Με διαπραγματεύσεις ξορκίζει τον φόβο… ο Μπογονικολός

Κινητικότητα στις πρεσβείες μετά την αποκλειστικότητα της «Π»

διαπραγματεύσεις Μόνο αν προδώσει τα μυστικά του, θα γλυτώσει ο Ν. Μπογονικολός

Ενώπιον του Γάλλου εισαγγελέα, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο πατρινός επιχειρηματίας Νίκος Μπογονικολός, που κατηγορείται από τις ΗΠΑ για συνωμοσία υπέρ της Ρωσίας, είχε εκφράσει έντονα τους φόβους του ότι θα παραβιασθούν τα ανθρώπινα δικαιώματά του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Παρά ταύτα ελήφθη τότε η απόφαση της έκδοσής του στις ΗΠΑ και, όπως κατ’ αποκλειστικότητα έγραψε χθες η εφημερίδα «Πελοπόννησος», έγινε η μεταφορά του, υπό άκρα μυστικότητα, στη Νέα Υόρκη και το νέο στοιχείο είναι ότι μάλλον έχουν εκλείψει οι φόβοι του πατρινού επιχειρηματία.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εκδόθηκε στις ΗΠΑ και συνεργάζεται ο Πατρινός Νίκος Μπογονικολός

Νομικές πηγές με γνώση της πολύ «λεπτής» υπόθεσης χαρακτηρίζουν μονόδρομο την τακτική που θ’ ακολουθήσουν ο ίδιος και οι συνήγοροί του ενώπιον των Αμερικανών εισαγγελέων.

Ο κατηγορούμενος δεν έχει άλλο περιθώριο παρά μόνο να διαπραγματευθεί για την ποινή που θα του επιβληθεί, με σκοπό να γίνει χρήση ευνοϊκών διατάξεων, όπως προβλέπεται στις περιπτώσεις που η συνεργασία κρίνεται επωφελής για τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ.

Με απλά λόγια γνωρίζει η πλευρά Μπογονικολού ότι θα εκτίσει μάξιμουμ ποινή δύο χρόνων αν φανεί χρήσιμος στην Εισαγγελία της Νέας Υόρκης. Σε διαφορετική περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος της κάθειρξης 20 χρόνων, που είναι η ανώτατη ποινή για αλλοδαπούς πολίτες. Σημειωτέον, ότι οι Αμερικανοί πολίτες που κατηγορούνται για κατασκοπία εκτίουν ακόμη και ποινή ισόβιων δεσμών.

Στο μεταξύ, παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα σε Πρεσβείες μεγάλων χωρών στην Αθήνα, που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις γύρω από τις εμπορικές και όποιες άλλες, ενδεχομένως, συναλλαγές του πατρινού επιχειρηματία.

Ας μη διαφεύγει της προσοχής ότι στον «φάκελο» της υπόθεσης αναφέρονται βρετανικές, ολλανδικές, γαλλικές, ελληνικές, αμερικανικές και ρωσικές εταιρείες, με κοινό παρονομαστή στρατιωτικές τεχνολογίες αμερικανικής προέλευσης που είναι ενταγμένες στο πλαίσιο της σύγχρονης αμυντικής τεχνολογίας του ΝΑΤΟ.