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε: «τα χρόνια των μνημονίων υπήρχαν περικοπές, υπήρχαν δυσκολίες, ο λαός όμως περίμενε μέσα από μια νέα εποχή να υπάρχει και μια αξιοπρέπεια. Στην παραγωγή, στην καθημερινότητα. Αυτά δεν έχουν σχεδιαστεί. Για αυτό λέω – και το λέω κι από δω από την Κουλούρα – ότι έπρεπε να κατέβουν τα τρακτέρ και οι αγρότες μας στο δρόμο για να ξυπνήσει ο κ. Μητσοτάκης και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ο ίδιος δημιούργησε. Και αυτό δείχνει ότι περιφρονούν τα προβλήματα σας. Τέρμα λοιπόν τα λόγια, ανακοινώσεις με έργα και πράξεις για να έχουμε ισχυρό πρωτογενή τομέα και αγρότες με αξιοπρέπεια».

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στη μεγάλη σημασία που έχει η σταθερή εκπροσώπηση και ο σωστός σχεδιασμός κατά τη διάρκεια ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων για τη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών, μεταξύ αυτών και της ΚΑΠ, φέρνοντας ως παράδειγμα τις διαπραγματεύσεις επί κυβέρνησης του Κ. Σημίτη.

«Το ζήτημα των διαπραγματεύσεων δεν είναι ένα ουδέτερο ζήτημα» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αφού σημείωσε ότι «από κυβέρνηση σε κυβέρνηση υπήρξαν πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις και αστοχίες», πρόσθεσε: «Εάν δούμε τι έκανε η κυβέρνηση, επί Σημίτη, στις διαπραγματεύσεις η χώρα μας ήταν η πιο ευνοημένη …και τότε ήταν δύσκολα τα πράγματα, αλλά η χώρα μας, αν συγκρίνουμε με την Πορτογαλία ως παλιά χώρα και την Ισπανία και την Πολωνία ως νέα χώρα θα δούμε ότι η Ελλάδα είχε πολλαπλά οφέλη».

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι αυτό δε συμβαίνει τώρα, επειδή για τα προβλήματα του αγροτικού τομέα ευθύνεται ο τρόπος «διαμόρφωσης της νέας κατανομής των ενισχύσεων» και η «έλλειψη σχεδίου» της χώρας την εποχή των διαπραγματεύσεων για την ΚΑΠ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό για τη χώρα μας, στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις να εμφανίζεται με σχέδιο και με σταθερή στρατηγική «και όχι να έχουμε υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που αλλάζει υπουργό κάθε χρόνο και διοίκηση κάθε χρόνο» και σχολίασε: «αυτά είναι μη σοβαρά πράγματα».

Ο κ. Ανδρουλάκης περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο, σύμφωνα με το κόμμα του, μπορεί να επέλθει μια «σταθερή» και «βιώσιμη» ανάπτυξη στη χώρα, μέσα από τη σύνδεσή του πρωτογενή τομέα, με τον τουρισμό και τη μεταποίηση, λέγοντας: «αυτός είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ. Μια οικονομία με συνεργειες, ώστε να έχουμε αύξηση των εξαγωγών, να έχουμε ποιοτικά προϊόντα, να έχουμε αγρότες με αξιοπρέπεια».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική στις πολιτικές της κυβέρνησης σε σχέση με αναπτυξιακά θέματα, που συνδέονται με τον πρωτογενή τομέα και με την προκοπή και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο.

«Εμείς μια ανάπτυξη που ξεπουλά την ανάπτυξη την αγροτική στα funds, μια ανάπτυξη που βασίζεται στο real estate, μια ανάπτυξη που βασίζεται σε ένα τουρισμό, που δεν αφήνει όμως οφέλη στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας, τη θεωρούμε μια λάθος ανάπτυξη. Μια λάθος ανάπτυξη, που θα ξαναφέρει το λαό μας στα πρόθυρα μεγάλων περιπετειών» είπε ο κ. Ανδρουλάκης και υπογράμμισε: «θέλουμε μια υγιή ανάπτυξη με εξωστρέφεια, με αξιοπρέπεια με καλές θέσεις δουλειάς , για να μείνετε εδώ. Δε γίνεται, χωρίς να έχει προοπτική ο αγροτικός κόσμος, να λύσουμε το δημογραφικό, να κρατήσουμε στη ζωή τα χωριά μας. Είναι για μας προτεραιότητα και το ξαναλέω. Οι τρεις αυτοί τομείς. Πρωτογενής τομέας, μεταποίηση και τουρισμός, να γίνουν ένα. Όπως συνεβη και σε άλλα κράτη».

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατή μια ισόρροπη ανάπτυξη, με μείωση των ανισοτήτων και με βιωσιμότητα «εάν σε αυτούς τους σημαντικούς τομείς της οικονομίας επιβληθούν μόνο ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, που θέλουν τον αγρότη να ζει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και τον τουρισμό στα χέρια τους».

«Δεν μπορεί η πράσινη μετάβαση να είναι μια μπίζνα της εγχώριας ολιγαρχίας, αντί να έχουν οι συνεταιρισμοί μας προτεραιότητα στα φωτοβολταϊκά και στα αιολικά πάρκα» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και, απευθυνόμενος στους αγρότες, πρόσθεσε : «Αν εσείς είχατε προτεραιότητα με όρους σύνδεσης στην πράσινη ενέργεια, σήμερα θα είχατε σταθερό κόστος ενέργειας τα επόμενα δέκα και δεκαπέντε χρόνια».

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι η πράσινη μετάβαση θα πρέπει να γίνει με όρους «αξιοπρέπειας» και σημείωσε: «όταν βλέπεις το κόστος ενέργειας και αυξάνει, δαιμονοποιείς την πράσινη μετάβαση. Αν όμως αυτή η πράσινη μετάβαση ήταν προσαρμοσμένη στις πραγματικές ανάγκες, τότε θα είχατε όφελος και όχι κόστος».

Τον κ. Ανδρουλάκη, κατά την επίσκεψη του στην Κουλούρα Ημαθίας, συνόδευαν οι βουλευτές Ρεθύμνου, Μανώλης Χνάρης και Αιτωλοακαρνανίας, Χριστίνα Σταράκα, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γλαβίνας, ο επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Παπαστεργίου ο πρώην βουλευτής, Μιχάλης Τζελέπης, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κ.α.